Αγόρευση
του βουλευτή Αρκαδίας
του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Γιώργου Παπαηλιού
στην Ολομέλεια της Βουλής
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :
για την «ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων …» :
1) Το νομοσχέδιο για την «ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων …» αφορά ένα σημαντικό ζήτημα για την κτηνοτροφική παραγωγή. Όμως είναι αποσπασματικό και περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Πρόκειται για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, αφού σήμερα η γραφειοκρατία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κτηνοτρόφοι με μικρό κύκλο εργασιών, που αποτελούν και την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας, δεν διευκολύνονται, αφού γι΄ αυτούς θα εξακολουθήσει να ισχύει το σημερινό καθεστώς αδειοδότησης και συνακόλουθα να υφίσταται μεγάλος όγκος γραφειοκρατίας.
Τα προβλήματα στο σύστημα αδειοδοτήσεων που συνδέονται με τις δασικές υπηρεσίες συνεχίζονται, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ υπονομεύει το έργο και τη λειτουργία των δασικών χαρτών (ανεξαρτήτως των λαθών που αυτοί εμπεριέχουν).
Επιπλέον εμπόδια τίθενται και στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Οι σχετικές διατάξεις θα έπρεπε να ισορροπούν μεταξύ της ανάγκης προστασίας των περιοχών Natura και της ταυτόχρονης διασφάλισης μια βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας με λειτουργούσα την κτηνοτροφία.
Ακόμη προβληματισμό προκαλεί η απουσία μέριμνας για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, αφού υπάρχει ανάγκη για την οριοθέτησή τους είτε σε δημόσιες είτε σε δημοτικές εκτάσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και οι κατάλληλες υποδομές σε νερό, ρεύμα, αποχετευτικό σύστημα και δρόμους πρόσβασης, που να απαλλάσσουν τους κτηνοτρόφους από γραφειοκρατικά και οικονομικά βάρη.
Δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν ρυθμίζονται, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την έκδοση άδειας ίδρυσης για εγκαταστάσεις εντός των ορεινών κοινοτήτων, όπως ενδεικτικά για την αναγκαία μείωση των αποστάσεων.
Πάντως, η κατάργηση της τήρησης της ελάχιστης απόστασης από τα σφαγεία και ο μη προσδιορισμός ελάχιστων αποστάσεων από τις πηγές του υδροφόρου ορίζοντα και τους ταμιευτήρες πόσιμου νερού, δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Τα πρόχειρα καταλύματα εξακολουθούν να ρυθμίζονται βάσει ενός θολού θεσμικού πλασίου, όσον αφορά ενδεικτικά το εμβαδόν τους ή το ύψος της κατασκευής.
Σημαντικά προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν ρυθμίζονται, όπως είναι η έλλειψη πολεοδομικών σχεδίων σε πολλούς δήμους, γεγονός που δημιουργεί κτηνοτρόφους δύο ταχυτήτων και μεγάλες ανισότητες.
Ως προς τον ΕΛΓΑ, γίνεται λόγος για 100% αποζημίωση, κάτι που δεν ισχύει.
Θεσμοθετείται το 40 % της προκαταβολής, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η προκαταβολή ήταν 70 % και 80 % και μάλιστα υπό δυσχερέστερες δημοσιονομικές συνθήκες.
Και μάλιστα διαχωρίζονται οι πληγέντες σε κατηγορίες και καθορίζεται διαφορετικό ποσοστό προκαταβολής ανά ζημιογόνο αίτιο, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά προϊόν.
2) Ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται εν μέρει στις συνέπειες που έχει επιφέρει σε αυτόν η
πανδημία, με τους περιορισμούς στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και της εστίασης, στη μείωση και την υποβάθμιση του τουρισμού, στις ανατιμήσεις-στην ακρίβεια (στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στα αγροεφόδια) που αυξάνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής και την κλιματική κρίση, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις υποδομές και την παραγωγή.
Όμως για τη συγκεκριμένη κρίση, μεγάλη ευθύνη φέρει κυρίως η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει μεριμνήσει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις μειώνονται (η τελευταία πληρωμή στη βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη κατά 63 εκ. ευρώ, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν σύγχυση και ως προς το χρόνο καταβολής και ως προς το ύψος των ποσών και την κατανομή του εθνικού αποθέματος, υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, που αφορούν φυσικές καταστροφές, από τον ΕΛΓΑ, τίθενται νέοι φραγμοί στη συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, ενώ τα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων συνεχίζονται.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Όλοι ομνύουν στον πρωτογενή τομέα (στη γεωργία και την κτηνοτροφία). Το ζήτημα είναι αν και πως την στηρίζουν και την ενισχύουν.
3) Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, την εκτροφή αιγοπροβάτων, τη μελισσοκομία και την άσκηση συναφών με αυτές επαγγελματικές-επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αποτελούν και τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους.
Η καταστροφή που επήλθε από τις πυρκαγιές υπήρξε τέτοιας έκτασης, ώστε το εισόδημα των κατοίκων να έχει μηδενιστεί.
Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει «στην απέξω» αυτές τις περιοχές.
Η επαναφορά σε πλήρη ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να διαθέσει.
Απαιτείται, τα (έστω) ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχουν αποφασιστεί για την Εύβοια να επεκταθούν και στη Γορτυνία, στη Μεγαλόπολη, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σ΄ αυτές.
Βάσει αυτών, απαιτείται η αναπλήρωση του εισοδήματος και η διασφάλιση οικονομικής βάσης για όλους τους πυρόπληκτους επί όσο χρόνο χρειαστεί.
Για την ανασυγκρότηση, τη βιώσιμη επιβίωση αυτών των περιοχών, την παραμονή και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων σ΄ αυτές, απαιτείται η κατάρτιση ειδικών τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με την αποφασιστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό, διότι οι περιοχές αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια προοπτικές ανάταξης.
Η πολιτεία οφείλει να επιτελέσει το χρέος της, πράγμα που δεν γίνεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ
Δημοσίευση σχολίου