Ανάρτηση Γιώργου Πραχαλιά:
Στις 5 Μαΐου 2022 ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε «Είναι δεδομένο ότι δεν θα φτιαχτούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά με υποδομές που ουσιαστικά καταστρέφουν το βουνό προκειμένου να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες» και συνέχισε λέγοντας «είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να τοποθετηθούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε περιοχές που έχουμε οργανωμένη αντίδραση – καθολική αντίδραση».
Πριν ενάμιση χρόνο, υπήρξε οργανωμένη-καθολική αντίδραση στην Αρκαδία κατά της προοπτικής εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην καρδιά του όρους (όρος = ψηλό βουνό) Μαίναλο. Πιο συγκεκριμένα, τα Δημοτικά Συμβούλια Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας έλαβαν ομόφωνα αρνητική απόφαση, ενώ υπήρξαν δεκάδες αρνητικές αποφάσεις τοπικών συλλόγων και φορέων. Οι οργανωμένες αυτές αντιδράσεις κοινοποιήθηκαν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Παρ’όλα αυτά όμως, στις 7 Νοεμβρίου 2022, ο πρόεδρος της ΡΑΕ προχώρησε στην έκδοση βεβαίωσης στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, για τη συνέχιση της διαδικασίας εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στο Μαίναλο.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η αιτιολόγησή του προέδρου της ΡΑΕ για να μη ληφθούν υπόψη οι νόμιμες αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, για τις οποίες αναφέρει: «Η εξέταση των αντιρρήσεων παρέλκει, καθώς τα θέματα αυτά εξετάζονται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε μεταγενέστερο στάδιο από την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού, από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες». Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τη βούληση του Πρωθυπουργού για την περίπτωση ύπαρξης οργανωμένης και καθολικής αντίδρασης και παραπέμπει το θέμα στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες…
Δέχομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασχολείται με την εξέλιξη μιας υπόθεσης σε ένα βουνό της Αρκαδίας και, ως εκ τούτου, να μην γνώριζε (όπως για σωρεία άλλων θεμάτων) την απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ. Όπως δέχομαι και την περίπτωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ….να μην κατάλαβε την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού για το χειρισμό του θέματος.
Κάπως έτσι όμως επανέρχεται εκ νέου το ρητορικό ερώτημα που έθεσε το Μάιο του 1963 μετά τη δολοφονία Λαμπράκη ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής «Ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο»;
Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να μάθουμε ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο, ο Πρωθυπουργός της χώρας ή ο πρόεδρος της ΡΑΕ;
ΥΓ1: Για να προκαταλάβω τις κραυγές του…Αδώνιδος, που θα ουρλιάζει για την παρεμπόδιση των έργων από αμόρφωτους που δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της ανάπτυξης, υπενθυμίζω ότι η Αρκαδία σηκώνει επί 50 χρόνια μεγάλο βάρος για την ηλεκτροδότηση όλης της χώρας με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
ΥΓ2: Στη θέση Διακόπι του Μαινάλου που θα φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, υπάρχει μέχρι σήμερα γιατάκι των Κολοκοτρωναίων από την εποχή του μεγάλου διωγμού τους το 1805, ενώ ανάμεσα στο Διακόπι και το Μπλεσίβο σώζεται το ερείπιο από το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, που έ
Δημοσίευση σχολίου