Οι προτάσεις για την σιδηροδρομική γραμμή της Τρίπολης και της Νοτιας Πελοποννήσου







Μετά την αναβίωση του οδικού έργου «Πάτρα – Πύργος», που θα κατασκευαστεί ως γνωστόν από τα εγχώρια μέλη (ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φαίνεται να προωθεί διεργασίες για το κατά πόσο μπορεί να αναβιώσει και η σιδηροδρομική σύνδεση στη Δυτική Πελοπόννησο, επιβεβαιώνοντας παλιότερα δημοσιεύματα του insider.gr, αλλά και στον άξονα μετά την Κόρινθο, όπως επίσης έχουμε αναδείξει στο παρελθόν.
Η Επιτροπή και η αναζήτηση επιλογών στον άξονα Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας - Πύργου και Πατρών

Προ ημερών το υπουργείο (ειδικότερα ο Γ.Γ. Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς) αποφάσισε τη «σύσταση Επιτροπής για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων και λήψη αποφάσεων σχετικά με το νότιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου», στην οποία θα μετέχει και ο επικεφαλής του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.α. Έργο της Επιτροπής είναι η διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων και η λήψη αποφάσεων ως προς τις στρατηγικές επιλογές και τον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στο «νότιο σιδηροδρομικό δίκτυο» της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στη σύνδεση μεταξύ Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας - Πύργου και Πατρών.






Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Επιτροπή θα διερευνήσει και θα αποφασίσει για την επιλογή προσέγγισης μεταξύ των βασικών εναλλακτικών λύσεων ανάταξης και αναβάθμισης του μετρικού δικτύου (με χαρακτηριστικά τουριστικού και προαστιακού δικτύου) ή της μετατροπής του σε γραμμή κανονικού εύρους (με χαρακτηριστικά υψηλών ταχυτήτων επιβατικού και εμπορευματικού δικτύου) με κριτήρια χρηματοοικονομικά, χρηματοδοτικά, κοινωνικοπολιτικά, αναπτυξιακά και διαλειτουργικά. Οι αποφάσεις της Επιτροπής αναμένεται να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο τα προσεχή χρόνια.


Να προσθέσουμε ότι πριν το καλοκαίρι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, μιλώντας στα εγκαίνια της έναρξης των εργασιών του οδικού τμήματος, έκανε μνεία και στη δημοπράτηση του σιδηροδρομικού έργου «Πάτρα – Πύργος», ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.
ΟΣΕ: Το ιστορικό και η ανάλυση για το έργο «Πάτρα – Πύργος»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό και η ανάλυση για το έργο, όπως είχε αποτυπωθεί παλιότερα σε σχετική εισήγηση της «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» του Οργανισμού προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ. Το έργο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος, αποτελεί μέρος του συνολικότερου έργου σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ της Πάτρας και του Πύργου και είναι συνέχεια της διασύνδεσης που πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση μεταξύ της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής που είναι ανενεργή μέχρι και τον Πύργο, ενώ περιλαμβάνεται σε αυτό η ανακαίνιση των επτά σταθμών από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί ανακαίνιση της υποδομής, επιδομής και θα γίνει αντικατάσταση στρωτήρων, ενώ πρόσθετα θα τοποθετηθούν αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων και πλέον η διάρκεια της διαδρομής θα είναι μία ώρα.


Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί την Α’ Φάση του έργου κανονικοποίησης της γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα η οποία είναι στο αναλυτικό δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς. Για το εν λόγω τμήμα έχουν γίνει οριστικές μελέτες κανονικοποίησης της γραμμής από την ΕΡΓΟΣΕ οι οποίες εν μέρει θα ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό.

Η χρηματοδότηση του Έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω πόρων του ΕΣΠΑ θεωρούνταν εξασφαλισμένη, καθώς το έργο αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ο οποίος έχει αναλάβει να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για το σχεδιασμό και την ωρίμανση του. Έχουν ήδη εκπονηθεί από τον ΟΣΕ οριστικές μελέτες έργων υποδομής για την σιδηροδρομική γραμμή από την Πάτρα έως τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας. Το τμήμα του Έργου από την Κάτω Αχαΐα έως τον Πύργο θα αποτελέσει μελλοντική προέκταση του Προαστιακού Πάτρας και θα εξασφαλίσει την επανασύνδεση της πρωτεύουσας της Ηλείας με την Πάτρα αλλά και την Αθήνα.


Η αναγκαιότητα της υλοποίησης του έργου είναι πολύ σημαντική για τις υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για τον ΟΣΕ καθώς το έργο θα διασυνδέει σημαντικά λιμάνια κρουαζιέρας (Κατάκολο), θα εξυπηρετήσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής επιρροής του έργου, θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές μεταφορές και θα διασυνδέσει τις δυο μεγάλες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Τα παλιά πλάνα για μετά την Κόρινθο

Από τις αρχές της χρονιάς το insider.gr είχε αναφερθεί σε διάφορα σχέδια για εκσυγχρονισμό και αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου αν και έκτοτε πέρασε καιρός.

Ουσιαστικά, στον ΟΣΕ μελετούσαν την ανάπτυξη του μετρικού δικτύου στην Πελοπόννησο, όχι όμως τόσο (ή μόνο) για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, όσο και για λόγους που έχουν προαστιακή, τουριστική, πολιτιστική δράση και διάσταση, δεδομένου ότι δεν μπορούν να κινηθούν στις υφιστάμενες «γραμμές» τρένα με υψηλές ταχύτητες. Να έχει δηλαδή το δίκτυο έναν προαστιακό χαρακτήρα σύνδεσης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να «δέσει» με μια αναπτυξιακή τουριστική λογική, ενώ σε έναν βαθμό να έχει τη δυνατότητα να συνδέεται και με τις ΒΙ.ΠΕ.

Στον ΟΣΕ είχαν «λοκάρει» περιοχές όπως το Διακοφτό και τα Καλάβρυτα, η Καλαμάτα, το Άργος, η Πάτρα και ο Πύργος κ.α. αν και ακόμα τα σχέδια είναι σε πρώιμο στάδιο ενώ προωθείται και μελέτη σκοπιμότητας για το κατά πόσο είναι εφικτό να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πλέον ο σχεδιασμός μπαίνει σε άλλη βάση με το υπουργείο να «χτίζει» ομάδα που θα εξετάσει τρόπους αξιοποίησης και αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου.

insider.gr


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS