Τι περιλαμβάνει η διαχείριση απορριμμάτων απο την ΤΕΡΝΑ- Τι αναφέρει η εταιρεία για την Αρκαδία και τους άλλους νομούς

 Τι αναφέρει η εταιρεία για την Αρκαδία και τους άλλους νομούς:


Το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με τη μέθοδο Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω της ειδικής εταιρείας Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ, δίνει πλέον οριστικές λύσεις στο πιο φλέγον πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που «φιλοξενούσε» μέχρι σήμερα τις περισσότερες ανεξέλεγκτες χωματερές, για τις οποίες η Ελλάδα πλήρωνε κάθε χρόνο υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανθρώπινη διάσταση, το έργο διασφαλίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, δίνοντας τέλος στους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους από τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τους αντιαισθητικούς σωρούς από σκουπίδια και τις αποκρουστικές οσμές – ιδιαίτερα του μήνες του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην περιβαλλοντική διάσταση, βάζει το λιθαράκι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προωθώντας την κυκλική οικονομία: με μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης, μεγιστοποίηση της κομποστοποίησης, με προώθηση της παράλληλης διαχείρισης στην πηγή, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. Και βέβαια, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αφού το έργο παράγει μόνο του από απορρίμματα όλη την καθαρή ενέργεια που χρειάζεται το ίδιο για τη λειτουργία του.

Στην οικονομική διάσταση, βάζει οριστικό τέλος στα υψηλά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, ανάμεσα στις οποίες οι περιβόητοι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές, όπως στον Βασιλοπόταμο στη Σκάλα ή στους Κροκεούς, στους ταμιευτήρες των πηγών του Κεφαλαρίου, στη Δαλαμανάρα σε απόσταση αναπνοής από αρχαία μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και στον Μελιγαλά.

Στην αναπτυξιακή διάσταση, προστατεύει την ποιοτική αγροτική παραγωγή και κάνει τη διαδικασία πιστοποίησης με ιχνηλασιμότητα, που επιβάλλει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας, από απειλή που ήταν με την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα. Ακόμα, ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για ποιοτικό τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο με το έργο της ΜΕΑ Ηπείρου, που ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και βραβεύθηκε ως «Έργο Υποδομών του 2018». Θα είναι σύμφωνο με όλες τις προδιαγραφές καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπεται συμβατικά να επεξεργάζεται έως και 200.000 τόνους κάθε χρόνο.

Το έργο ξεκίνησε ήδη να δημιουργεί τις πρώτες, από τις 600 νέες θέσεις εργασίας που χρειάζεται στους 24 μήνες που θα διαρκέσει η κατασκευή, ενώ στα 28 χρόνια της λειτουργίας θα απασχολεί 200 άτομα, φέρνοντας και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, εντός του 2021 ξεκινά και η παροχή των υπηρεσιών μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων από την εταιρεία και σύντομα, το πρόβλημα των σκουπιδιών θα αποτελεί οριστικό παρελθόν για την Περιφέρεια.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 62,5 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Η μέθοδος ΣΔΙΤ που έχει επιλεγεί εξασφαλίζει για την Αναθέτουσα Αρχή σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • συμμετοχή 60% σε τυχόν πρόσθετα ετήσια έσοδα, από πώληση ανακυκλώσιμων υλικών και υπερβάλλουσας πράσινης ενέργειας προς τρίτους ή διαχείριση μη συμβατικών αποβλήτων από άλλες περιφέρειες
  • επανεπενδύσεις 27 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας, ώστε το έργο να παραδοθεί «σαν καινούργιο» στη λήξη της σύμπραξης, εξασφαλίζοντας ομαλή λειτουργία για 5 τουλάχιστον έτη ακόμη
  • απρόσκοπτη λειτουργία του έργου σε όλη τη διάρκεια της σύμπραξης, αφού η ευθύνη καλής λειτουργίας βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης

Τεχνικές, αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες

Το έργο παρακολουθείται από Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών, στο οποίο η Αναθέτουσα Αρχή έχει online πρόσβαση, μετρώντας ανά πάσα στιγμή:

  • Τις εισερχόμενες ποσότητες συμβατικών αποβλήτων στα σημεία εισόδου
  • Τα παραγόμενα προϊόντα
  • Την επίτευξη των στόχων του έργου:
    • Ποσοστό Υπολείμματος προς τελική διάθεση < 45%
    • Ποσοστό Ανακύκλωσης Συσκευασιών > 35%
    • Ποσοστό Απομάκρυνσης Οργανικών από την ταφή > 65%
  • Την τήρηση αυστηρών κριτηρίων περιβαλλοντικής απόδοσης (οσμές, σκόνη, υγρά)

Για την επεξεργασία των συμβατικών αποβλήτων, δηλαδή σύμμεικτων δημοτικών απορριμμάτων, οργανικών υλικών από διαλογή στην πηγή και υπολειμμάτων από την λειτουργία των ΚΔΑΥ, κάθε μια από τις τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στους Νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, περιλαμβάνει:

  • Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης με μηχανική διαλογή και ραφιναρία τεχνολογίας Stadler
  • Μονάδες Αναερόβιας Χώνευσης KOMPOGAS, τεχνολογίας Hitachi Zosen Inova
  • Μονάδα Αερόβιας Κομποστοποίησης τεχνολογίας Compost Systems

που αποτελούν παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα τους με δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής όπου οδηγούνται τα υπολείμματα της επεξεργασίας, που αποτελούνται από αδρανή υλικά και δεν παράγουν οσμές ή στραγγίσματα.  Αυτό εξασφαλίζεται με έργα στεγανοποίησης, διαχείρισης στραγγισμάτων, βιοαερίου και ομβρίων, καθώς και με έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Παράλληλα, τα έργα πλήρους αντιρρύπανσης (βιόφιλτρα, σακόφιλτρα, πλυντηρίδες και η πλήρης εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων), οι αντιπυρικές ζώνες και τα αντιπλημμυρικά έργα προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον τόσο κατά τη διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων όσο και από την εκδήλωση τυχόν ακραίων φυσικών φαινομένων.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου συμπληρώνεται από δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας. Οι σταθμοί αυτοί έχουν επιλεγεί, όπως και οι χώροι εγκατάστασης των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη σχέση κόστους – απόστασης από την βασική πηγή παραγωγής απορριμμάτων της αντίστοιχης περιοχής και ταυτόχρονα η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων χωροθέτησης. Συνολικά, το νέο έργο επιτυγχάνει να αποτρέπει, κάθε χρόνο, την ταφή άνω του 55% των υγρών αποβλήτων που μολύνουν μέχρι σήμερα το φυσικό περιβάλλον και να παράγει, κάθε χρόνο, πράσινη καθαρή ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες έξι χιλιάδων οικογενειών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS