Έντονη ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ και ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που θα πλήξει τον τομέα της θέρμανσης.
Προς το παρόν, εν μέσω καύσωνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τον διακόπτη στις ηλεκτροβόρες συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά.
Η τάση που επικρατεί τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με κάθε τρόπο.
Έτσι, στα σπίτια πολλοί προσπαθούν να ρίξουν την θερμοκρασία με εναλλακτικούς τρόπους και επιλέγοντας τον ανεμιστήρα έναντι του κλιματιστικού, ενώ μαγειρεύουν ή χρησιμοποιούν τα πλυντήρια ρούχων/ πιάτων σε ώρες με οικονομικότερο τιμολόγιο ρεύματος.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν λιγότερα φώτα στα καταστήματα, ενώ κλείνουν τον κλιματισμό όταν στον χώρο δεν υπάρχουν πελάτες, όπως δηλώνουν στο ρεπορτάζ του Open.
Νέο άλμα στις τιμές της ενέργειας
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο ανακοινώνονται τα επόμενα 24ωρα και όλα δείχνουν ότι θα έρθουν νέες αυξήσεις. Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται και αναμένεται και στην Ελλάδα να αυξηθεί η τιμή ανά κιλοβατώρα.
Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών στη χορήγηση αυξημένων επιδοτήσεων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ.
Το γεγονός ότι ο βραχνάς της ενεργειακής ακρίβειας υφίσταται και θα εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες επιβεβαιώνεται από τη νέα επιθετική άνοδο που σημείωσαν την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτοξεύουν τη ζήτηση στα ύψη και επιτείνουν περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο 11% φτάνοντας τα 244 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ είχε προηγηθεί άνοδός τους κατά 6,8% τη Δευτέρα.
Οι τιμές τους είναι έτσι 11 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η κατάσταση είναι ανάλογη και στη Βρετανία, με τα αντίστοιχα συμβόλαια να σημειώνουν άνοδο 16%.
Αναμένεται, άλλωστε, τον Οκτώβριο να διπλασιαστεί σχεδόν το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά, καθώς το κόστος της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν επταπλασιάστηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους.
Σαν να μην έφτανε η ανησυχία των Ευρωπαίων ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο, με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και τις τιμές σε απαγορευτικά ύψη, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, Gazprom, προειδοποίησε χθες πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα».
Διευκρίνισε μάλιστα πως οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν τον χειμώνα έως και κατά 60%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται οι εξαγωγές της και η παραγωγή της εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι δυτικές χώρες.
Σημειωτέον ότι την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στο ιστορικό ρεκόρ των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, αλλά τα επίπεδα των 244 ευρώ στα οποία βρίσκονται από την Τρίτη είναι εξαιρετικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν κυμαίνονταν μόνο στα 46 ευρώ.
Ενισχύσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Εν μέσω αυτής της ακραίας κατάστασης με τις τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο ενίσχυσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023, ένα fuel pass 3 αλλά και ενισχυμένη -και ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια- επιταγή ακρίβειας.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.
Έκτακτα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας
Εκτός από τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και της ενεργειακής ακρίβειας.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας κυρίως σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους.
Έτσι, μεταξύ άλλων, τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν είναι των μνημείων, καθώς ο διακόπτης θα κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα.
Στη συνέχεια, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, οι δήμοι θα σβήνουν την παροχή σε μια στις 10 λάμπες στους δρόμους των πόλεων.
Παράλληλα, αναμένεται να μπει θερμοστάτης στην κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτήρια.
Όπως έχει δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι ένα ύστατο μέτρο.
Αντίστοιχα εθνικά έκτακτα σχέδια εκπονούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς ο σχεδιασμός της Κομισιόν θέτει ως στόχο περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15%.
«Η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις ένα βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter.
Η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα και έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση της θερμοκρασίας στα air condition κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα πιθανό σενάριο.
«Η Ρωσία μας εκβιάζει, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και επομένως, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη διακοπή ρωσικού αερίου ή πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
msn
Δημοσίευση σχολίου