Γιώργος Η. Παπαηλιού
Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής
Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)
Το «Πολυτεχνείο» είναι σύμβολο, παρακαταθήκη και επιταγή
Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» κατά του χουντικού καθεστώτος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπυκνώνεται το αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για απαλλαγή από την ξενοκρατία, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και ευημερία για όλους.
Σήμερα (και) στην Ευρώπη κυριαρχούν η οικονομία επί της πολιτικής, ο τεχνοκρατικός δήθεν μονόδρομος, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η ακραία συντήρηση, αλλά και φασιστικές πρακτικές. Έχει επιβληθεί ένα σύστημα με τεράστιες πολιτικές, οικονομικο-κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.
Εν τω μεταξύ ενέσκηψε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία, εκτός των άλλων, αλλάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα όλων : Η κυβέρνηση της ΝΔ, και όχι μόνον, την εργαλειοποιεί, χρησιμοποιώντας την ως «πάτημα» και πρόσχημα, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, να τις επιβάλλει με κατασταλτικά μέσα και αυταρχικό τρόπο και να ακυρώσει στη συνείδηση του λαού τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.
Όμως ταυτόχρονα η πανδημία αναδεικνύει εκείνα τα στοιχεία, τα οποία επιβάλλουν τον αντίποδα των πολιτικών της ανάθεσης στην αγορά έργων που ανήκουν στην πολιτεία και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της; πολιτικής για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των πολιτών και η κοινωνική ευημερία.
Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο, ώστε να ανακτηθούν, να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν όσα επιβουλεύονται σήμερα οι νεοφιλελεύθερες και ακραία συντηρητικές πολιτικές.
Το «Πολυτεχνείο», εκτός από σύμβολο, συνιστά παρακαταθήκη και επιταγή
Δημοσίευση σχολίου