ΤΑ ΚΑΡΥΤΙΝΑ ΟΡΔΙΑ (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ)

 


Αμέσως μετά την ανακήρυξη της Εφορείας Καρυταίνης στο Χρυσοβίτσι στις 29 Απριλίου 1821 αρχίζει ένας οργασμός πολεμικών προπαρασκευών των Ελλήνων. Σκοπός είναι η ενίσχυση των στρατοπέδων Πιάνας και Χρυσοβιτσίου, αυτά που ο Κολοκοτρώνης αποκαλεί «Καρυτινά Ορδιά» (στρατόπεδα), καθώς και η επανασύσταση του στρατοπέδου Βαλτετσίου.

Ο Κανέλος Δεληγιάννης ως Πρόεδρος της Εφορείας της Καρύταινας διευθύνει πολιτικά και οικονομικά την πολιορκία της Τριπολιτσάς, εγκατεστημένος στο στρατόπεδο της Πιάνας, όπου με εντολή του Κολοκοτρώνη διορίστηκε διοικητής ο Δημήτριος Πλαπούτας με τους φοβερούς Λιοδωρήσιους και περίπου 1.000 άνδρες. Στην Πιάνα γίνονται οι «εθνικοί φούρνοι» και το χωριό μετατρέπεται σε Βάση Εφοδιασμού των στρατοπέδων Πιάνας, Χρυσοβιτσίου και Βαλτετσίου.
Στο στρατόπεδο Χρυσοβιτσίου ο Κολοκοτρώνης, ως Αρχιστράτηγος της Καρύταινας, εγκαθιστά το προσωπικό του γραφείο με γραμματέα τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο, την προσωπική του σωματοφυλακή με το περίφημο «Σώμα των Αθανάτων» που αποτελούνταν κυρίως από τους τρομερούς Ζυγοβιστινούς, καθώς και τον Ιερό Λόχο της Καρύταινας με υπασπιστή το Φωτάκο και τον Αλωνιστιώτη Βασίλη Δημητρακόπουλο. Διοικητής του στρατοπέδου του Χρυσοβιτσίου με περίπου 1.000 άνδρες τοποθετήθηκε ο ικανότατος Δημητσανίτης καπετάνιος Ανδρέας Παπαδιαμαντόπουλος.
Στο στρατόπεδο Βαλτετσίου, το οποίο είχε διαλυθεί στις 26 Απριλίου 1821, ο Κολοκοτρώνης τοποθετεί τους πανίσχυρους Μανιάτες με επικεφαλής τον Ηλία και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τους αρειμάνιους Ντρέδες της Μεσσηνίας με το γέρο Μητρο Πέτροβα και τον Παπατζώνη, τους Λεονταρίτες με τον Ηλία Φλέσσα, ενώ οι υπόλοιποι Τριπολιτσιώτες, Μανιάτες και Μεσσήνιοι τοποθετούνται υπό τον Τσαλαφατίνο και τους αδελφούς Μπούρα της Μεσσηνίας. Η συνολική δύναμη του στρατοπέδου Βαλτετσίου ήταν περί τους 1.000 εμπειροπόλεμους άνδρες.
Και τα τρία αυτά στρατόπεδα τελούν υπό την αδιάλειπτη μέριμνα του ίδιου του Κολοκοτρώνη. Λέει χαρακτηριστικά ο Γέρος «Εγώ εκοιμούμην στο Βαλτέτσι, εγευμάτιζα εις την Πιάνα και εδείπναγα εις το Χρυσοβίτσι και επεριφερόμουν στα τρία ορδιά».
Με τον τρόπο αυτό ο Κολοκοτρώνης έχει ολοκληρώσει τον αποκλεισμό της Τριπολιτσάς: Με το στρατόπεδο Βαλτετσίου έχει φράξει τη διάβαση προς Καλαμάτα, με το στρατόπεδο Βερβένων τη διάβαση προς Μιστρά, με το στρατόπεδο Λεβιδίου τη διάβαση προς Πάτρα και Καλάβρυτα, ενώ στις απολήξεις των Γορτυνιακών διαβάσεων Χρυσοβιτσίου και Πιάνας έχει τοποθετήσει όλη τη δύναμη της Καρύταινας (σημερινής Γορτυνίας). Ο Κολοκοτρώνης ξέρει ότι ο Κεχαγιάμπεης θα βγει πανστρατιά από την Τριπολιτσά για να χτυπήσει το Βαλτέτσι, να περάσει στον κάμπο του Σινάνου (Μεγαλόπολη) και από εκεί στην Καλαμάτα.
Αργά το απόγευμα της 10ης Μαΐου 1821 ο Κολοκοτρώνης αγναντεύει από το Χρυσοβίτσι προς τα αντικρινά συννεφιασμένα υψώματα του Βαλτετσίου. Ξέρει ότι αν βαστήξει το Βαλτέτσι και προλάβουν να έρθουν οι ενισχύσεις από Χρυσοβίτσι, Πιάνα και Βέρβενα, τότε μπορεί να νικήσει. Μια καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεσπάσει σε λίγο…
Κείμενο: Γιώργος Θ. Πραχαλιάς
Φωτογραφίες: Το Βαλτέτσι από το στρατόπεδο Χρυσοβιτσίου και χάρτης της τοποθεσίας





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS