Άρης Τσέλεπος: Από την Καλιφόρνια στη Νέα Ζηλανδία και από εκεί στη Μαντινεία









Ήταν οι πρώτες ελληνικές φυσαλίδες που είδα να αναδύονται στο ποτήρι μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξή μου όταν δοκίμασα για πρώτη φορά ελληνικό αφρώδες κρασί. Έκπληξη, απόλαυση, περηφάνια. Ήταν κοντά δύο δεκαετίες πριν, που είχα τη χαρά να δοκιμάσω την περίφημη Amalia του Τσέλεπου.


Διπλά περήφανος που το οινοποιείο εκτός από ελληνικό ήταν στη γη της Πελοποννήσου, ξεκίνησα για να τους επισκεφτώ. Και γνώρισα έναν πληθωρικό Κύπριο που ερωτεύτηκε την Αμαλία του και μαζί με αυτήν, την μαγική γη της Αρκαδίας. Και φύτεψε ένα υποδειγματικό αμπελώνα, για να κλείσει μέσα σε μπουκάλια τη μοναδικότητα του τερουάρ της Μαντινείας.



Μερικά χρόνια πριν, το 1996 τολμά και εμφιαλώνει τον πρώτο αφρώδη οίνο από μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο εμφιάλωσης της σαμπάνιας, την περίφημη Amalia Brut.

Το οινικό θαύμα των τριών δεκαετιών

Αφού εντρύφησε και έκανε θαύματα με το μοσχοφίλερο, σταδιακά υπέκυψε και στη γοητεία του Αγιωργίτικου, και έστησε ένα υπέροχο αμπελώνα και στη Νεμέα, παίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οινική ταυτότητα ολόκληρης της Πελοποννήσου. Και στη συνέχεια και σε εκείνον της Σαντορίνης. Μεθοδικός, οραματιστής, τολμηρός, πείσμων, με έντονη παρουσία τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, δημιούργησε ένα μικρό οινικό θαύμα. Αυτό το θαύμα το 2019 έκλεισε ένα κύκλο τριών δεκαετιών, και σταδιακά περνάει στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Αυτή η νέα γενιά αποτελείται από την Ανδριανή και τον Άρη, δύο παιδιά με πραγματική αγάπη για το κρασί, για τα ταξίδια και τη γνώση. Πριν λίγο καιρό βρέθηκα για μία ακόμη φορά στη Μαντινεία, στις Ρίζες Αρκαδίας στο περίφημο οινοποιείο και τον αμπελώνα των 500 στρεμμάτων, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου και μοντέρνου χώρου γευσιγνωσιών. Γνωρίζοντας την Ανδριανή και τον Άρη μιλήσαμε προφανώς για το κρασί, αλλά και για πολλά ταξίδια, μελλοντικά σχέδια, αγαπημένα μέρη. Ο Άρης μας τα είπε κάπως πιο αναλυτικά, ενώ η Ανδριανή, μας βοήθησε πολύ με την επιλογή των φωτογραφιών. «Συνήθως αμελώ να τακτοποιώ τις φωτογραφίες οπότε η αδερφή μου είναι η πιο κατάλληλη να σας βοηθήσει σε αυτό» μου είπε. Όπως και έγινε. Ευχαριστούμε Ανδριανή. Συζητώντας με τον Άρη Τσέλεπο και παρόλο που θέλω να μιλήσουμε για ταξίδια, η κουβέντα μας, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από το κρασί.



O Άρης Τσέλεπος (αριστερά)

Νέα Ζηλανδία


Νέα Ζηλανδία


Μεγαλώνεις μέσα σε ένα σπίτι που το κρασί και τα αμπέλια είναι κυρίαρχα. Τι έχεις να θυμάσαι ως πρώτη επαφή με αυτά;

Είναι αλήθεια ότι το κρασί ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου από μικρή ηλικία. Μας συντρόφευε σε όλες τις ιδιαίτερες στιγμές σαν οικογένεια και υπήρχε μια αυθεντική αγάπη για αυτό όχι μόνο από τους γονείς μου που ασχολούνταν επαγγελματικά αλλά και από τον παππού μου που το έκανε με μεράκι ερασιτεχνικά. Δε θα ξεχάσω την πρώτη φορά που τρύγησα σε ηλικία 6-7 χρονών και κατάλαβα ότι τα πράγματα στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται.

Μπαίνεις για τα καλά στο χώρο του κρασιού, επιλέγεις να πάρεις την κατάλληλη εκπαίδευση, ταξιδεύεις με άξονα αυτό. Ποιο ταξίδι είναι αυτό που έχει μείνει στη σκέψη σου και θα ξαναέκανες;


Η Νέα Ζηλανδία για μένα ήταν ένα ταξίδι ζωής τόσο σε σχέση με το κρασί αλλά και συνολικά σαν προορισμός. Πήγα εκεί για 4 μήνες να δουλέψω στον τρύγο και στη συνέχεια να εξερευνήσω τα δύο νησιά. Είναι ένα μαγευτικό μέρος που συνδυάζει όλα τα θετικά του δυτικού κόσμου, με καλές υποδομές, υπηρεσίες και επαγγελματισμό ενώ παράλληλα οι άνθρωποι εκεί έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτη την τεράστια φυσική ομορφιά του τόπου τους. Αμπέλια, ηφαίστεια, λίμνες και ποτάμια, απέραντα λιβάδια ακόμα και φιόρδ συνθέτουν μερικά μόνο από τα μοναδικά τοπία που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί. Όσον αφορά το κρασί, κατάφεραν μέσα σε 30 χρόνια από το απόλυτο μηδέν να έχουν τη δική τους σχολή και το δικό τους ιδιαίτερο στυλ κρασιού με το Sauvignon Blanc, έχοντας γιγαντώσει το brand τους.




Καλιφόρνια, τρύγος στο οινοποιείο Quintessa


Στην Καλιφόρνια

Νάπα, Καλιφόρνια


Στη Νάπα της Καλιφόρνια

Ο Άρης Τσέλεπος (δεξιά) στη Ναπα της Καλιφόρνια, με συνεργάτη οινοποιό κατά τη διάρκεια τρύγου


Πηγαίνεις στην Καλιφόρνια. Εκεί εκπαιδεύεσαι και εργάζεσαι πάνω στο κρασί. Τι έχεις να θυμάσαι από αυτή την εμπειρία;

Είχα την μεγάλη τύχη να κάνω το μεταπτυχιακό μου, πάνω στο κρασί, σε ένα πανεπιστήμιο με καταπληκτικούς καθηγητές, προσωπικό και εγκαταστάσεις και να αποκτήσω εκεί την πρώτη μου πρακτική εμπειρία σε μια οινοποίηση. Πιστεύω ακράδαντα ότι από κάθε εμπειρία πρέπει να στεκόμαστε μόνο στα θετικά που αποκομίζουμε και από την εμπειρία μου στην Αμερική πήρα πολλά: Το πόσο προσιτοί είναι όλοι οι άνθρωποι και ακομπλεξάριστοι από την πρώτη επαφή, την πολυπολιτισμικότητα του μέρους που σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις όντως όλες τις κουλτούρες εκεί έξω αλλά και το πόσο παθιασμένοι και επαγγελματίες είναι ίσως σε υπερθετικό βαθμό τηρώντας όμως όλους τους κανονισμούς που απαιτούνται. Κατάλαβα ότι όσοι εργάζονται μέσα στη βιομηχανία κρασιού στην Καλιφόρνια το κάνουν καθαρά και μόνο λόγω της αγάπης και του πάθους που έχουν για το αντικείμενο αφού σε σχέση με τις άλλες ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί, ειδικά σε σχέση με τις βιομηχανίες της τεχνολογίας, η ενασχόληση με το αμπέλι και το κρασί σου δίνει τα λιγότερα οικονομικά ανταλλάγματα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μπαίνεις για τα καλά στην καθημερινότητα του κτήματος. Πώς εξελίσσεται η καθημερινότητά σου;

Είμαι ευλογημένος που λόγω της δουλειάς μου, απουσιάζει εντελώς η ρουτίνα από την καθημερινότητά μου. Μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Αθήνας και Μαντινείας τον περισσότερο καιρό αλλά και της Σαντορίνης το καλοκαίρι όπου επίσης οινοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Ασχολούμαι με διαφορετικά θέματα από την καλλιέργεια του αμπέλου και της οινοποίησης μέχρι και το κομμάτι του marketing και των πωλήσεων προσπαθώντας να έχω μια σφαιρική εικόνα. Έχω την τύχη να έχω συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια την αδερφή μου, με την οποία έχουμε μια ξεχωριστή σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης και συνεργαζόμαστε άψογα ώστε να πετύχουμε μαζί τους στόχους που έχουμε για την εταιρεία.



Τρύγος στο Κτήμα Τσέλεπου


Το Κτήμα Τσέλεπος


Ταξιδεύεις συχνά. Ποιο ταξίδι θα μας πρότεινες σε σχέση με το κρασί;

Τα ταξίδια είναι το μεγάλο μου πάθος εκτός από το κρασί και προσπαθώ να μη χάνω ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω ένα καινούργιο μέρος. Υπάρχουν τόσα εξωτικά μέρη όπου το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, για κάποιον που αγαπά το αντικείμενο πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να επισκεφτεί πρώτα από όλα το Bordeaux, μια πόλη που πραγματικά περιστρέφεται γύρω από το κρασί και αποτελεί ταυτόχρονα πρωτοπόρο στις οινικές εξελίξεις αλλά περικλείει και την ιστορία του ποιοτικού κρασιού. Φυσικά, ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει και η Napa Valley που για μένα αποτελεί την αντίστοιχη οινική πρωτεύουσα του Νέου Κόσμου του κρασιού και είναι το πρώτο μέρος στο οποίο συμμετείχα ενεργά στην παραγωγή ενός πολύ ποιοτικού κρασιού.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS