Περισσότεροι αναμένεται να είναι φέτος όσοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς οι προϋποθέσεις για τη μείωση κατά 50% παραμένουν σταθερές, αλλά αυξάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή
- Οι τρίτεκνοι με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 16.000 ευρώ
- Οι πολύτεκνοι με εισόδημα 17.000 ευρώ – προσαύξηση στο όριο ειδοσήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (άνω των τεσσάρων)
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ
Το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 150τ.μ.
Αναμένονται περισσότεροι δικαιούχοι
Παρόλο που φέτος δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη μείωση στο 50% και την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, φέτος αναμένεται να υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019.
Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο -ακόμη και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κρατική απόφαση- καθώς επίσης ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
3.000 νέες περιοχές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού περίπου 3.000 νέων περιοχών, οι οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονται στο απυρόβλητο της Εφορίας.
Κάτι τέτοιο αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις και έσοδα στο κράτος, καθώς πρόκειται για περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Πάρος, όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές, που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να καταβάλουν χαμηλό φόρο.
Επίσης, αναμένεται εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές οι εκτιμητές ακινήτων προτείνουν αυξήσεις της τάξως του 30%, 50%, 100% ή και 150%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προτείνονται για τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, πολλές περιοχές του οποίου έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του Airbnb.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αποφέρουν στο κράτος ακόμη και 500 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, αναμένεται αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, σήμερα περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ έχουν έκπτωση φόρου 30%, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί στο 45%-50%.
Επίσης, περιουσίες έως 80.000 ευρώ έχουν έκπτωση 27%, που ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 35%-40%. Οι περιουσίες έως 100.000 έχουν έκπτωση 25%, που ίσως διαμορφωθεί στο 30%-35%.
Τι ισχύει για τις μεταβιβάσεις
Σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές), οι αλλαγές στις τιμές ζώνης αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το 2022, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το χρονικό περιθώριο να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Τέλος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα είναι πιο δίκαιη, καθώς θα στηριχθεί η μεσαία τάξη. Κι αυτό γιατί τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες με ακίνητα εντός σχεδίου αντικειμενικής αξίας άνω των 250.00 ευρώ.
msn
Δημοσίευση σχολίου