Γιώργος Παπαηλιού (προς τους Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα) :
Καταργείτε τις αρχές της πλειοψηφίας και της αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης, της ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης και εν τέλει της δημοκρατίας
Δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ελληνική περιφέρεια, επαρχία, ύπαιθρος, απομόνωση, ερήμωση, αποστάσεις, σε μία Ελλάδα με κακό οδικό δίκτυο.
Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα.
Αφού με τις πολιτικές σας ερημώσατε την ύπαιθρο, με το υπό κρίση νομοσχέδιο την αποτελειώνετε.
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Γιώργος Παπαηλιού
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου
για την «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών»
στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (27.5.2021)
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τροποποιήθηκαν οι τότε ισχύουσες ρυθμίσεις του «Κλεισθένη Ι» για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων από τις τοπικές κοινότητες.
Με το (υπό κρίση) νομοσχέδιο για την «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών» το εγχείρημα ολοκληρώνεται.
Αποδυναμώνεται πλήρως σε βαθμό εξαφάνισης η αυτοτελής λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων (μετονομαζομένων πλέον σε δημοτικές κοινότητες) με την κατάργηση των προβλέψεων για αυτόνομα ψηφοδέλτια και ξεχωριστή κάλπη.
Έτσι οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να προσδένονται σε κάποιον δημοτικό συνδυασμό και να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα των δήμων και τους δημοτικούς συνδυασμούς.
Στις δημοτικές εκλογές του 2019, τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και η ξεχωριστή κάλπη, επέτρεψαν σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως νέους, να ασχοληθούν από άδολο ενδιαφέρον για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους-τα χωριά τους, να συμμετάσχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις και να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στα τοπικά κοινά, χωρίς αναγκαστικά να προσδεθούν και να υπαχθούν «διακοσμητικά» σε συνδυασμούς υποψηφίων Δημάρχων.
Με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται (τουλάχιστον) σε επίπεδο κοινοτήτων, η ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση. Οι νέοι και άλλοι δραστήριοι πολίτες, που εκφράζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα μπορούν απερίσπαστοι, να διαχειριστούν την τύχη κάθε περιοχής θα απογοητευθούν, θα αδρανοποιηθούν και θα απόσχουν.
Και αυτό διότι στις δημοτικές ενότητες με 300 κατοίκους και άνω αποκτά πλασματική πλειοψηφία ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις συγκεκριμένες κοινότητες έλαβε τις λιγότερες ψήφους !!!
Πρόκειται για την κατάργηση των αρχών της πλειοψηφίας και της αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης, της ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης και εν τέλει της δημοκρατίας.
Με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται άλλος ένας τρόπος αποκλεισμού της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα οδηγηθούν σε περαιτέρω ερήμωση η περιφέρεια-η επαρχία-η ύπαιθρος, ειδικά τα μικρά χωριά, και σε περαιτέρω υποβάθμιση η ζωή των κατοίκων τους.
Συμπερασματικά, στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η ολιγαρχική αντίληψη της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημοκρατία. Όσο λιγότεροι, και όσο πιο κομματικά ελεγχόμενοι, τόσο το καλύτερο.
Κύριοι Υπουργοί,
Δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ελληνική περιφέρεια, επαρχία, ύπαιθρος, απομόνωση, ερήμωση, αποστάσεις, σε μία Ελλάδα με κακό οδικό δίκτυο.
Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα.
Αφού με τις πολιτικές σας ερημώσατε την ύπαιθρο, με το υπό κρίση νομοσχέδιο την αποτελειώνετε.
Δημοσίευση σχολίου