Το κρέας σήμερα έχει την τιμητική του, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα σπεύσουν σε κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της πόλης ή σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι, προκειμένου να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, μιας και που τα μέτρα ιδιαίτερα στη διασκέδαση έχουν χαλαρώσει.
Ας δούμε όμως γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι "ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης".
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα", η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
msn
Δημοσίευση σχολίου