Επιστημονική κοινότητα και πολιτική ηγεσία συνομολογούν ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει η χώρα να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Οικονομικοί, κοινωνικοί, αλλά και πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν η χώρα να επιστρέψει στην αποκαλούμενη κανονικότητα
Η πρόθεση των επιστημόνων και της Πολιτείας για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα έχει ως συνέπεια να «χάσουμε» τις Απόκριες και συγκεκριμένα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Για την ώρα τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν, παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει για την ώρα να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να επιτραπεί η διασκέδαση για τους όρθιους, ούτε να αυξηθεί το ποσοστό για τους φιλάθλους που θα μπορούν να εισέρχονται στα γήπεδα.
Υπάρχει ο φόβος να δοθεί το λάθος μήνυμα και να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στις εκδηλώσεις των Αποκριών, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την περίοδο του Πάσχα.
Άρα το συμπέρασμα φαίνεται να είναι «χάνουμε τις Απόκριες για να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό», αν και το πιο σωστό είναι «χάνουμε τις Απόκριες για να κερδίσουμε το καλοκαίρι».
Άρση των μέτρων: Ο τουρισμός και η αναστροφή του κλίματος το καλοκαίρι
Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να ξεκινήσει φέτος η τουριστική σεζόν πριν από την 1η Μαΐου. Ο λόγος είναι πρωτίστως οικονομικός, αφού η χώρα έχει ανάγκη από ζεστό χρήμα. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος για να πάρουν τα δημόσια έσοδα μια ικανοποιητική ανάσα, αλλά και για να μπορέσουν τα δορυφόρα επαγγέλματα του τουρισμού (εστίαση – ψυχαγωγία κλπ) να μαζέψουν τη χασούρα της πανδημίας και να κινηθεί η πραγματική οικονομία.
Πολιτικά βεβαίως ο οδικός χάρτης της εξόδου προς την ελευθερία θα πρέπει να επικοινωνηθεί από την κυβέρνηση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και για τουριστικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς λόγους, αφού είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προσδοκά αυτό το καλοκαίρι αναστροφή του κλίματος προς την αισιοδοξία. Άλλωστε ας μην λησμονούμε ότι εδώ και δυο χρόνια οι πολίτες αισθάνονται πλέον ιδιαιτέρως κουρασμένοι και είναι κοινό μυστικό ότι τα μέτρα έχουν πάψει να τηρούνται ευλαβικά εδώ και αρκετό διάστημα.
Άλλωστε ο Θάνος Πλεύρης, μετά και από το ταξίδι του στην Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους. «Η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι – προς το παρόν – άπαντες μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, επισήμανε πως κοντοζυγώνει και η περίοδος όπου οι εμβολιασμένοι θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους. Ο καθηγητής τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους μη εμβολιασμένους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο. «Παραμένουμε αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδες.
Πάντως ως επιτροπή θα το επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας» είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα με τις μάσκες και τις αποστάσεις οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Όπως έχει υπογραμμίσει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος: «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα».
Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό, ούτε στην εστίαση, ούτε στη διασκέδαση, ούτε στις αθλητικές εκδηλώσεις, εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα. Όμως τα μέτρα θα παραμείνουν για τους μη εμβολιασμένους και ιδιαιτέρως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό. Όλα βεβαίως θα κριθούν στην πράξη και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις οι οποίες θα ανατρέψουν τον οδικό χάρτη της εξόδου προς την ελευθερία.
msn
Δημοσίευση σχολίου