Μόνο τα δάση του Μαινάλου ο μοναδικός καταγεγραμμένος δασικός σχηματισμός στην Αρκαδία







Τα μοναδικά στην Αρκαδία επίσημα καταγεγραμμένα δάση είναι τα δάση του Μαινάλου

Τόσο στο forests-ypen.gr όσο και στο greekforests.gr βρίσκεται μόνο αυτό

Πληκτρολογώντας τον ιστότοπο greekforests.gr ο καθένας μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και μέσω αυτής να εντοπίσει, με τη βοήθεια των χαρτών, κάθε δάσος σε κάθε τόπο.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, αναπτύχθηκε, άλλωστε, η διαδικτυακή πύλη forests-ypen.gr, ένα πολύτιμο εργαλείο για φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με τα δάση.


Συγκεκριμένα αναφέρουν:
Το Μαίναλο, με ψηλότερη κορυφή την Οστρακίνα στα 1.981 μ. και τα πυκνά δάση Κεφαλληνιακής ελάτης, Αρκεύθων και πουρναριών, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζωικών και φυτικών ειδών. Είναι τόπος αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλό ενδιαφέρον λόγω των εντυπωσιακών δασών και των σημείων θέας που απαντώνται στην περιοχή.

Το όρος Μαίναλο είναι βουνό της κεντρικής Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τα δάση του εκτείνονται εντός των Δήμων Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης.

Από τα χωριά Καμενίτσα, Βλαχερνά και Βαλτεσινίκο στο Βόρειο τμήμα ως την Τρίπολη νοτιοανατολικά και από το Καλονέρι στα Δυτικά ως τις Σιμιάδες και τα Κάψια στα Ανατολικά, τα δάση του Μαίναλου αποτελούν μέρος μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας.


  • Το όρος Μαίναλο, εξαιτίας της μεγάλης και αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ενταγμένο στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000. (περιοχή «Όρος Μαίναλο» - Ειδική Ζώνη Διατήρησης από το 2011)
  • Τμήμα της έκτασης εντός της περιοχής είναι χαρακτηρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής: «Αρκουδόρεμα-Χαλίκι (Πιάνας-Χρυσοβιτσίου)».
Η Κεφαλληνιακή ελάτη και η μαύρη πεύκη που κυριαρχούν στα δάση του Μαίναλου ανήκουν στα Μεσογειακά ορεινά κωνοφόρα. Αυτή η κατηγορία απαντάται στην υποηπειρωτική και στην ηπειρωτική κλιματική ζώνη και προσαρμόζεται σε μεγάλο εύρος υψομέτρων και θερμοκρασιών.

Τα δάση στο όρος Μαίναλο φέρουν μεγάλο εύρος από είδη χλωρίδας. Διαβαίνοντας τη περιοχή, θα συναντήσει κανείς δέντρα Κεφαλληνιακής ελάτης, είδος που εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα και συνήθως σε υψόμετρα από 400 μέχρι 2000 μέτρα. Αρκετά κοινά στη περιοχή, ενίοτε σε μίξη με τη Κεφαλληνιακή ελάτη, είναι και άρκευθοι (άρκευθος η οξύκεδρος). Το συγκεκριμένο είδος φτάνει περίπου μέχρι τα 15 μέτρα σε ύψος και εντοπίζεται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Στη περιοχή αναπτύσσονται και άλλα δέντρα, όπως το πουρνάρι, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει τη μορφή θάμνου.

Στο όρος Μαίναλο εντοπίζονται ιδιαίτερα ζώα, μερικά από τα οποία εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα. Στη περιοχή ξεχωρίζει η παρουσία δύο σαυρών που εντοπίζονται αποκλειστικά στη Πελοπόννησο – η τσαπερδώνα και η γραικόσαυρα. Η τελευταία εντοπίζεται συνήθως σε υψόμετρο πάνω από τα 400 μέτρα και προτιμάει βραχώδεις επιφάνειες κοντά σε βλάστηση. Στη περιοχή εντοπίζονται και είδη φιδιών όπως το σπιτόφιδο, το οποίο εξαπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι μύκητες δεν ανήκουν ούτε στα φυτά, ούτε στα ζώα. Έχουν όμως πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, καθώς αποσυνθέτουν τα νεκρά σώματα των ζώων και των φυτών. Βρίσκονται παράλληλα στο διαιτολόγιο για διάφορα ζωικά είδη. Το σώμα τους αποτελείται από υφές, που φαίνονται ως άσπρες κλωστές συνήθως σε υγρό έδαφος ή ξύλο. Το γνωστό μανιτάρι είναι το όργανο του μύκητα που παράγει σπόρια για αναπαραγωγή.

Το Μαίναλο και τα δάση του προσφέρονται για μεγάλο πλήθος εξορμήσεων και διαδρομών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω, οι οποίες είναι τμήματα του πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail. Συνιστάται ο επισκέπτης να συμβουλευθεί τις σχετικές ιστοσελίδες και να επικοινωνήσει με τον σχετικό ορειβατικό σύλλογο και με το Δασαρχείο Βυτίνας πριν την επίσκεψη. (βλ. ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες»)



Τα δάση επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως οι πυρκαγιές, οι οποίες δύναται να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας, που καθορίζονται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Πριν από την επίσκεψη σας, μην παραλείψετε να διαβάσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στους Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς της παρούσας εφαρμογής.



Καταφύγια / Καταφύγια Ανάγκης

Χρήσιμοι σύνδεσμοι/ στοιχεία επικοινωνίας:

  • Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: 199
  • Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης: 112
  • Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βυτίνας: 27950 22100
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης: 27136 02510
  • Δασαρχείο Βυτίνας: 27950 22000, dasvyt@4820.syzefxis.gov.gr
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης: ιστότοπος, 27102 32243, contact@eostripolis.gr
  • Menalon Trail: ιστότοπος


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS