Η Λαγκαδινή μαγειρίτσα λοιπόν που είναι καταπληκτικά νόστιμη και όποιος την έχει δοκιμάσει την έχει λατρέψει, ήταν η σπεσιαλιτέ του πεθερού μου που πέρα από υπέροχος άνθρωπος ήταν και εξαιρετικός μάγειρας. Μας την έφτιαχνε κάθε χρόνο την Ανάσταση όσο ζούσε αλλά δυστυχώς την εποχή εκείνη εγώ δεν είχα ανακαλύψει ακόμα την γοητεία της κουζίνας και έτσι δεν τον βοήθησα ποτέ. Για κάποιον ανεξήγητο όμως - τότε- λόγο, φρόντισα να πάρω την συνταγή και τώρα, κάθε φορά που την ετοιμάζω, τέτοιες μέρες, τον σκέφτομαι. Και μου λείπει πάρα πολύ - ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα να ονειρευτώ και δεν τον χόρτασα όσο θα ήθελα- και πάντα αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν την μαγειρεύαμε μαζί. Δέκα φορές καλύτερα, σίγουρα. Πιστεύω όμως πως από εκεί ψηλά που με βλέπει θα είναι περήφανος για μένα, και λίγο έκπληκτος ίσως, μια που δεν νομίζω πως θα περίμενε ποτέ τέτοια προκοπή από την νύφη του που όταν την πρωτογνώρισε ήταν πάρα πολύ μεγάλο ρεμάλι....
Μαγειρίτσα Λαγκαδινή
Υλικά
2 συκωταριές και μια σακούλα εντεράκια
1 κρεμμύδι ξερό
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 ματσάκια μάραθο
2 1/2 κουταλιές πελτέ
5 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι πιπέρι
1 δοχείο γιαούρτι στραγγιστό (αυτό με το χεράκι)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα εντεράκια - εγώ τα κόβω μακριά κομμάτια και τα βάζω κάτω από την βρύση σαν σωλήνες έτσι ώστε το νερό που περνάει από μέσα να τα καθαρίζει εντελώς μέχρι που γίνονται διάφανα- τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι να ασπρίσουν , τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μαζί με τις συκωταριές σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να ζεματιστούν αλλά να μην βράσουν. Ψιλοκόβουμε τα μυριστικά (τα φρέσκα κρεμμυδάκια με και με το πράσινο τους). Σουρώνουμε την συκωταριά και τα εντεράκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το λάδι, τα τσιγαρίζουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τα μυριστικά και νερό τόσο ώστε να βράσουν μεν αλλά να μην γίνει η μαγειρίτσα νερουλή (ούτε καν να τα σκεπάζει δηλαδή). Καλύτερα είναι να ξεκινήσετε με λιγότερο νερό και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει να βράσουν καλά η συκωταριά και τα εντεράκια και το μείγμα να είναι παχύρρευστο έτσι ώστε, όταν θα συμπληρώσετε το γιαούρτι να τρώγεται με το πιρούνι. Λίγο πριν την σερβίρετε, και αφού την έχετε βγάλει από την φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι το οποίο πρέπει να το έχετε βγάλει αρκετή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να έχει πάρει την θερμοκρασία του δωματίου και να μην κόψει όταν πέσει μέσα στο ζεστό φαγητό (περίπου τον μισό κεσέ ή και λίγο παραπάνω - θα το δείτε με το μάτι έτσι ώστε να πήξει όσο σας αρέσει).
Tip: Επειδή την πάτησα ως άχρηστη και άσχετη μαγείρισσα την πρώτη φορά που δοκίμασα την συνταγή θα σας το πω και ας το ξέρετε. Την συκωταριά (και τα πνευμόνια να χρησιμοποιήσετε) πρέπει να τα κόψετε πρώτα σε μικρότερα κομμάτια, στα τέσσερα ας πούμε, και μετά να τα ζεματίσετε. Αλλιώς θα "αιμοραγήσουν" την ώρα που θα πάτε να τα ψιλοκόψετε και θα έχετε δράματα.
Δημοσίευση σχολίου