Ιστορική αναδρομή
Η περιοχή του Άστρους, και της Θυρέας ευρύτερα, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ελιά. Ήταν οι ελιές και τα αμπέλια της Θυρέας που οδήγησαν κατά την αρχαιότητα και για εκατονταετίες σε έντονες διαμάχες και αιματηρούς πολέμους τη Σπάρτη και το Άργος, με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη των 600 λογάδων το 546 πΧ.
Ιδιαίτερη αναφορά στις ελιές της Θυρέας κάνει, το 155 μ.Χ., ο περιηγητής Παυσανίας. «Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενα οδόν και στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν εν αριστερά μεν καθήκουσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη», γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας στα Κορινθιακά-Λακωνικά, ΙΙ.38,4.
Σήμερα, 2.000 χρόνια περίπου μετά, πολλές από τις αμέτρητες ελιές ηλικίας άνω των χιλίων ετών, διάσπαρτων στον κάμπο της Θυρέας, αποτελούν τα ίδια δένδρα που προκάλεσαν το θαυμασμό του περιηγητή.
Αποτελούν αυτές οι υπεραιωνόβιες ελιές φυσικά μνημεία και θαύματα της φύσης με τεράστια αισθητική, οικολογική, ιστορική αξία και σημασία.
Τα τελευταία χρόνια όμως, δυστυχώς, πολλά από τα μοναδικά αυτά δένδρα , λόγω της αλλαγής χρήσης της γης του κάμπου (φωτοβολταικά, νέες καλλιέργειες, ανοικοδόμηση, διάνοιξη δρόμων), χρόνο με το χρόνο καταστρέφονται καταλήγοντας ως καυσόξυλα στα τζάκια μας ή μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού.
Τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη του Θεματικού Πάρκου Ελιάς. Η δημιουργία σήμερα ενός θεματικού Πάρκου Ελιάς στο ΕΠΑΛ Άστρους, με τη μεταφύτευση 30 περίπου υπεραιωνόβιων ελιών και την έκθεση εντός του ιδίου χώρου παλιών χειροποίητων εργαλείων και μηχανημάτων (ελαιουργικού χαρακτήρα) θα επιφέρει πάμπολλα και τεράστια «οφέλη» όχι μόνο για το ΕΠΑΛ αλλά και για την έδρα του Δήμου και για το Δήμο μας γενικότερα, αφού θα οδηγήσει:
-Στη διάσωση μοναδικών και «ανεκτίμητης αξίας» ιστορικών δένδρων.
-Στη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη ενός σπάνιου υλικού εργαλείων και μηχανημάτων παλαιών ελαιοτριβείων, το οποίο καθημερινά καταστρέφεται και χάνεται.
-Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών ως προς την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των ελιών της Θυρέας, τα χαρακτηριστικά και η δυναμική των οποίων καθιστούν τον Κάμπο ως ένα φυσικό μνημείο.
-Στην ενημέρωση-πληροφόρηση και γνώση ως προς την προοπτική και δυναμική που εμπεριέχει και δύναται επιπλέον να προσφέρει η καλλιέργεια της ελιάς στην οικονομία του τόπου μας.
-Στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, αφού το Πάρκο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, προορισμού και επισκεψιμότητας για Σχολεία, Περιβαλλοντικές Ομάδες, Επιστημονικό προσωπικό, αλλά και για κάθε επισκέπτη του τόπου μας γενικότερα.
-Στη δημιουργία «δρόμων ελιάς της Θυρέας» και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολυσύνθετου τουριστικού προϊόντος του τόπου μας γενικότερα.
-Στην υλοποίηση επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων με θέμα την ελιά στον τόπο μας.
-Στην προβολή και ανάδειξη του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο (μοναδικό Πάρκο Ελιάς).
Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί πως αποτελεί στόχο μας μέσω της φροντίδας και της παραγωγικής εκμετάλλευσης αυτών των δένδρων από τους ίδιους τους μαθητές του Σχολείου μας (και εκτός Σχολικού Ωραρίου) να τους επιφέρει έσοδα για την υλοποίηση εκδηλώσεων και εκδρομών τους και πρωτίστως να τους βοηθήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για δυναμική επιχειρηματικότητα και καινοτόμο δράση. Η ονοματοδοσία, τέλος, των δένδρων, που θα γίνει με βάση την μυθολογία και ιστορία του τόπου μας, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο και ερέθισμα για τους μαθητές μας για ευαισθητοποίηση και τη γνώση και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η επιλογή του χώρου του ΕΠΑΛ.
-Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ βρίσκονται σε περίοπτη θέση εντός του αστικού ιστού του Άστρους, με άνετη και ασφαλή προσβασιμότητα, και σε μεγάλο οικόπεδο έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων.
-Το Σχολείο διαθέτει μεγάλους αύλειους χώρους και κήπους, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ
-Η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου Ελιάς θα υλοποιηθεί σε μία έκταση 2.500 τ.μ., που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη (Νοτιοδυτικά και στα όρια του οικοπέδου του Σχολείου) και σε ουδεμία περίπτωση επηρεάζει αρνητικά τους προαναφερθέντες χώρους, αλά αντιθέτως τους αναδεικνύει και τους εμπλουτίζει.
-Σε περίπτωση ανάγκης μελλοντικής επέκτασης των κτιριακών υποδομών του Σχολείου υπάρχει πρόβλεψη και έτοιμη μελέτη για ανέγερση πρώτου ορόφου και η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου δεν επηρεάζει-εμποδίζει μια τέτοια προοπτική.
-Η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου όχι μόνο δε διαταράσσει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία Σχολείου, αλλά προσφέρει δυναμική στο Σχολείο μας και ευεργετικά οφέλη στους μαθητές μας.
-Από το 2010 λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Λαογραφικό Μουσείο (το μοναδικό στην Αρκαδία) με μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα και με μία θεματική του ενότητα αφιερωμένη στη Ελιά. Το Θεματικό Πάρκο ελιάς θα προσθέσει δυναμική και επιπλέον επισκεψιμότητα στο Λαογραφικό μας Μουσείο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (σχ. έτος 2017-2018) με τίτλο « Τα λιόδεντρα της Θυρέας».
πηγη «Θεματικό Πάρκο Ελιάς» στο ΕΠΑΛ Άστρους (koinotita-astrous.gr)
Το μπλογκ του σχολείου αναφερει το εξής για το Λαογραφικό μουσείο:
Ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι το 2000. Για μια δεκαετία μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκέντρωναν το λαογραφικό υλικό, από κάθε γωνιά της Κυνουρίας. Η Λαογραφική Συλλογή, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, φιλοξενεί πλούσια λαογραφικά εκθέματα και παρουσιάζει αναπαραστάσεις δεκάδων επαγγελμάτων και παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Σχολεία, Περιβαλλοντικές Ομάδες, ΚΑΠΗ, Ορειβατικοί Σύλλογοι, και χιλιάδες πολίτες έχουν επισκεφθεί τη Συλλογή μας, η οποία μόνο το 2011 ξεπέρασε τους 5000 επισκέπτες.
Δημοσίευση σχολίου