Δικαστήρια: Κλειστά λόγω συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία

 




του Παναγιώτη Στάθη

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν με σημεία αιχμής τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία και κατεβάζοντας ρολά στα δικαστήρια.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως (στις αρχές Μαρτίου προχώρησαν σε 24ωρη απεργία) σχεδόν 4 στις 10 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και οι ίδιοι καθημερινά δίνουν μάχη ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους:

"Δεν μας αρκεί πλέον η αναγνώριση του έργου μας και της προσφοράς μας, θέλουμε πράξεις και μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και των αποδοχών μας. Έχουμε δίκαια και λογικά αιτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις", ανέφερε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) κατά την κινητοποίηση στις 2 Μαρτίου.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι παίρνουν τώρα μέρος στην σημερινή απεργία που έχει ανακοινώσει η ΑΔΕΔΥ. "Πεποίθηση του Δ.Σ. είναι πως η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από την ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία του να εκφράσουμε και να αναδείξουμε τη μέρα εκείνη με τη μαζική συμμετοχή μας, πέραν των κοινών αιτημάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιμέρους κλαδικά μας αιτήματα, που εκθέσαμε ήδη με την απεργία της 2 Μαρτίου 2022" αναφέρει η ΟΔΥΕ σε ανακοίνωσή της.

Τα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων

Πέραν των αιτημάτων, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία των δικαστικών υπαλλήλων επαναφέρει και τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων:

* Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων

* Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών

* Πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης

* Υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων

* Πρόσληψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού για την ανάπτυξη και συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια

* Εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες

* Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους

* Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, αποφασίστηκε "η συμμετοχή των εκπροσώπων μας στις υπό δημιουργία ομάδες ή Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανάλογα με τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας τους θα επανακαθοριστεί η συνέχιση ή μη της συμμετοχής μας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφραστεί με σαφήνεια οι θέσεις και οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης".

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως "σε καμία περίπτωση το συνδικαλιστικό όργανο δεν θα συμμετέχει, ούτε θα προαγάγει πολιτικές και αντιλήψεις που συρρικνώνουν τη λειτουργία των δικαστηρίων και κατηγοριοποιούν ή υποβαθμίζουν τους δικαστικούς υπαλλήλους και τον ρόλο τους στην απονομή της Δικαιοσύνης".

Πάντως, σχετικά με την Ομάδα Εργασίας που αφορά την δημιουργία Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, η ΟΔΥΕ καταγγέλλει ως "απαράδεκτη την τακτική του Υπουργείου (που την είχε εφαρμόσει και στη συσταθείσα πρόσφατα Ομάδα Εργασίας Ανακατανομής Οργανικών Θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων), να ορίσει αυθαίρετα (με ποια αλήθεια κριτήρια;) και Δικαστικό Υπάλληλο της επιλογής του στην Ομάδα αυτή, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε επίσημα και εκπρόσωπος από την ΟΔΥΕ. Αυτό ως στοιχείο, αποτελεί ήδη μια "κακή αρχή" για τη λειτουργία της εν λόγω Ομάδας Εργασίας".

Ο νέος Κώδικας και οι μονιμοποιήσεις

Σαφή, αδιαπραγμάτευτη και ανυποχώρητη θέση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ αποτελεί ότι "υποχρέωση" του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να προβεί το συντομότερο δυνατόν στην οριστική επίλυση του ζητήματος της μονιμοποίησης όσων υπηρετούν ως αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, τονίζει πως από την έως σήμερα εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, έχουν προκύψει ζητήματα σε επιμέρους διατάξεις του (π.χ. θέματα αδειών, αξιολόγησης κλπ), που χρήζουν βελτίωσης ή διόρθωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι έχει ήδη ζητηθεί και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του Κώδικα, το Δ.Σ. αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής που θα έχει ως "ταχύρρυθμο έργο" τη συγκέντρωση προτάσεων τροποποίησης - βελτίωσης διατάξεων του Κώδικα.

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS