Η ιδιωτική ασφάλιση στη μετά COVID-19 εποχή. Ευκαιρία για επένδυση ή σπατάλη πόρων;
πανδημία που αποτυπώνεται στον παγκόσμιο χάρτη και φυσικά επισκιάζει μουντά και τη Χώρα μας, για περίπου δέκα μήνες, και η οποία απευχόμαστε ότι θα αργήσει να τελειώσει, μας προσανατολίζει στην «εμμονή» μας μονάχα στα θετικά μηνύματα τα οποία εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα, αναφορικά με την έγκαιρη παρασκευή και διάθεση των «πολλά υποσχόμενων» σκευασμάτων. Των εμβολίων.
Στο διάστημα αυτό έχουμε ως πολίτες υποστεί ραγδαίες αλλαγές στην κοινωνικότητα μας, τις συνήθειες μας, τα οποία μπορεί να επηρέασαν τον τρόπο εκδήλωσης της αγάπης μας στους συνανθρώπους μας, αλλά και στην έκφραση των εθίμων μας, όπως και γενικότερα σε ολόκληρη την Ελληνική κουλτούρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν στάθηκαν ικανά να επηρεάσουν την πιστότητά μας στα καλέσματα μας, αλλά και στις ηθικές παραδοχές μας.
Στο κοντινό μέλλον ή μετά COVID-19 εποχή, όπως πάντα συνέβαινε με στις προηγούμενες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα αποτελέσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, του ιστορικού του μέλλοντος. Η ανθρωπότητα θα διαβεί το κατώφλι μιας νέας πραγματικότητας και πλαισιωμένοι πλέον με νέες εμπειρίες στην «φαρέτρα» μας, θα εισέλθουμε στη νέα αυτή κανονικότητα. Μια κανονικότητα που θα μας βρει σοφότερους και εστιασμένους σε πραγματικές αξίες. Όμως η πανδημία παρά την ανάσχεση που προέβαλε στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού κατά το Σύνταγμα, που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα στη ζωή και τους όποιους περιορισμούς επέβαλε η πολιτεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη της τον πυρήνα του δικαιώματος, προκειμένου να υπερασπίσει αυτό το υπέρτατο αγαθό, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση μια νέας κουλτούρας- πραγματικότητας, η οποία ενθυλάκωσε στις δομές τις καινοτόμες επαγγελματικές ευκαιρίες (σ.σ. e-shops).
Κλείνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας κάθε τι το αρνητικό, στραμμένοι με το βλέμμα στο μέλλον, συλλογιζόμενοι πλέον ότι είναι καλό και εύφημο (Φιλιππησίους 4:8),στη ζωή μας και με περίσσια εμπειριών αλλά και
κατάρτισης εισερχόμαστε σε αυτή την νέα εποχή. Καθώς συμμεριστήκαμε από κοινού μιας τόσο μεγάλης έκταση οικονομική και συνάμα κοινωνική κρίση, έχοντας λάβει το «βάπτισμα του πυρός» κατά το «πέρασμά» μας από την 10ετή οικονομική ύφεση που την σημάδεψαν το τρίπτυχο, Μνημόνια, Θεσμοί και Επιτήρηση, στο πλαίσιο της εναρμόνισης μας με τα Ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστωτικά πρότυπα αλληλεγγύης αλλά και σταθερότητας.
Όσο και αν οι «Κασσάνδρες» του χώρου προσπαθούν να «σπείρουν τον πανικό», ευοίωνες προβλέψεις τον επιστημόνων του κλάδου, αποτυπώνουν ανοδικές προβλέψεις επαγγελματικών ευκαιριών, εξέλιξης, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού αλλά και αλλαγή νοοτροπίας, στις παρεχόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Πραγματώνοντας μια αναφορά στην αλλαγή νοοτροπίας (mentality), και από το μετερίζι του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή – Συντονιστή Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις της «νέας» αυτής εποχής, καταβάλουμε άοκνη προσπάθεια για να σταθούμε με περίσσιο το αίσθημα της υπευθυνότητας απέναντι αρχικά στον εαυτό μας και φυσικά στους συνανθρώπους μας, στους οποίους έχουμε αναλάβει την εν λόγω υπευθυνότητα της παροχής των όλο και περισσότερο «απαιτητικών» υπηρεσιών μας. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι σε εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας μας, να πάψουμε να εφησυχάζουμε και να περιμένουμε τα πάντα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας, σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και στρέφεται προς το ευρωπαϊκό άλλα και παγκόσμιο σύστημα υγείας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.
Έφτασε η ώρα αναλογιζόμενοι την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και πολιτισμό με τον οποίο εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε συνοδοιπόροι, να ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα αυτά μονοπάτια - πρότυπα, αναφορικά με την πρόληψη της υγείας, αλλά και το μελλοντικό μας εισόδημα στηρίζοντας την ελπίδα μας σε αυτόβουλες πράξεις – συνήθειες και όχι σε ότι «μονομερώς» μας επιβάλει η πολιτεία. Το να ζήσουμε σε ένα Κράτος το οποίο ρίχνεται και αυτό βορά στην αδυσώπητη νέα οικονομική «τάξη πραγμάτων», που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά από μία πανδημία σαν αυτή
του SARS-COV-2, θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, ακόμα και αν καταφέρει να διολισθήσει μιας επικείμενης «αποσταθεροποίησης» της.
Αναλογιζόμενοι των ευθυνών μας, ως υπεύθυνοι της παρακαταθήκης προς τους απογόνους μας, αλλά και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, καλούμαστε να προνοήσουμε.
Ένα «εργαλείο» στα χέρια κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ποιοτική διαβίωση, αλλά και ποιοτικές και ποσοτικές συνθήκες σε περίπτωση ασθένειας, αποτελεί η κατάρτιση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου νοσηλείας και η σύμβαση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μας διασφαλίσει υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, τόσο σε περίπτωση ασθενείας, όσο και ένα επιπλέον εισόδημα, πέραν του Συνταγματικά κατοχυρωμένου, αλλά μη εγγυημένου εισοδήματος και σε πολλές των περιπτώσεων καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό αντίτιμο.
Ίσως κάποιοι στατιστικοί αριθμοί μας βοηθήσουν να αφομοιώσουμε το «επιτακτικό» της ιδιωτικής ασφάλισης. Πολλώ δε μάλλον αν αντιπαραβάλουμε την Χώρα μας με Κράτη με ισχυρότερες οικονομίες, συγκριτικά με τη Χώρα μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν το πόσο «ανελαστική» μπορεί να είναι μια τέτοια πράξη υπευθυνότητας στην Χώρα μας.
Το πλαίσιο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα με στατιστικά στοιχεία.*
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2019 στα οποία στηρίζεται η Στατιστική Έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών που δημοσιεύτηκε, η ιδιωτική ασφάλιση ακολουθεί ανοδική πορεία.
Μετά από 6 χρόνια ύφεσης (2010 – 2015), για τρία συνεχή χρόνια (2017, 2018, 2019) η συνολική παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων συμβολαίων αυξάνεται, φτάνοντας το 2019 τα 4,1 δις ευρώ (+ 2% έναντι του 2018). Σε αποπληθωρισμένες τιμές η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4% από το 2017.
Από αυτά, 2,2 δις. ευρώ προήλθαν από τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών (αύξηση 3,9% από το 2018), ενώ 1,9 δις. ευρώ προήλθαν από τις ασφαλίσεις Ζωής (μείωση 0,1%). Σε αποπληθωρισμένες τιμές οι μεταβολές ήταν + 3,2% και – 0,7% αντίστοιχα.
Κατά το 2019, η ιδία κράτηση (δηλ. η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1,150 δις. ευρώ, ενώ επιπροσθέτως αυξήθηκε η ιδία κράτηση των μαθηματικών αποθεμάτων και λοιπών προβλέψεων κατά 3,61 εκατ. ευρώ.
Κατά το 2019 το ποσοστό συμμετοχής των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί της ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε ελαφρά στο 2,19% από 2,20% το 2017. Αυτό συνέβη επειδή η παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση ελαφρά μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ (+ 2,5% σε τρέχουσες τιμές).
Το ποσοστό επενδύσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 7,5% το 2018, σημειώνοντας επίσης ελαφρά υποχώρηση από το 2017 (7,7%).
Ο υπολογισμός του συνόλου των επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας αποτελεί διεθνώς ένα δείκτη ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη δυναμικότητα και τον βαθμό ωριμότητας ιδιαιτέρως του κλάδου Ζωής. Για την Ελλάδα, ο δείκτης συνεχίζει να απέχει αρκετά από το μέσο ποσοστό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς.
Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα του αναλυτή.*
Παγκοσμίως, η παραγωγή ασφαλίστρων το 2018 αυξήθηκε κατά 4,8% το 2019, φτάνοντας τα 5,193 τρισ. δολάρια, μετά από αύξηση κατά 9,8% το προηγούμενο έτος. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων στην
Ευρώπη την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο σε παραγωγή, έχοντας το 32% του συνόλου.
Το 2018, τα συνολικά ασφάλιστρα στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,2%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φτάνοντας το 1,311 τρις. ευρώ. Αυτό είχε σαν συνέπεια τα κεφαλήν ασφάλιστρα στην Ευρώπη να ανέλθουν στα 2.170 ευρώ από 2.049 ευρώ το 2018. Από αυτά, τα 1.264 ευρώ αντιστοιχούσαν στις ασφαλίσεις Ζωής, τα 673 ευρώ στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 232 ευρώ στις ασφαλίσεις Υγείας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του έτους 2019, στις τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τα ασφάλιστρα (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) αναλογούσε το 68,5% του συνόλου της παραγωγής, ποσοστό αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής αυξήθηκε κατά 6,7%, φτάνοντας τα 764 δις. ευρώ το 2018 και οφειλόταν κυρίως στη διψήφια αύξηση που σημειώθηκε στο Ην. Βασίλειο (9,6%), στη Φινλανδία (8,5%) και στη Δανία (7,7%). Η πυκνότητα των κατά κεφαλήν ασφαλίστρων Ζωής ήταν 1.264 ευρώ το 2018 έναντι 1.189 ευρώ το 2017. Τα μεγαλύτερα ποσά, άνω των 3.000 ευρώ κατ΄ άτομο, καταγράφηκαν στις προαναφερθείσες χώρες.
Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων Υγείας ήταν 140 δις. ευρώ το 2018.Η διείσδυση της συγκεκριμένης ασφάλισης αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,80% του ΑΕΠ. Κατά μέσο όρο, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για ασφαλίσεις Υγείας ήταν 232 ευρώ το 2018 έναντι 222 ευρώ το 2017. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη δαπάνη είναι η Ολλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Μεταξύ των χωρών υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές στο παραπάνω μέγεθος, κάτι που οφείλεται στα διαφορετικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και στον ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Με τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται καθίσταται σαφής η πλεονεκτική θέση της ασφαλιστικής συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι στους Έλληνες εταίρους τους.
*(Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία είναι από άρθρο της κα. Νένας Μαλλιάρα)
Μελετώντας μια νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2020, ο σημαίνων λόγος ο οποίος ο Έλληνας δεν διασφαλίζει την υγεία του και τη σύνταξη του, δεν ενέχει κυρίως οικονομικά κριτήρια, αλλά έλλειψη γνώσεων αναφορικά με τις παροχές που του προσφέρονται, με ποσοστό άνω του 42%, ενώ στην δεύτερη θέση τοποθετούνται οι οικονομικοί λόγοι, με ποσοστό μόλις στο 19%.
Συμπεράσματα - Προτροπές
Εν κατακλείδι αυτό που προέχει στον ιδιωτικό μας βίο, είναι η στοχοθεσία μας έναντι της υγείας μας, καθώς και της διασφάλισης μας ενός αξιοπρεπούς γήρατος, ικανοποιώντας δυναμικές συνθήκες, τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας, καθώς και του συνόλου των ατόμων που αγαπάμε. Μικρά αλλά συνάμα σημαντικά πράγματα, σήμερα που μπορούμε, για να είμαστε με αξιοπρέπεια κοντά τους, όταν δεν θα μπορούμε πλέον.
Καλά Χριστούγεννα και ένα Νέο Έτος με πίστη, πιστότητα, υγεία και ευημερία.
Χασάπης Δ. Ιωάννης
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
οf Peloponnisos One Group®
Γρηγορίου Λαμπράκη 21, Τρίπολη
Δημοσίευση σχολίου