Γιώργος Παπαηλιού
Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) :
Να παραχωρηθεί στο Δήμο Τρίπολης το σύνολο των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου (της Τρίπολης), που χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Να αξιοποιηθεί το σύνολο του χώρου, ως Μουσείο Αγώνα και Ιστορικής Μνήμης, της Εθνικής Αντίστασης και της Συμφιλίωσης, ώστε ο χώρος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένος και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη και χώρο επίσκεψης για «να θυμούνται» οι παλαιότεροι και «να μαθαίνουν» οι νεώτεροι.
Η ιδιαίτερη ιστορική αξία του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, ως μοναδικού για την Πελοπόννησο μνημείου, έγκειται στο γεγονός ότι οι αίθουσες των υπογείων του χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Από εκεί «πέρασαν» χιλιάδες πατριώτες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, μεταξύ των οποίων και οι εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944 στον Άη-Θανάση.
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Δύο από τις αίθουσες των υπογείων έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Τρίπολης.
Απαιτείται η παραχώρηση και του τρίτου υπογείου, ώστε ο χώρος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένος και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη και χώρο επίσκεψης για «να θυμούνται» οι παλαιότεροι και «να μαθαίνουν» οι νεώτεροι.
Τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθούν ως Μουσείο Αγώνα και Ιστορικής Μνήμης, της Εθνικής Αντίστασης και της Συμφιλίωσης.
Αυτά αποτελούν αιτήματα εκατοντάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων επιζώντων ακόμη αντιστασιακών, πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης (όλων των πολιτικών χώρων), πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, συνδικαλιστών κ.α.
Δημοσίευση σχολίου