Τοπωνύμιο σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης σημαίνει το όνομα ενός τόπου. Κάθε τόπος κουβαλά μαζί του και την ιστορία του. Αυτή είναι δημιούργημα των ανθρώπων, οι οποίοι με τις πράξεις τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, κάνουν τον τόπο όπου κατοικούν δικό τους, δίνοντας σε κάθε περιοχή το δικό της όνομα, το οποίο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
Πέρα από τις πασίγνωστες περιπτώσεις άβολων ελληνικών τοπωνυμίων, όπως η παραλία της Γριάς το Πήδημα στην Άνδρο και ο Κερατόκαμπος στον νομό Ηρακλείου, συγκεντρώσαμε ακόμα 13 που μας έκαναν κλικ στις γεωΓΡΑΦΙΚΕΣ αισθήσεις μας.
1. Φάρσα Κεφαλονιάς
Ξεκινάμε με το χωριό Φάρσα στο νησί της Κεφαλονιάς, μιας και το όνομα ταιριάζει γάντι με το θέμα του άρθρου. Αν και δεν είναι Η Φάρσα αλλά ΤΑ Φάρσα, οι χάρτες το παρουσιάζουν χωρίς άρθρο οπότε το αποτέλεσμα για μας τους επιφανειακούς είναι το ίδιο.
Τα Φάρσα της Κεφαλονιάς λοιπόν είναι ένα όμορφο χωριό του Ιονίου, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρου Χαλιός σε υψόμετρο 618 μέτρων με θέα τον Κόλπο Αργοστολίου και τη Χερσόνησο της Παλικής συνδυάζοντας και βουνό και θάλασσα. Απέχει 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και έχει 214 κατοίκους
Φάρσα Κεφαλονιάς (πηγή: Γεώργιος Παπαϊωάννου, tafarsakefalonias.com)
2. Παλαμάρι Αρκαδίας
Ο συνειρμός με την καλτ ταινία του Γκουσγκούνη είναι αναπόφευκτος. Παρολαυτά το Παλαμάρι (κανενός βαρκάρη, η θάλασσα απέχει κάμποσο) είναι οικισμός στο νομό Αρκαδίας σε ύψος 640μ. στις αρχές του Μαινάλου. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και έχει πληθυσμό 15 κατοίκους.
Οικισμός Παλαμάρι (πηγή: kalimera-arkadia.gr)
geografikoi.gr
Δημοσίευση σχολίου