Η Παναγιώτα Σαράφη στη σημαντικότερη μεταφραστική της στιγμή !



Μετά από την πρόσφατη ευχάριστη έκπληξη δημιουργίας του εκδοτικού της οίκου ( Εκδόσεις ‘’Λιοτρίβι – Παναγιώτα Σαράφη‘’), η εκλεκτή Τριπολιτσιώτισσα εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, μεταφράστρια, εκδότρια, υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, μας προσφέρει έναν ανεκτίμητο μεταφραστικό θησαυρό. Μόλις εκδόθηκε από την ‘’Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος’’ η μετάφρασή της του πρώτου από τους δυο τόμους των ‘’Απομνημονευμάτων’’ του Γάλλου αξιωματικού Μαξίμ Ρεμπώ από τη συμμετοχή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. 
Την επιμέλεια της μετάφρασης έκανε ο Καθηγητής Δημήτρης Φίλιας ενώ η Δρ. Παναγιώτα Παναρίτη είχε τον γενικό συντονισμό, την επιστημονική και φιλολογική επιμέλεια και την επιμέλεια έκδοσης.Ο Μαξίμ Ρεμπώ ήταν Γάλλος στρατιωτικός, διπλωμάτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1795 στην πόλη Λο Κωλ στην επαρχία του Βαρ και πέθανε τον Ιανουάριο του 1894. Απόφοιτος της Σχολής του Σαιν Συρ, ήταν υπολοχαγός του Πυροβολικού και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους Φιλέλληνες που έλαβαν μέρος στον Αγώνα. 

Τον Ιούλιο του 1821, μετά από συνάντηση στη Μασσαλία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο Ρεμπώ απέπλευσε μαζί του με ένα Υδραίικο μπρίκι για να συμμετάσχουν στην εξέγερση της Ελλάδας. Μαζί τους στο πλοίο ήταν 70 εθελοντές Έλληνες της διασποράς, 4 Γάλλοι και 3 Ιταλοί εθελοντές. Στις 2 Αυγούστου 1821 το πλοίο αγκυροβόλησε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και εντάχθηκε στο Σώμα του Τόμας Γκόρντον. Ο Ρεμπώ συμμετείχε στην πολιορκία και παρευρέθηκε στην 'Αλωση της Τριπολιτσάς τον Οκτώβριο του 1821. Έπειτα, συνέχισε τη στρατιωτική του διαδρομή υπό την προστασία του Μαυροκορδάτου τον οποίο υπηρέτησε ως υπασπιστής. Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αναφέρεται ότι αρχικά ήταν πεντακοσίαρχος στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια ονομάστηκε λοχαγός, κατόπιν εισήγησης του Μαυροκορδάτου. 
Έλαβε μέρος στην εκστρατεία στο Πέτα. Λόγω ενός τυχαίου γεγονότος, δεν έλαβε μέρος στην –καταστροφική για το Σώμα των Φιλελλήνων– Μάχη του Πέτα και γλίτωσε τον θάνατο. Οι 25 άνδρες που επέζησαν συναθροίστηκαν από εκείνον και οδηγήθηκαν στο Κρυονέρι. Μετά το θλιβερό αυτό γεγονός, στα τέλη του 1822, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Γαλλία. Στο δίτομο έργο του «Αναμνήσεις από την Ελλάδα» («Mémoires sur la Grèce») που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1824 και του οποίου Έλληνες και ξένοι ιστορικοί αναγνωρίζουν την αντικειμενικότητα, ο Ρεμπώ περιγράφει, εκτός από την προσωπική του δράση, την επιρροή που ασκούσε ο Δημήτριος Υψηλάντης στο στράτευμα, την πλεονεξία των οπλαρχηγών, τη διαμάχη ανάμεσα στους Τακτικούς και τους Ατάκτους, την καταστροφή και την Άλωση της Τριπολιτσάς, τις δυσκολίες και τις στερήσεις που έπλητταν όλους αδιακρίτως τους πολεμιστές, και τη συγκρότηση και την πολυεθνική σύνθεση του Τάγματος των Φιλελλήνων. 

Η μετάφραση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος τόσο από ιστορική όσο και από φιλολογική σκοπιά αυτού δίτομου πολυσέλιδου βιβλίου με τίτλο ‘’Απομνημονεύματα από την Ελλάδα’’, αποτελεί σημαντική προσφορά της Παναγιώτας Σαράφη στον ερευνητικό κόσμο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα των δυο πρώτων χρόνων του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

 Αναμένοντας την έκδοση και του δεύτερου τόμου, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην καταξιωμένη συντοπίτισσά μας Παναγιώτα Σαράφη, συγχαίροντάς την για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά της στην εκπαίδευση, τη γνώση και τον πολιτισμό.






Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS