Οι προτάσεις των Δήμων της Αρκαδίας για το νέο ΕΣΠΑ- Αξιοποίηση Τάκας και ΟΧΕ Μαινάλου

 





2.1.4 Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας 

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, για τον Στόχο Πολιτικής 1 πρότεινε την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του δήμου και τη διασύνδεση με τομείς αιχμής της επικαιροποιημένης RIS (βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ευρύτερου πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες με χρήση των ΤΠΕ). Για τον Στόχο Πολιτικής 2 πρότεινε τη χρηματοδότηση του έργου για τα νερά του Αναβάλου – άρδευση των καλλιεργειών από Ξηροπήγαδο έως Άγιο Ανδρέα, έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κυρίως των πεδινών περιοχών, αναβάθμιση των δικτύων διαχείρισης υδάτινων πόρων (ενδεικτικά, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης – έξυπνων δικτύων κτλ.) και την ενίσχυση των πράσινων υποδομών ( ενδεικτικά, χρηματοδότηση έργων αξιοποίησης ΑΠΕ, με έμφαση και στη γαλάζια οικονομία). Για τον Στόχο Πολιτικής 3 πρότεινε την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο δήμο, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου για την πρόληψη πυρκαγιών και την χρηματοδότηση έργων βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας (πρωτογενής τομέας). 

Για τον Στόχο Πολιτικής 4 προτάθηκε η ανάπτυξη δικτύου κοινωνικών δομών ή/και (δημοτικών) δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων κυρίως της Έπαυλης Ηρώδου Αττικού, του Κάστρου Παραλίου Άστρους και η επαναλειτουργία του Μουσείου Άστρους, η ενεργός και υγιής γήρανση με έμφαση  σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού, κοινωνικές δομές με έμφαση σε ηλικιωμένους (ΚΗΦΗ), δράσεις για την εγγύηση για το παιδί, αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών, δράσεις για τους νέους τύπου ΕΑΕΚ (18-29) μέσω των πόρων της Πρωτοβουλίας για τους νέους. Τέλος, για τον Στόχο Πολιτικής 5 προτάθηκε η εξέταση συμπερίληψης του δήμου σε Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Πάρνωνα ή με Δήμους της Αργολίδας (ενδεικτικά, θεματική ΟΧΕ για την ανάδειξη - αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, ιστιοπλοΐα, σύνδεση παράκτιου δικτύου Αργολικού κόλπου κτλ.).


 2.1.5 Δήμος Νότιας Κυνουρίας – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας

 Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας στάθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, όπως η ευελιξία, η ευκολία υλοποίησης και η αποτελεσματικότητα των δράσεων του προγράμματος. 


2.1.6 Δήμος Γορτυνίας – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας 

Ο Δήμος Γορτυνίας έθεσε ως βασικό μέλημα την ένταξη έργων προτεραιότητας, καθώς ως Δήμος έχει ετερόκλητες ανάγκες και προτάθηκε ο σχεδιασμός μιας ΟΧΕ Μαινάλου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης. Στόχος της κοινής δράσης, είναι η εκμετάλλευση των παράλληλων οφελών από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεγαλόπολης. 


2.1.7 Δήμος Μεγαλόπολης – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης έδωσε βάση στη σωστή συνέργεια των προγραμμάτων και στη σωστή αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας. Ως μείζονος σημασίας θέματα τέθηκαν, το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης, ο δρόμος Μεγαλόπολη - Ολυμπία, η αξιοποίηση των πηγών Σαβαλά, η βελτίωση του χώρου του αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ΟΧΕ που να περιλαμβάνει την περιοχή του Λυκαίου Όρους. 


2.1.8 Δήμος Τρίπολης – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας 

Ο Δήμος Τρίπολης τόνισε τη σπουδαιότητα του νέου προγράμματος και το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Προτάθηκε η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτών του πρωτογενούς τομέα, αναδείχθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων, της στήριξης των κοινωνικών δομών και της σχεδίασης νέων. Υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα της αξιοποίησης της λίμνης  Τάκα και ο σχεδιασμός και εφαρμογή μιας ΟΧΕ Μαινάλου, ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS