της Ηρώς Κουνάδη
Δεν σου φτάνει ένα Σαββατοκύριακο για να γυρίσεις τις ομορφιές της Ορεινής Αρκαδίας. Ποιον κοροϊδεύουμε, ούτε μια βδομάδα δεν σου φτάνει. Πότε, όμως, μας σταμάτησε αυτό από το να προσπαθούμε; Είκοσι αρκαδικές εμπειρίες που αξίζει να επιχειρήσεις να χωρέσεις στην επόμενη εξόρμησή σου στα βουνά της. Όσες προλάβεις –τις υπόλοιπες, όταν θα επιστρέψεις. Γιατί σίγουρα θα επιστρέψεις.
Να περπατήσεις τα λιθόκτιστα δρομάκια των δημοφιλέστερων χωριών της (της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας, της Βυτίνας) ανάμεσα σε πέτρινα αρχοντικά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια, και να καταλάβεις γιατί αυτά είναι τα δημοφιλέστερα χωριά της.
Φωτό © George Antonatos | Shutterstock
...και μετά να τα απαρνηθείς, για χάρη απάτητων κι ανεξερεύνητων αρκαδικών γωνιών, γιατί η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μακριά από τα πλήθη.
Να σκαρφαλώσεις εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα στο ψηλότερο σημείο του κάστρου της Καρύταινας, για να χαζέψεις από ψηλά την θέα στο χωριό και την κοιλάδα του Λούσιου.
Να περπατήσεις το μονοπάτι που ξεκινά από την Αρχαία Γόρτυνα, 12 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, για να καταλήξει μετά από ενάμισι χιλιόμετρο στη λαξευμένη στο βράχο Μονή Προδρόμου, ακολουθώντας την ροή του Λούσιου και περνώντας πλάι σε παλιούς νερόμυλους και πάνω από γεφυράκια.
Να ψήσεις την παρέα να πάτε για ράφτινγκ στον Λούσιο, γιατί τη μισή μαγεία του φαραγγιού τη βλέπεις μόνο «από μέσα», καθώς κατεβαίνεις το ποτάμι.
Να επισκεφθείς το σπίτι του Κολοκοτρώνη, που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο στο Λιμποβίσι, και φεύγοντας να κάνεις μια στάση για αχνιστό ελληνικό στο καφενεδάκι δίπλα του.
Να δοκιμάσεις τις αντοχές σου στην πεζοπορία διασχίζοντας το φαντασμαγορικό Δάσος της Σκιρίτιδας, μέσα από το 14 χιλιομέτρων μονοπάτι του.
Ή αν πραγματικά το λέει η καρδούλα σου, να αναμετρηθείς με τα 75 χιλιόμετρα του Menalon Trail, που διασχίζει τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου, πλάι σε κελαρυστά ποτάμια και επιβλητικούς καταρράκτες, περνώντας μέσα από οκτώ διαφορετικά χωριά.
Να δεις από κοντά σταλακτίτες και σταλαγμίτες εκατομμυρίων ετών, στο φαντασμαγορικό Σπήλαιο Κάψια, λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό.
Να δοκιμάσεις χοιρινό μαγειρεμένο με κάστανα, και άλλες σπιτικές λιχουδιές, στο Στολίδι στην πανέμορφη Καστάνιτσα.
Να πιάσεις τραπεζάκι πλάι στον νερόμυλο στο ομώνυμο café Νερόμυλος στην υπέροχη Κοντοβάζαινα, στην πλαγιά του Αφροδίσιου, γιατί Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο.
Να οδηγήσεις, μια που έφτασες ως εδώ, και μέχρι τις όχθες της Λίμνης του Λάδωνα, που παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητη, κι αυτή είναι η μισή αρχοντιά της.
Να περπατήσεις στα μονοπάτια του Κεδρόδασους στον Πάρνωνα, ξεκινώντας από την (επισκέψιμη) Μονή της Μαλεβής, κοντά στο χωριό που λέγεται Άγιος Πέτρος.
Να φτάσεις… εκεί στον αρκαδικό νότο, όπου η Αρκαδία συναντά τη Λακωνία, στο βορειότερο χωριό του Ταΰγετου, στο κουκλίστικο Λεοντάρι με τον πανέμορφο, εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό του που χτίστηκε το 1899.
Να ερωτευτείς το Βαλτεσινίκο, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μαινάλου, που φωλιάζει εκεί ψηλά στα 1.200 μέτρα στην καρδιά του ελατοδάσους του.
Φωτό © Stratos Giannikos | Shutterstock
Να περάσεις μια βόλτα και από τη μικρούλα Αλωνίσταινα, που τη χωρίζει στα δύο ένα ποταμάκι, ο Ελισσών, και να οδηγήσεις από εδώ προς τη Βυτίνα, περνώντας από το Διάσελο, ένα από τα ωραιότερα σημεία του Μαινάλου –από την πηγή της Κοκκινόβρυσης, που βρίσκεται εδώ, η θέα στη χαράδρα του κόβει την ανάσα.
Να περπατήσεις το καταπληκτικό μονοπάτι που ξεκινά από την Πιάνα και σε φέρνει μετά από ένα μισάωρο πεζοπορίας στο σπήλαιο όπου σύμφωνα με τον θρύλο γεννήθηκε ο Πάνας.
Να χαζέψεις με την θέα στον κάμπο της Τρίπολης, το Μαίναλο και τον Χελμό που απολαμβάνουν τα Άνω Δολιανά, και να πιάσεις μετά τις βόλτες σου εδώ τραπεζάκι στο κουκλίστικο καφενεδάκι του χωριού, που λέγεται Ονειρολόγιο.
Να εξερευνήσεις τον ελάχιστα προβεβλημένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Λυκόσουρας, που ο Παυσανίας λέει πως ήταν η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Λεπτομέρειες έχουν οι φίλοι μας στο All About Peloponnisos, εδώ.
Να χαθείς στα ανηφορικά σοκάκια που ενώνουν τον επάνω με τον κάτω μαχαλά στα Λαγκάδια, που δε μοιάζουν με κανένα άλλο χωριό της Πελοποννήσου, κι αυτό εξηγείται από τους ηπειρώτες μάστορες που ήρθαν κι έχτισαν τα αρχοντικά τους εδώ τον 13ο αιώνα.
www.in2life.gr
Δημοσίευση σχολίου