Επιδότηση ως 50% για την κατασκευή εργατικών κατοικιών στα χωράφια |
«Σκεφτόμαστε μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδοτούμε τους εργοδότες που θέλουν να κάνουν καταλύματα για τους εργαζόμενους. Να έχουν ξενώνες, δηλαδή, για τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες διαμονής των εργαζομένων εδώ έχουν τη σημασία τους για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα μας», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πρόκειται για πρόταση - αίτημα που έχουν υποβάλλει πολλοί φορείς των αγροτών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να κρατήσουν τους υπάρχοντες και να προσελκύσουν καινούργιους εργάτες γης, αλλοδαπούς στη συντριπτική τους πλειονότητα.
Η προσφορά στέγασης είναι αναπόσπαστο μέρος του «πακέτου» της αμοιβής (το δεύτερο σημαντικότερο μετά το ημερομίσθιο) που προσφέρεται στους εργάτες γης και, κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση στον τομέα αυτό σήμερα μόνο ικανοποιητική (επιεικής ο χαρακτηρισμός) δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην οργανωμένη μετάκληση εργατών γης τόσο από το Βιετνάμ όσο και την Αίγυπτο, καθώς και άλλες χώρες (τελευταία στο τραπέζι έχουν «πέσει» και οι Φιλιππίνες), η προσφορά σύγχρονων αξιοπρεπών καταλυμάτων καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Πέραν τούτου, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2023 δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική διάσταση των αγροτικών εργασιών. Η τήρηση δηλαδή της εργατικής νομοθεσίας θα ελέγχεται αυστηρά και προοπτικά θα συνδεθεί και με τις επιδοτήσεις.
Επιδότηση ως 50% με πόρους από Ταμείο Ανάκαμψης ή Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι παραγωγοί έχουν προτείνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδεχθεί να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι σήμερα πόροι τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ή και από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα πιθανόν ώστε να κατασκευαστούν τέτοιες κατοικίες εντός της αγροτικής γης.
Η νομοθεσία, δηλώνει στο powergame.gr ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), επιτρέπει να αξιοποιηθεί έως το 1% της παραγωγικής γης, ενώ το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο τόσο από συνεταιρισμούς-ομάδες παραγωγών όσο και μεμονωμένους αγρότες.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έχει γίνει στην αγορά, με ένα ποσό της τάξης των 5.500 ευρώ μπορεί να κατασκευαστεί μια προκάτ κατοικία για να εξυπηρετήσει μια ομάδα 3 - 4 εργατών σ’ ένα χωράφι. Μέσω της συνεργασίας βέβαια περισσότερων παραγωγών, μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 50%.
Σε αναζήτηση διακρατικών συμφωνιών για εργάτες γης
«Φαντάζεστε όλη αυτή η βοήθεια που δίνουμε στους αγρότες τελικώς να μένει ως ένα προϊόν που δεν μπορεί κάποιος να το μαζέψει από το χωράφι του; Όχι. Πρέπει και εκεί να συνδράμουμε, να δούμε διαφορετικά από ό,τι βλέπαμε ίσως μέχρι σήμερα όλο αυτό το θέμα και να φτάσουμε στην προσέγγιση που πρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν λεπτομέρειες μερικές φορές οι οποίες είναι σημαντικές στο να δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό και απλό περιβάλλον τελικώς για να μπορέσει κάποιος να έρθει στη χώρα για να εργαστεί».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προϊδέασε για την ανάληψη πρωτοβουλιών επόμενο διάστημα οι οποίες, όπως σημείωσε, «είναι αναγκαίο να γίνουν γιατί αλλιώς όλη η προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς τομέα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας είναι ατελέσφορη».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία «βρίσκονται στην αναζήτηση επίτευξης διακρατικών συμφωνιών με κράτη τα οποία έχουν εργατικό δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χώρα για συγκεκριμένο ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφουν τη χώρα τους.
Πραγματοποιήθηκε ταξίδι στο Βιετνάμ, μια χώρα η οποία διαθέτει εργάτες γης, οι οποίοι μέχρι τώρα απασχολούνται για ολιγόμηνη απασχόληση στην Αυστραλία σε αγροτικές εργασίες εκεί. Θα μπορούσε να υπάρχει μια πρώτη συζήτηση. Ξέρω ότι θα πάει κλιμάκιο πάλι στα μέσα του Αυγούστου για να κάνει όσες διερευνητικές επαφές χρειάζονται για να έχουμε από όποιες χώρες το επιθυμούν εντός του πλαισίου -το οποίο υπάρχει και το οποίο ισχύει στη χώρα μας- να εργαστούν.
Βεβαίως είμαστε στη διάθεση του συγκεκριμένου φορέα αλλά και όλων των άλλων για να διευκολύνουμε σε επίπεδο γραφειοκρατικό και κανονιστικό, όπου αυτό απαιτείται και είναι συμβατό, την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας που κάνουν και οι ίδιοι».
(Γιώργος Μακρής - powergame.gr)
Δημοσίευση σχολίου