Βάλτωσε η απογραφή! Βγαίνει λειψός ο πληθυσμός

 

© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Βάλτωσε η απογραφή του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που οδήγησε την ΕΛΣΤΑΤ να δώσει παράταση και υπάρχει ο κίνδυνος από τη διαδικασία αυτή να βγουν «σημεία και τέρατα», αντί της πλήρους καταγραφής του πληθυσμού και των κοινωνικών συνθηκών.

Η απογραφή του πληθυσμού, που γίνεται κάθε δέκα χρόνια, είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς, εκτός από την καταμέτρηση του πληθυσμού και των κατοικιών αποτυπώνει και τις κοινωνικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται για τη χάραξη κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, η διαδικασία που επέλεξε φέτος η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η πανδημία και οι «παρενέργειές» της  οδηγεί στην απογραφή σε αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε η δυνατότητα της αυτοαπογραφής. Δηλαδή ένας Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Όμως, σε πολλά νοικοκυριά δεν έφτασαν οι φάκελοι ή οι απογραφείς βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρκετοί απογραφείς παραιτήθηκαν. Στις προηγούμενες απογραφές, γινόταν χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων των απογραφέων με τους εκπροσώπους των νοικοκυριών και σαφώς είχε καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Φέτος με τη νέα διαδικασία παρατηρείται μια αδιαφορία σε ένα ποσοστό των πολιτών, ενώ προέκυψαν και οι «αρνητές απογραφής». Όσο και αν φαίνεται αστείο και ευτράπελο η διάδοση των «ιδεών» μέσω των κοινωνικών δικτύων προκαλεί πονοκέφαλο για την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ένα μέρος του πληθυσμού δεν θα απογραφεί.

Οι συγκεκριμένοι, επέλεξαν την άρνηση απογραφής ως αντίδραση στις πιέσεις που ασκούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, παρότι τα δύο ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση. Ωστόσο δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη διαδικασία.

Λειψός ο πληθυσμός

Ήδη τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν ότι απογράφηκε μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού μέχρι και χθες 25 Νοεμβρίου και επειδή δεν θα βελτιώνονταν η κατάσταση έως και σήμερα 26 Νοεμβρίου που έληγε η κανονική προθεσμία, αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Εάν η «προσέλευση» δεν βελτιωθεί θα ακολουθήσει και νέα παράταση ή θα ενεργοποιηθούν οι απογραφείς για την κατ΄ οίκον επίσκεψη.

Ωστόσο, προβλήματα διαπιστώνουν οι απογραφείς και στις επισκέψεις στα σπίτια. Πολλοί δεν ανοίγουν τις πόρτες, τους λένε «δεν ενδιαφερόμαστε», «δεν θέλω να απογραφώ» τους θεωρούν ότι είναι πλασιέ άλλων προϊόντων ή φοβούνται ότι είναι κακοποιοί και παριστάνουν τους απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο σκοπός της απογραφής

Σημειώνεται ότι σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι:

  • η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής, 
  • η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος), 
  • η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων  αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
  • η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών,
  • η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,
  • η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, καθορίζεται μεταξύ άλλων ο αριθμός των σχολείων ανά περιοχή, η διάταξη των εκλογικών περιφερειών, η χάραξη άσκησης κοινωνικής πολιτικής με βάση τις συνθήκες διαβίωσης.

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS