Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», επ’ ευκαιρίας του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 και στοχεύοντας αφενός στην ανάδειξη της σημασίας της ψηφιακής μετάβασης και αφετέρου στην προβολή της δύναμης που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο σύγχρονο ρόλο των μουσείων και στην ενσωμάτωση των ψηφιακών εφαρμογών προκειμένου να επανακαθοριστεί η σχέση των μουσείων με το κοινό. Τόνισε τον ρόλο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που στηρίζουν έμπρακτα το έργο του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, διαπίστωσε την εύστοχη επιλογή του θέματος της εκδήλωσης, καθώς εντάσσεται πλήρως στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πανδημία, το οποίο διατρέχει τρεις πυλώνες μετάβασης : είναι πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη. Η Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος ICOM, κα Ρούλα Χάιδου, παρουσίασε τη δράση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM που επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στην ανάπτυξη της κοινωνίας, τη διατήρηση της ιστορίας και την προώθηση της γνώσης. Τόνισε τη σημασία του φετινού εορτασμού με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», υπογραμμίζοντας ότι τα μουσεία ευαισθητοποιούν το Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές. κοινό για περιβαλλοντικά θέματα, καινοτομούν συμβάλλοντας τόσο στην ψηφιακή μετάβαση όσο και στην αύξηση της προσβασιμότητας και είναι φορείς κοινωνικής συνοχής. Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην ΕΦΑ Αρκαδίας, κα Ελένη Ψαθή, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η ευρεία χρήση ψηφιακών εφαρμογών στα μουσεία και παρουσίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο διαθέτει διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης στις συλλογές αλλά και στους χώρους των εκθέσεών του. Αναφέρθηκε στην από το 2016 βράβευση του μουσείου από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastián / Donostia της Ισπανίας, «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» και τόνισε ότι η βράβευση αύξησε την επισκεψιμότητά του. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Βασιλάκης, στην ομιλία του τόνισε εύσχημα ότι η κοινωνία χρειάζεται εστιασμένη, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία, προκειμένου το μουσείο να εκπληρώσει τον τριπλό του ρόλο ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως ερευνητικό κύτταρο και ως εκπαιδευτικός οργανισμός. Διαπίστωσε ότι με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας εξυπηρετείται η άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό, διαμορφώνεται κατάλληλο υλικό ανάλογα με τον χρήστη και υποστηρίζονται νέες μορφές αλληλεπίδρασης. Έκλεισε, τέλος, την ομιλία του με την φράση «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν». Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Πελοποννήσου, κ. Αντώνης Ψαράκης, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο τα μουσεία εντάσσονται στην ανάπτυξη μιας περιοχής, ως κρίκοι βιώσιμης ανάπτυξης, συνδεόμενα με τον τουρισμό. Τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά προφανώς και πρέπει να προστατεύεται αλλά ταυτόχρονα είναι και προς αξιοποίηση για την παραγωγή εσόδων. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζει διαδραστική Πλατφόρμα Διαχείρισης Τουρισμού, στην οποία θα ενταχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας.
Η παρουσίαση της Marketing Communications Manager της Mazda, κας Μαρίας Κατσαρέα, προσέγγισε το θέμα μέσα από το πρίσμα ενός επαγγελματία που έχει αναπτύξει πετυχημένες και βραβευμένες διαδικτυακές καμπάνιες επικοινωνίας. Διατύπωσε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να ψηφιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ακαδημίας Πλάτωνος που έχει υλοποιήσει ένα πλήρες ψηφιακό μουσείο. Αναφέρθηκε σε άλλες σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές όπως η Επαυξημένη Πραγματικότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και παραδείγματα εκθέσεων που το κοινό συνομιλεί με τη Mona Liza μέσα από chat bot. Τέλος, παρουσίασε το φυσικό και διαδικτυακό μουσείο της Mazda στην Ιαπωνία, καθώς και το 100% διαδικτυακό Museum of Sound της BMW. Η κα Ελευθερία Κουτσιάδη, εκπρόσωπος της DATAGRID, στην παρέμβασή της συνόψιζε τις βασικές λειτουργίες του προγράμματος DATABUILD της εταιρείας DATAGRID, το οποίο τοποθετεί σημαντικά κτίρια και σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος σε χάρτη, καταχωρεί αρχεία και ενεργειακές καταναλώσεις και υπολογίζει αυτόματα το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Ως πλατφόρμα συνολικής παρουσίασης των υποδομών και των κτιρίων ενός Δήμου, μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης των πολιτών ώστε στη συνέχεια να ανακατευθύνονται στα σημεία ενδιαφέροντος τους. Ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, κ. Ιωάννης Γεώργιζας, συντόνισε την εκδήλωση που την παρακολούθησαν 100 άτομα
Δημοσίευση σχολίου