Ένα από τα τοπία της ορεινής Αρκαδίας που αξίζει κανείς να απολαύσει για έστω για μία φορά στη ζωή του. Σκηνικό βγαλμένο σαν από παραμύθι ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη στον ποταμό Λάδωνα, έναν από ωραιότερους στην Ελλάδα με την τεχνητή του λίμνη να συμπληρώνει αρμονικά το υπέροχο φυσικό τοπίο.
Η Λίμνη Λάδωνα είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα ο οποίος πηγάζει κοντά στο χωριό Λυκούρια, στην Αχαΐα, στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία. Η έκτασή της λίμνης είναι 3,048 τ.χλμ. και βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.
Η πρόσβαση γίνεται από τη Δάφνη ή τα Τρόπαια, ενώ η κατασκευή του φράγματος που βρίσκεται στη θέση Πήδημα ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στο πλαίσιο των ιταλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη λίμνη Λάδωνα την παρομοιάζουν με ένα φίδι, καθώς το σχήμα της παραπέμπει σε αυτό και έχει μήκος 15 χιλιομέτρων στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της. Προσφέρεται για ευχάριστη βόλτα και περίπατο σε κάποια σημεία της όχθης της.
Η εικόνα στο σημείο ολοκληρώνεται με κορυφές βουνών και καταπράσινες πλαγιές που καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ αυτό που την κάνει ακόμα πιο γοητευτική είναι η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη.
Το βίντεο του Ηlias Mpr Photography δίνει μία ανάγλυφη εικόνα της περιοχής από ψηλά καθώς και του επιβλητικού φράγματος.
Η Μουριά
Η Μουριά (παλιά ονομασία: Συριάμου) είναι χωριό της Γορτυνίας, που στέκει στο λόφο ακριβώς πάνω από την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Η λίμνη προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, κολύμπι και βαρκάδα.
Πέντε χιλιόμετρα από το χωριό, στις όχθες του ποταμού Λάδωνα υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία, κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Το ποτάμι και η λίμνη είναι γεμάτα από ψάρια διαφόρων ειδών.
Ένα από τα αξιοθέατα της Γορτυνίας είναι το Υδροηλεκτρικό φράγμα του ποταμού Λάδωνα, που κατασκευάστηκε σε μια χαράδρα του Αφροδίσιου βουνού. Συγκεντρώνει 50.000.000 κυβικά μέτρα νερό, που διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου με σήραγγα. Ο σταθμός παράγει μέση ολική ετήσια ηλεκτρική ενέργεια 350.000.000kwh.
anagnostis.org
Δημοσίευση σχολίου