Μαρινάκος Κ. : Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων επιβεβαιώνει τον δυναμικό και καινοτόμο χαρακτήρα του Ιδρύματος σε θέματα συνεργασιών μεταξύ θεσμών της εκπαίδευσης και αγοράς .
Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2022 μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Περικλής Λύτρας» της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω, παρουσία μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ., Καθηγητών και Φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑ.Δ.Α.
Στόχος του μνημονίου είναι η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ξενοδοχειακής αγοράς, προωθώντας την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του κλάδου, ως γέφυρα που ενώνει την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, προς όφελος των φοιτητών, αλλά και των επιχειρήσεων.
Στον εναρκτήριο λόγο του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής εξήρε την μεγάλη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στους θεσμούς της εκπαίδευσης και την αγορά, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει καταλυτική σημασία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας και την δημιουργία σταθερών γεφυρών συνεργασίας με τους κορυφαίους φορείς
της αγοράς όπως την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων που εκπροσωπεί και την '’ ναυαρχίδα’’ της τουριστικής βιομηχανίας, τον κλάδο της φιλοξενίας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/νος Μαρινάκος επεσήμανε ότι «η φοιτητοκεντρική φιλοσοφία του Πανεπιστημίου μας, επιτάσσει την συστηματική παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και την μεθοδική καταγραφή των πεδίων στα οποία θεωρούμε ότι απαιτούνται κάποιες ιδιαίτερες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως κατόπιν του μεγάλου ελλείματος που διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τους απασχολούμενους στον τουρισμό αλλά και της αντιστοίχισης δεξιοτήτων στη χώρα μας, η οποία δυστυχώς κατατάσσεται τελευταία στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων.
Στο διάλογο που ακολούθησε με φοιτήτριες και φοιτητές, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. κ. Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στις δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και στις κενές θέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «χρειάζονται οι δεξιότητες, χρειάζονται οι ξένες γλώσσες, χρειάζονται οι άνθρωποι που να αγαπούν αυτό που κάνουν και να υποστηρίζουν τον τίτλο ‘’Ελληνική Φιλοξενία’’. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε μαζί από κοινού και σε άλλους χώρους και να συμβάλλουμε και εμείς στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε όλους τους προορισμούς της χώρας. Αν αναλογιστούμε ότι κάναμε το πρώτο βήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ευέλικτη ζώνη της Β’ και Γ’ Δημοτικού, μέσω της συνεργασίας του Ξ.Ε.Ε. με τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φιλοξενία ΜΟΥ» και, τώρα το δεύτερο βήμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη σημερινή μας υπογραφή, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθούν όλα καλύτερα στην αγορά εργασίας στον κλάδο μας. Για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή, η εμπιστοσύνη που δείχνει στην Ομοσπονδία μας η Διοίκηση του Πανεπιστημίου» .
Δημοσίευση σχολίου