Το αυθεντικό μενταγιόν με την προσωπογραφία της που χάρισε η κόμισσα Μποργκέζε στον Μιχάλη Τροχάνη.
Ένας Τσάκωνας από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, που σπούδαζε ιατρική στη Φλωρεντία, συγκρούστηκε με τον Μέτερνιχ για τα μάτια της κόμισσας Μποργκέζε, αδελφής του Μεγάλου Ναπολέοντα. Η συναρπαστική ιστορία ενός γοητευτικού Έλληνα και μετέπειτα επαναστάτη του 1821.
Οι Τσάκωνες είναι μια αρχαία ελληνική φυλή με λακωνικές ρίζες, που για να αποφύγει τους Σλάβους επιδρομείς και τους Φράγκους κατακτητές στην Πελοπόννησο, κατέφυγε στην Κυνουρία της Αρκαδίας. Εκεί ζουν μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούν ακόμα τη μητρική τους τσακώνικη γλώσσα, η οποία αποτελεί μια δωρική διάλεκτο. Οι Τσάκωνες διακρίνονται για το ασυμβίβαστο πνεύμα τους, τη μεγάλη αγάπη τους για την πατρίδα και τις επιχειρηματικές επιτυχίες τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αυθεντική προτομή του Μεγάλου Ναπολέοντα από ελεφαντόδοντο. Πόζαρε ο ίδιος στον καλλιτέχνη.
Ένας σπουδαίος Τσάκωνας ήταν ο Μιχάλης Τροχάνης, που γεννήθηκε το 1797 στον Πραστό Κυνουρίας και πήγε στη Φλωρεντία για να σπουδάσει γιατρός.
Εκεί γνωρίστηκε με την οικογένεια του Μεγάλου Ναπολέοντα κι αμέσως τράβηξε την προσοχή της μικρής αδελφής του, της κόμισσας Μποργκέζε, η οποία ήταν όμορφη και επιρρεπής στους άντρες.
Ο όμορφος νεαρός Τσάκωνας ήταν γιος του εφοπλιστή Αναγνώστη Τροχάνη, ο οποίος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και χορήγησε πακτωλούς χρημάτων στην επανάσταση του 1821, καθώς και 22 πλοία, ένα εκ των οποίων ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου «Πυγμαλίων».
Στα σαλόνια της Φλωρεντίας ο φοιτητής Τροχάνης συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Μέτερνιχ, εμπνευστή της Ιεράς Συμμαχίας και σκληρό πολέμιο των υπόδουλων Ελλήνων.
Με το αίμα του να βράζει ακόμα, ο νεαρός Τσάκωνας εξαγριώθηκε όταν άκουσε τον Μέτερνιχ να του λέει: «Εσείς οι Έλληνες καλώς είστε υπό την Τουρκία, κακώς και ασκόπως επαναστατείτε».
Η κόντρα μεταξύ τους έγινε εκρηκτική όταν ο παντοδύναμος καγκελάριος, γύρω απ’ τον οποίο έτρεμαν όλοι, έπιασε το παιδαρέλι στην αγκαλιά της κόμισσας Μποργκέζε, με την οποία και ο ίδιος διατηρούσε ερωτική σχέση. Αμέσως ο Μέτερνιχ κάλεσε σε μονομαχία τον Τροχάνη, ο οποίος δεν έδειξε να πτοείται καθόλου.
Ο αείμνηστος Νικόλαος Τροχάνης, δισέγγονος του γητευτή της κόμισσας Μποργκέζε και ανιψιός του ποιητή Κώστα Ουράνη, ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία.Η όμορφη κόμισσα, που γνώριζε τις ικανότητες του αυστριακού πρωθυπουργού, μπήκε στη μέση και θέλησε να προστατεύσει τον Έλληνα φίλο της: «Σε παρακαλώ Μιχάλη φύγε γιατί ο Μέτερνιχ είναι δεινός σκοπευτής και ξιφομάχος, δεν θέλω να σε δω νεκρό», του είπε και του χάρισε ένα μπαστουνάκι, που είχε στη λαβή του μια μικρή προτομή του Ναπολέοντα φτιαγμένη από ελεφαντόδοντο, κι ένα μενταγιόν με την προσωπογραφία της. «Να την κοιτάς για να μην με ξεχάσεις» του είπε, αποχαιρετώντας τον για πάντα.
Ήταν που ήταν εχθρός των Ελλήνων ο Μέτερνιχ, μετά τη συνάντησή του με τον Μιχάλη Τροχάνη απόγινε. Όχι αβάσιμα από ψυχολογική άποψη, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η αντίθεσή του εναντίον της εθνικής συγκρότησης της Ελλάδας οφειλόταν μεταξύ άλλων και στο ότι ένας Έλληνας τού άρπαξε την ερωμένη και πρόσβαλε τον ανδρισμό του.
Το σπίτι του Μιχάλη Τροχάνη στο Λεωνίδιο. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ζούσε.Ο Μιχάλης Τροχάνης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823 και πήρε μέρος στην επανάσταση, κάτω από τις διαταγές του γαμπρού του καπετάν Γιώργη Μανωλάκη, στρατιωτικού αρχηγού των Τσακώνων και εκπορθητή του κάστρου της Μονεμβασιάς.
Το 1831, μετά την απελευθέρωση, ο νεαρός γιατρός εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής Κυνουρίας. Όταν μετά από μερικά χρόνια ο βασιλιάς Όθων του πρότεινε να αναλάβει καθηγητική έδρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, αυτός αρνήθηκε, μη θέλοντας να αφήσει τους συμπατριώτες του στο Λεωνίδιο χωρίς γιατρό.
Εκεί έμεινε για την υπόλοιπη ζωή του και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα ανιδιοτελώς, μέχρι το τέλος της ζωής του το 1892.
Ταβάνι του σπιτιού ζωγραφισμένο από Βιεννέζο ζωγράφο.Ο εγγονός του Μιχάλη Τροχάνη, Αριστόνης Τροχάνης, τέλειωσε την Ιατρική Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε σε Βιέννη, Βερολίνο και Μόναχο, απ’ όπου επέστρεψε το 1912 και παντρεύτηκε τη Μαρία Νιάρχου, αδελφή του ποιητή Κώστα Ουράνη, με την οποία απόχτησε τρία παιδιά.
Ένα εξ’ αυτών, ο αείμνηστος και εξαιρετικός χειρουργός Νικόλαος Τροχάνης, δισέγγονος του γητευτή της κόμισσας Μποργκέζε, μου αφηγήθηκε την παραπάνω ιστορία και μου έδειξε τα αντικείμενα που χάρισε η κόμισα στον προπάππου του.
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: www.greecewithin.com
Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου