Γ. Φαραντος: Όχι στην ακατασχετη εγκατάσταση ΑΠΕ στο Μαίναλο- Λύκαιο- Πάρνωνα

 







ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ – ΛΥΚΑΙΟ - ΠΑΡΝΩΝΑ

του Γεωργίου Φαράντου

Η τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα βουνά και στα οροπέδια της Αρκαδίας εξακολουθεί να γίνεται χωρίς έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό. Διότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες μόνον όταν σχεδιάζονται και εγκαθίστανται στη βάση ολοκληρωμένων μελετών που λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και αισθητικές ισορροπίες. Στην περίπτωση όμως της Αρκαδίας, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η αρχή έγινε με τη μετατροπή της Αρκαδίας σε χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων της Πελοποννήσου και συνεχίζεται με την ακατάσχετη και αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων, τα οποία στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί προκαλούν υπέρμετρη περιβαλλοντική και αισθητική μόλυνση. Οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί δεν αντιστοιχούν με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αυξημένο κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας και δεν έχουν προβλεφθεί εγκαταστάσεις σύνδεσης και αποθήκευσης στην Αρκαδία.

Με την αλόγιστη και ακατάσχετη εγκατάσταση τέτοιων πηγών ενέργειας (η οποία υπό εντελώς άλλες προϋποθέσεις θα ήταν επιθυμητή) θίγονται:

  • Οι ορεινοί όγκοι του Μαινάλου, του Λυκαίου Όρους και του Πάρνωνα, περιοχές σπάνιας και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που φιλοξενούν προστατευόμενες περιοχές και πολλά σπάνια είδη ζώων και πουλιών καθώς και μοναδική χλωρίδα.

  • Ο αναπτυσσόμενος τουρισμός, ιδίως ο φυσιολατρικός και θρησκευτικός τουρισμός στην Αρκαδία. Οι αρχαιολογικοί τόποι (όπως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες) υποβαθμίζονται και οι τουριστικές διαδρομές αλλάζουν.

  • Η περιβαλλοντική ισορροπία, ο κύκλος του νερού (στον οποίο βασικό ρόλο για την Πελοπόννησο παίζει η Αρκαδία), η φυσική αρμονία η οποία θα διαταραχθεί για εκατονταετίες όχι μόνο λόγω της λειτουργίας των ΑΠΕ, αλλά και λόγω του κόστους και των διαδικασιών (μη) αποκατάστασης.

Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων; Γιατί οι κυβερνητικοί φορείς δεν ακούν τις θέσεις των ειδικών επιστημόνων και των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων της Αρκαδίας; Θέσεις που διατυπώθηκαν το Μάρτιο 2021, στη συνάντηση 25 και πλέον φορέων αλλά και μεμονωμένων ατόμων, που πέραν της ενημέρωσης, έδωσε την ευκαιρία να μπει το βασικό λιθαράκι συνεργασίας και κοινής προσπάθειας ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, δεν λαμβάνονται υπόψη. Το ίδιο συνέβη με τις θέσεις που διατυπώθηκαν το Νοέμβριο 2022, σε εκδήλωση του Αναρριχητικου ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου για το Λεωνίδιο όπου επισημάνθηκαν με τη βοήθεια χάρτη οι τοποθεσίες που υπάρχουν ήδη οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή και το φράγμα που δημιουργείται εάν προχωρήσουν τα σχέδια. Οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο μας, ανέρχονται σε δεκάδες.

Οι δυσμενείς συνέπειες εκδηλώνεται εξαρχής η μία πίσω από την άλλη. Στις 2 Απριλίου επίσης για πρώτη φορά έγινε και απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, για λόγους ευστάθειας του δικτύου. Η Δόριζα μετατρέπεται σε χώρο αποθηκευτικών διατάξεων που απειλούν την περιβαλλοντική ισορροπία. Πολλά παρόμοια παραδείγματα απώλειας ισχύος ή κακοδιαχείρισης περνάνε στα ψιλά γράμματα του τύπου.

Ως πότε οι κυβερνώντες θα απαξιώνουν και θα υποβαθμίζουν την Αρκαδία; ΑΡΚΕΤΑ. Η οργανωμένη αντίδραση των φορέων και των πολιτών δείχνει το δρόμο στην Αρκαδία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, την αναβάθμιση της και την ένταξη της με ένα ισχυρό brand name στον τουριστικό και τον πολιτισμικό χάρτη της χώρας και όχι μόνο.

Τρίπολη, 02-12-2022

Γεώργιος Φαράντος

μέλος ΣΥΡΙΖΑ Τρίπολης Αρκαδίας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS