Το παραδοσιακό πιάτο της 25η Μαρτίου, είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μπακαλιάρος βρίσκεται στο τραπέζι μας την συγκεκριμένη μέρα από τον 15ο αιώνα και μετά, καθώς ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε όλη την Ελλάδα. Μερικά tips για το πώς θα το μαγειρέψετε για να πετύχει η τέλεια κρούστα.
Τρία είναι τα μυστικά για τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά: Σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, το κουρκούτι, το οποίο για να γίνει τραγανό δεν πρέπει να σχηματίσει χοντρή κρούστα τριγύρω του και το τηγάνισμα.
Αναλυτικά τα βήματα:
Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου, ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και καθαρό κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε τα φιλέτα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες. Το νερό πρέπει κάθε φορά να είναι κρύο και καθαρό.
- Μετά από 2 μέρες αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα, σκεπάζουμε με έξτρα χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο.
Αναλυτικά η συνταγή για το εθνικό μας φαγητό:
- Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
- Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
- Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
- Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
- Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
- Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
- Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
- Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
- Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης
dikaiologitika.gr
Δημοσίευση σχολίου