Για κύμα κακοκαιρίας που πρόκειται να πλήξει τη χώρα προειδοποίησε ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνοντας λόγο ακόμα και για «πιγκουίνηδες ημέρες», τις οποίες αντιπαρέβαλε με τις αλκυονίδες, κατά τις οποίες επικρατεί συνήθως καλοκαιρία.
Μαρουσάκης: Μετά τις αλκυονίδες, οι «πιγκουίνηδες» – Έρχεται κρύο και βαρυχειμωνιά© Παρέχεται από: sofokleousin.gr
Χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαραουσάκης έγραψε: «Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές - καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας. Δεν θα απουσιάζουν, δε, και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έπρεπε να φτάσουμε πλέον στα μισά του Γενάρη για να θυμηθούμε κάτι από κακοκαιρία στη χώρα μας».
Ακόμα, ο μετεωρολόγος του OPEN αναφέρθηκε και στην τάση του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας: «Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό, δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες - ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα. Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως, μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες "φωτοβολίδες" κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό».
Πότε έρχονται οι «πιγκουίνηδες ημέρες»
Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υποστήριξε πως οι κλιματολογικές συνθήκες «ενδέχεται να οδηγήσουν σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις».
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε «πιγκουίνηδες ημέρες», επισημαίνοντας: «Προφανώς, αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί».
msn
Δημοσίευση σχολίου