Με την αυγή της νέας χρονιάς αναμένεται να τεθεί στην προγραμματισμένη δοκιμαστική λειτουργία η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αρκαδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com τα έργα που αφορούν στην κατασκευή της μονάδας (δρόμοι, εγκαταστάσεις , μηχανήματα, συνοδά έργα) έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο για γραφειοκρατικούς λόγους η δοκιμαστική λειτουργία πήρε μια μικρή παράταση.
Βάσει χρονοδιαγράμματος η ΜΕΑ θα έμπαινε σε τμηματική λειτουργία στις αρχές Δεκεμβρίου 2021.
Η μονάδα απορριμμάτων της Αρκαδίας αποτελεί κομμάτι μιας γενικότερης προσπάθειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο το υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπό τη μορφή ΣΔΙΤ.
Την ολοκλήρωση του “παζλ” συνθέτουν άλλες δύο μονάδες απορριμμάτων, μια στη Μεσσηνία και άλλη μια στη Λακωνία. Επίσης μέρος του έργου είναι και οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αργολίδα και στην Κορινθία.
Ενιαίο σχέδιο
Όλα τα παραπάνω έργα αποτελούν κομμάτια ενός ενιαίου πρότζεκ που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βάσει αρχικού κανονισμού, και τα πέντε υποέργα έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία ακριβώς την ίδια ημέρα.
Ωστόσο στην πορεία συνάντησαν κάποια εμπόδια με αποτέλεσμα τα έργα να βρίσκονται σε διαφορετική φάση υλοποίησης μεταξύ τους, άλλο πιο πίσω και άλλο πιο μπροστά.
Ως εκ τούτου λήφθηκε η απόφαση τα έργα να αποσυνδεθούν μεταξύ τους και το καθένα να πάρει το δικό του ξεχωριστό δρόμο. Για αυτό το λόγο η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με στόχο να ανάψει το “πράσινο φως” προς αυτή τη κατεύθυνση. Σε αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλεται και η μικρή καθυστέρηση στη λειτουργία για τη μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία καθώς το ελεγκτικό δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου.
Τα υπόλοιπα έργα
Εκτός από τη μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία , οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και στο σταθμό μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Πιο πίσω βρίσκονται οι εργασίες που αφορούν στη ΜΕΑ Μεσσηνίας καθώς έχουν ξεκινήσει χωματουργικές παρεμβάσεις.
Στη φάση των αδειών, που είτε έχουν εγκριθεί, είτε βρίσκονται σε αναμονή έγκρισης βρίσκονται τα άλλα δύο έργα που αφορούν τη ΜΕΑ Λακωνίας και το σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή της Κορινθίας.
Κίνηση ΜΑΤ
Σε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας προχώρησε η κυβέρνηση. Μέχρι τώρα για να ξεκινήσει οποιοδήποτε παρόμοιο έργο χρειάζονταν την έκδοση της άδειας “εισόδου-εξόδου” από το οικόπεδο. Την ευθύνη για την έκδοση την είχαν οι δήμοι.
Πλέον η κυβέρνηση μετέφερε την ευθύνη της έκδοσης στο επίπεδο των στρατηγικών επενδύσεων, με στόχο να τρέχουν πιο γρήγορα όλα τα προαπαιτούμενα. Παράγοντες της αγοράς και ειδικοί επί του θέματος εκτιμούν πως με αυτή την απόφαση θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες και τέτοια έργα θα τίθενται πολύ γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης.
Τα Οφέλη του έργου
Η ολοκλήρωση τέτοιων έργων αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επιπλέον μέσω της μονάδας θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας τη περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων .
Θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.)
Η υλοποίηση του έργου θα έχει οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.
Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες από εκπαιδευτικά ιδρύματα (κυρίως σχολεία) και φορείς.
Δημοσίευση σχολίου