Παρά τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Σε νέα φάση εισέρχεται η ατομική αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, που είναι όρος για να μονιμοποιηθούν. Και αυτό διότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τοποθέτησης των απαραίτητων στελεχών στις δύο μεγαλύτερες περιοχές της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι ξεκάθαρη: «Η συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι υποχρεωτική και η άρνηση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που φέρει κυρώσεις, όπως η παρακράτηση μισθού», δήλωσε χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εμμένουν στις κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης, ύστερα και από την υψηλή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της Τετάρτης.
Ειδικότερα, με βάση τον νόμο 4823/2021 η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται από τον διευθυντή του σχολείου και τον σύμβουλο εκπαίδευσης. Πρώτοι θα αξιολογηθούν οι νεοδιόριστοι που τον Ιούνιο του 2023 θα ολοκληρώσουν τη δοκιμαστική διετία στα σχολεία, και για να μονιμοποιηθούν πρέπει να αξιολογηθούν. Την τελευταία διετία διορίστηκαν περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί στις δύο βαθμίδες. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης επιλογής και τοποθέτησης των νέων περίπου 800 συμβούλων εκπαίδευσης, η έναρξη της αξιολόγησης γίνεται ανά περιοχή και ανάλογα με τον χρόνο τοποθέτησής τους ανά περιοχή.
Ετσι, επειδή εκεί τοποθετήθηκαν οι πρώτοι σύμβουλοι, η διαδικασία ξεκίνησε από τα σχολεία του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η τοποθέτηση σχολικών συμβούλων σε Αττική και Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε χθες η κ. Κεραμέως σε άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους ΜΜΕ, θα θέσει σε νέα τροχιά όλη τη διαδικασία. Στην περίπτωση που κάποιος νεοδιόριστος αρνηθεί να αξιολογηθεί για ιδεολογικο-πολιτικούς λόγους, η υπουργός παρέπεμψε στις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και στις κυρώσεις που επισύρουν. «Ομως, πόσοι πιστεύετε ότι θα αρνηθούν; Εκαναν τόσα χρόνια υπομονή μέχρι να διοριστούν», σχολίασε χθες στην «Κ» στέλεχος της ΟΛΜΕ.
Βέβαια, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος για να αποφασίσει τη νέα πρόταση για τον κλάδο, ενώ ανάλογη θέση έχει η ΟΛΜΕ. Μάλιστα, η αποφασιστικότητά τους ενισχύεται και από την επιτυχία της απεργίας της περασμένης Τετάρτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες κινήθηκε στο 35%, με υψηλότερα ποσοστά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειακών συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συμμετοχή στην Πρέβεζα 70%, στο Κιλκίς 65,79%, στην Ξάνθη 64,5%, στην Αρκαδία 58,57, στη Λευκάδα 56%, στην Αλεξανδρούπολη 54,8%, στη Λήμνο 53%, στη Λάρισα 50%, στο Ρέθυμνο 46%, στην Πέλλα 44%, στην Κόρινθο 40,23%, στην Ηλεία 40,13%, στην Καστοριά 38%.
Η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία ήταν χαμηλότερη, αλλά το μέσο ποσοστό –35%– κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό από τους συνδικαλιστές.Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν με την κ. Κεραμέως και εκκρεμή ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας στην παιδεία.
«Αυτήν την τετραετία κάναμε πράξεις όλες τις δεσμεύσεις μας. Ακόμη και το πιο δύσκολο κομμάτι, οι διαδικασίες για την ατομική αξιολόγηση, ξεκίνησαν, όπως είχαμε δεσμευθεί. Το μόνο που δεν κάναμε είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ, που ευελπιστούμε κάποια στιγμή να κάνουμε», ανέφερε η υπουργός.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών» των ΑΕΙ, όπως προβλέπει νόμος που ψηφίστηκε το 2020, η κ. Κεραμέως επισήμανε πως θα εφαρμοστεί κανονικά, δηλαδή από το 2024-2025.
Δημοσίευση σχολίου