Ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και την ΡΑΕ για την πρόταση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας
Κατέθεσα χθες ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το Προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί για το Μαίναλο. Ρωτώ τον Υπουργό για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση και αν εκκρεμούν διαδικασίες διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο που προτάθηκε με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Ταυτόχρονα, με δεύτερη επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ζητώ από την Επιτροπή να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, τη ΡΑΕ καθώς και υποψήφιους επενδυτές), ώστε να ενημερωθούμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών, με ταυτόχρονο σεβασμό τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Συνημμένα η ερώτηση και η επιστολή στην Επιτροπή:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα
Θέμα: Ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο.
Κύριε Υπουργέ,
Το όρος Μαίναλο και η γύρω περιοχή αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο γενικότερα με καθοριστικό ρόλο στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής και εξ αυτού του λόγου: α)Το ανατολικό τμήμα της περιοχής Μαινάλου αποτελεί περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος BCI «Όρος Μαίναλον» GR 2520001 του Εθνικού Καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «NATURA 2000» (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), β) Εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Σχέδιο Διαχείρισης όρους Μαινάλου, το οποίο κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ το 2004 (αρ. πρωτ. 155462/7 19/.16.02.2004), στα πλαίσια του προγράμματος LIFE NATURE 1999, και με τίτλο «Διατήρηση και Διαχείριση του Όρους Μαίναλο»
Στη συνέχεια μετά από πολλές προσπάθειες τον Ιούνιου του 2010, έγινε κατορθωτό να υπάρξει το σχετικό Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ενεργοποίηση της ΕΠΜ που είχε από χρόνια εκπονηθεί. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος παρά το γεγονός ότι υπήρξαν (αναστολή αδειοδότησης) και υπάρχουν προβλήματα καθημερινά (εγκατάσταση ΑΠΕ). Με το Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριζόταν οι χρήσεις γης και οι τρόποι διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Μαίναλου. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαλεί την δυσφορία όλων των φορέων της περιοχής καθώς και ότι ενθαρρύνει αυθαιρεσίες εξ αιτίας της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου. Σήμερα τα ζητήματα εγκατάστασης των ΑΠΕ φέρνουν στο προσκήνιο με τον πιο επιτακτικό τρόπο το πρόβλημα και την ανάγκη έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που εκκρεμεί.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
1. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση και αν εκκρεμούν διαδικασίες διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο που προτάθηκε με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη;
2. Ποιες πρωτοβουλίες και μέτρα σκοπεύει να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο;
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αθήνα 26.5.2021
Προς:
Την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
Θέμα: Ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και την ΡΑΕ για την πρόταση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας με βάση την σχετική ανάρτηση.
Ζητούμε να κληθεί στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, η ΡΑΕ καθώς και οι υποψήφιοι επενδυτές για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, ώστε να ενημερωθούμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η εγκατάσταση των ΑΠΕ, με ταυτόχρονο σεβασμό τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα:
Μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) από το αρμόδιο τμήμα με ενδεικτική απεικόνιση πάνω στον χάρτη Αρκαδίας (Μαίναλο, Λύκαιο Όρος κλπ) των σημείων που υπάρχουν αιτήσεις ή έχουν δοθεί άδειες για την κατασκευή διαφόρων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά) έχουν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιδράσεις μεταξύ φορέων των περιοχών της Αρκαδίας.
Όπως και αλλού έτσι και στην περιοχή της Αρκαδίας η σύγχρονη περιβαλλοντική δράση στην πράξη έχει να αντιμετωπίσει δύο διακυβεύματα: Αυτό της διατήρησης της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα της συμβολής στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έχει αποσαφηνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι ο κύριος στόχος για το κλίμα είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η προώθηση των ΑΠΕ και η μείωση των ορυκτών καυσίμων μοιάζει να είναι μονόδρομος. Ειδικότερα τα αιολικά πάρκα θεωρούνται μια καθαρή πηγή ενέργειας, καθώς δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο επιφέρουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στα είδη και τα οικοσυστήματα και αυξάνουν την έκταση των τεχνητών εκτάσεων και των δρόμων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξης της αιολικής παραγωγής ρεύματος πρέπει να γίνει με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος. Τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα είχε καλύψει το 44% του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ που μεταφράζεται σε εγκατεστημένη ισχύ 3,11GW. Αν λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα με βάση τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι το Μάρτιο του 2020 (ΡΑΕ), η εγκαταστημένη ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 φορές ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο του 2030 κατά 5 φορές, μόνο στη χερσαία έκταση της Ελλάδας.
Κλειδί στην επίτευξη των δύο στόχων που προαναφέρθηκαν αποτελεί ο σεβασμός από πλευράς επενδυτών της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος συνολικά καθώς και η ενημέρωση και συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο. Οι αντιδράσεις που προβάλλονται, παρά το ότι αφορούν την εγκατάσταση ΑΠΕ, πρέπει να συζητηθούν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να υπάρξει η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον την περιοχής με πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς και πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Η λογική του ΟΧΙ σε όλα ή ΝΑΙ σε όλα έχει αποδειχθεί ότι μας οδηγεί σε λάθος δρόμους.
Κυρία Πρόεδρε
Κατόπιν των όσων εκθέσαμε, ζητάμε από την Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους που σας αναφέραμε στην αρχή της παρούσας επιστολής, προκυμμένου να υπάρξει η ενημέρωση και ο αναγκαίος διάλογος .
Μετά από την ενημέρωση θα μπορέσουμε όλοι να αξιολογήσουμε σωστά την πρόταση. Η ΡΑΕ να αλλάξει τον σχεδιασμό με βάση τα δεδομένα.
Δημοσίευση σχολίου