Τις τρεις βασικές δράσεις του προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
« Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και να συμβάλει σε δράσεις που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος» σημείωσε.
Τρεις είναι οι βασικές δράσεις του προγράμματος:
- Πρώτον προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα. Αλλά και μεσο- μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 30 % μέχρι το 2030.
- Δεύτερον δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης της ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
- Και τρίτον θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης όπως θα ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα για τα κτίρια του δημοσίου τομέα αρχικά οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων θα πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Είναι μια υποχρέωση που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Το δεύτερο είναι η συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας των συστημάτων αυτών για τη ορθολογική τους κρίση. Επίσης ζητάμε από τον καθένα που εργάζεται στο δημόσιο να φροντίζει ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας του » τόνισε ο κ. Σκρέκας.
«Μια ακόμη απλή ενέργεια που κάποιες φορές παραβλάπεται είναι η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο προσωπικών υπολογιστών, φώτων συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται. Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου θα μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο έναν υπάλληλο που θα φύγει τελευταίος και θα ελέγχει εάν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει. Προτείνεται επίσης ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογης σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται: στόρια, κουρτίνες και άλλα που θα περιορίσουν τη υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ηλίου » συμπλήρωσε.
Για τον οδοφωτισμό των πόλεων στους κατά τόπους δήμους
Σχετικά με τον οδοφωτισμό των πόλεων στους κατά τόπους δήμους είπε« προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και τη περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και του διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35% έως 50%».
« Σχετικά με τις εγκαταστάσεις ίδρυσης και αποχέτευσης στηρίζουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλοστασίων .Για παράδειγμα με την τοποθέτηση inverter , δεδομένου ότι περίπου το 1/3 των δαπανών τους οφείλεται στην λειτουργία αυτών των συστημάτων » πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ
Επίσης μίλησε και για το πρόγραμμα” ΗΛΕΚΤΡΑ”. « Την επόμενη Δευτέρα, 12/9 ξεκινάει η πλατφόρμα για την έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγράμματος Ηλέκτρα ανέρχεται στα 640 εκατ ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2, 5 εκατ τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα » σημείωσε και πρόσθεσε πως « Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα κύρια εργαλεία μας καθώς προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την καθημερινότητα μας και μειώνει το ενεργειακό κόστος. Επίσης ανάλογες συστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοικοκυριά ».
Δημοσίευση σχολίου