Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής τυροκομίας το τριήμερο 29 με 31 Μαρτίου στην Τρίπολη, όπου διοργανώνεται το Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και το Φεστιβάλ Τυριού.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:
Τετάρτη 29-03-2023
Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίου:
- κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου
- κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
- κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας
- κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων
- κ. Διονύσιος Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
Συντονισμός συνεδρίου: κ. Ιωάννης Πανάγος, Διευθυντής και εκδότης της Agrenda
09:00 ■ 09:30| Προσέλευση συμμετεχόντων
09:30| Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη
09:30 ■ 10:30| Χαιρετισμοί προσκεκλημένων (10′):
- Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας
- Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς
- Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη
- Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης
- Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας
- Προέδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς
10:30 ■ 11:00 | Coffee break
11:00 ■ 14:00| Εισηγήσεις προσκεκλημένων (20’):
- «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση και τη γαστρονομία», Αθανάσιος Ράγκος /Γεωπόνος - Γεωργοοικονομολόγος MSc., Ph.D., Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- «Προθυμία πληρωμής καταναλωτών για βιώσιμες πρακτικές στη φέτα», Δρ. Γεωργία Παπουτσή, Ερευνήτρια στον τομέα Μάρκετινγκ Τροφίμων στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- κα Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
- κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
- κ. Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων
- κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
- Antonello Franca, CNR-ISPAAM (Sassari, Italy)
- Domenica Farinella (University of Messina, Italy)
- Maria Remedios Carrasco, Veterinerian, Food safety specialist (Spain)
14:00 ■ 14:30| Σύνοψη συνεδρίου-συμπεράσματα
14:30| Lunch break
17:30 |Έναρξη του φεστιβάλ τυριού- έκθεση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Πέμπτη 30-03-2023
10:00 ■ 15:00| Ολοκλήρωση του συνεδρίου με βιωματική επίσκεψη στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων
18:00|Εκδήλωση γευσιγνωσίας- γευστικά ταιριάσματα τυριών και οίνων στο «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη/ μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ιστορικών Καφέ του Συμβουλίου της Ευρώπης
19:00| Μουσικό Σεργιάνι σε κεντρικά σημεία της πόλης και επιστροφή στο «Μεγάλο Καφενείο»
Παρασκευή 31-03-2023
Ανάδειξη δρόμων τυριού του Πάρνωνα
10:00 ■ 18:00| Δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (διαδρομή: Τρίπολη- Σπάρτη- Γεράκι- Σκάλα -Μονεμβάσια ή εναλλακτική διαδρομή: Τρίπολη- Άργος- Ναύπλιο- Τραχιά).
Δημοσίευση σχολίου