Η Τεγέα προέρχεται από τη λέξη "τέγος" που σημαίνει στέγη. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, έδρα των τελευταίων μυθικών Αρκάδων βασιλιάδων που ιδρύθηκε από τον Τεγέα, γιο του Λυκάονα και εγγονό του Πελασγού. Στην πόλη υπήρχε το ιερό της Αλέας Αθηνάς, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Σκόπας την εποχή που άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Διόφαντος. Σύμφωνα με την μυθολογία ο ναός ονομάστηκε έτσι από τον Αλέα, εγγονό του Αρκάδα που τον είχε χτίσει. Μέσα στο ιερό του υπήρχε άγαλμα της Αθηνάς από ελεφαντόδοντο, άγαλμα του Ασκληπιού, άγαλμα της Υγείας και τα δόντια του Ερυμάνθιου κάπρου τα οποία όταν οι Ρωμαίοι προσάρτησαν την περιοχή στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τα μετέφεραν στη Ρώμη. Ο ναός σήμερα δεν υπάρχει πλέον και λέγεται, ότι τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση του ναού της Παναγίας που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στην Επισκοπή της Τεγέας. Επιφανείς Τεγεάτες ήταν οι ποιητές Κλονάς και Ανύτη, ο ιστορικός Αρίανθος, ο τραγικός Αρίσταρχος, οι νομοθέτες Αντισθένης και Κρίσος, οι ήρωες Αγκαίος και Έποχος, η Αταλάντη, ο Έχεμος, ο Αγαπήνορας και η ιέρεια Διοτίμα.
Εδώ επίσης είχε γεννηθεί κατά τη μυθολογία, ο Πάνας. Τεγεάτες είχαν πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, στον Τρωϊκό πόλεμο, στην μάχη των Πλαταιών, στους Περσικούς πολέμους και στους Πελοποννησιακούς πολέμους στο πλευρό των Σπαρτιατών. Η Τεγέα είχε αποικίσει την Πάφο ενώ είχε συμμετάσχει και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης. Η Τεγέα απέχει από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας (Τρίπολη) μόλις 10 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα, ως πρώην ομώνυμος Δήμος (σχέδιο Καποδίστρια): το Στάδιο που αποτέλεσε την έδρα του Δήμου (περιλαμβάνει τους οικισμούς Άγιο Σώστη και Άκρα), την Επισκοπή, τις Ρίζες, τη Μαγούλα, την Αλέα, την Κερασίτσα, το Βουνό, το Στρίγκο (περιλαμβάνει το χωριό Δεμίρι), τον Τζίβα, τα Λιθοβούνια, το Μαυρίκι, τη Γαρέα, το Καμάρι, τη Μανθυρέα (Καπαρέλι), τον Κάνδαλο (Ζέλι) και την Ψηλή Βρύση. Στον εύφορο ομώνυμο κάμπο της Τεγέας όπου και απλώνονται τα παραπάνω χωριά, στεγάζονται οι μύθοι, η ιστορία, ο πολιτισμός, τα μικρά και μεγάλα όνειρα της καθημερινότητας των ανθρώπων, η αγάπη για τη Γενέθλια Γη. Ονομαστά είναι τα γεωργικά προϊόντα της: κεράσια, βύσσινα, μήλα, κουκιά, πατάτες, σκόρδα ενώ δίπλα από το χωριό Βουνό βρίσκεται η λίμνη (ταμιευτήρας) Τάκα, που αρδεύει την ευρύτερη περιοχή.
Η Τεγέα επίσης είναι γνωστή από τη μεγάλη Εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στην Επισκοπή τον Δεκαπενταύγουστο. Το πανηγύρι είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο και έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Σημαντική επίσης είναι και η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του πανηγυριού. Από την Τεγέα μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς την Κυνουρία (Άνω Δολιανά, Άστρος, Καστρί, Άγιο Πέτρο), ή προς την Σπάρτη, για να επισκεφτεί τη Βλαχοκερασιά, το δάσος της Σκυρίτιδας, τις Κολλίνες και τις Καλτεζές. «Η Τεγέα είναι παρουσία μέσα στο χρόνο, είναι λόγος, μια μαρτυρία, μια γη νοτισμένη με γνώση. Αναπνέει ακόμη με μια αναπνοή δροσάτη, μεθυστική, που φέρει άρωμα άλλων εποχών αναμεμειγμένο με τις μυρωδιές της Φύσης».
Δείτε ένα βίντεο:
Δημοσίευση σχολίου