Κόβουμε και το ψωμί: Μειώθηκε κατά 20% η κατανάλωση στα αρτοποιεία

 Η ακρίβεια αναγκάζει αρκετούς καταναλωτές να “κόψουν” ακόμη κι ένα από τα βασικότερα αγαθά, το ψωμί με αποτέλεσμα ο τζίρος των αρτοποιών να μειώνεται αισθητά. Πλέον οι δαπάνες σε μηνιαία βάση για τρόφιμα, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, μεταφορές και ενοίκιο υπερβαίνουν το εισόδημα των πολιτών καθώς γίνονται συνεχώς ανατιμήσεις.

ψωμί
ψωμί
© Παρέχεται από: enikos.gr




Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι εντός του μήνα αναμένονται να γίνουν νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα από αυτά, ωστόσο δεν προβλέπεται να συμβεί το ίδιο και με το ψωμί.

Της Κατερίνας Φεσσά

Για το θέμα μίλησε στο enikos.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. «Έχουμε το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαμε από τον Ιανουάριο την κρατική παρέμβαση με τις επιδοτήσεις και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αυτό θα ισχύσει και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο. Εάν δεν ανατραπεί κάτι, δεν θα έχουμε αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού το επόμενο διάστημα. Σήμερα ο κάθε αρτοποιός υπολογίζει την τιμή της κιλοβατώρας με την κρατική επιδότηση να είναι από 18 έως 22 λεπτά. Όταν αυτό το δούμε και καταγεγραμμένο στους λογαριασμούς που θα παραλάβουμε το επόμενο διάστημα, δεν θα έχουμε αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, παρόλο που είναι αυξημένη κατά πολύ η ενέργεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Υπενθύμισε δε, ότι η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι. «Η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει το ψωμί 1 ευρώ το τεμάχιο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι στα 90 λεπτά ή 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ» είπε.

Αρτοποιία: Πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση του ψωμιού από τους πολίτες

Ο κ. Μούσιος είπε ακόμη ότι η κατανάλωση του ψωμιού στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο επεσήμανε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα του φούρνου. Δηλαδή το 20% είναι ο τζίρος των αρτοποιών, ανέφερε.

«Στο ψωμί έχουμε σχετικά μια μικρή μείωση στην κατανάλωση και αυτό οφείλεται στο ότι ο καταναλωτής δεν πετάει ούτε ψίχουλο» τόνισε.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις υποστήριξε ότι «στο ψωμί – που είναι από τα βασικότερα αγαθά-  δεν έχουμε ανατιμήσεις μήνα με τον μήνα. Είχαμε μια ανατίμηση τον Νοέμβριο και μια άλλη τον Μάρτιο με Απρίλιο. Είναι σταθερές αυτές οι τιμές » επεσήμανε και σημείωσε πως έγινε μια σταδιακή αύξηση της τάξεως του 15%.

«Η μία αύξηση έγινε πριν από το 2022, δηλαδή από τις πρώτες ανατιμήσεις που έγιναν στα άλευρα και στην ηλεκτρική ενέργεια και η άλλη μετά τον Φεβρουάριο δηλαδή μετά τον πόλεμο. Όλα τα υλικά που χρειάζονται για να παραχθεί το ψωμί έχουν αυξημένη τιμή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ηλιέλαια, τα βούτυρα, οι μαργαρίνες, η ζάχαρη, τα υλικά συσκευασίας. Είναι τα πάντα δηλαδή». Στην ερώτηση εάν θα μειώσουν το προσεχές διάστημα οι πολίτες την κατανάλωση του ψωμιού εκτίμησε πως αυτό δεν θα συμβεί. «Δεν νομίζω, να έχουμε μείωση της κατανάλωσης στο ψωμί » τόνισε.

Εν συνεχεία ανέφερε πόσο κοστίζει για να παραχθεί ένα ψωμί. «Το ενεργειακό κόστος με την παραγωγή του ψωμιού φτάνει σήμερα στο 1/5 δηλαδή κοντά στο 20%. Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά

Επάρκεια ψωμιού: Ποιες είναι οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Τέλος ο κ. Μούσιος ρωτήθηκε εάν θα μειωθεί η ποσότητα του ψωμιού το επόμενο διάστημα. «Επάρκεια για το επόμενο διάστημα και σιτηρών και αλεύρων και ό,τι χρειάζεται για το ψωμί υπάρχει και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα » απάντησε και επανέλαβε: «Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Θέμα επάρκειας δεν τίθεται».

«Όσον αφορά στην επάρκεια του ψωμιού, δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση. Φέτος η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ήταν ικανοποιητική. Αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν. Η Ρωσία φέτος είχε υπερπαραγωγή… είχε ρεκόρ όλων των εποχών- 90 εκατ. τόνους. Η σοδειά ακόμη της Ουκρανίας ήταν στους 50  εκατ. τόνους από 80 εκατ. τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Σιγά -σιγά με μικρά βήματα δειλά -δειλά, θα έλεγα ότι τα ουκρανικά σιτηρά τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά. Άρα δεν τίθεται θέμα» ξεκαθάρισε.

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των σιτηρών. «Σύμφωνα με την επάρκεια των σιτηρών που υπάρχει, λογικό είναι ότι υπάρχει έστω μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας του πολέμου. Γιατί μπορεί οι τιμές των σιτηρών να έχουν υποχωρήσει λίγο κατά κάποιο τρόπο, αλλά η τιμή όμως της παράδοσης των σιτηρών από τον τόπο παράγωγης τους  δεν έχει μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί » σημείωσε και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αυξηθεί τα κόστη μεταφοράς αλλά και τα ασφάλιστρα ».


msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS