Αντιµέτωποι µε ολοένα και αυξανόµενο υδατικό έλλειµµα βρίσκονται τους τελευταίους µήνες παραγωγικοί νοµοί σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Θεσσαλία, µε την παρατεταµένη ανοµβρία να συνιστά µείζονα κίνδυνο για τις καλλιέργειες που ενδέχεται να βρεθούν αντιµέτωπες µε περιορισµούς άρδευσης κατά την κρίσιµη θερινή περίοδο
Ανησυχεί τον αγροτικό κόσμο ενόψει καλοκαιριού η παρατεταμένη ανομβρία |
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του καθηγητή υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Βουδούρη για µέσο µηνιαίο ύψος βροχής στα 4 χιλιοστά στην Κρήτη για ένα µεγάλο µέρος του περασµένου έτους, ενώ και ο φετινός χειµώνας χαρακτηρίστηκε από αισθητή ανοµβρία. Ενόψει του καλοκαιριού, οι αρµόδιες αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο επιβολής περιορισµού στην κατανάλωση, στα πρότυπα των µέτρων για την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρισµού το 2021 και το 2022.
Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης κρούει το καµπανάκι του κινδύνου σε όλους τους φορείς διαχείρισης υδάτων, ΤΟΕΒ, ΟΑΚ, ΔΕΥΑ αλλά και στους δήµους επισηµαίνοντας τους κινδύνους που εγκυµονούνται και τους καλεί να λάβουν άµεσα προληπτικά µέτρα. Μεταξύ των µέτρων ξεχωρίζει η πρόταση για απαγόρευση ποτισµάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών υπό την απειλή προστίµου καθώς και η απαγόρευση ποτισµάτων όταν η ένταση του ανέµου είναι ισχυρή.
Εκτεταµένα φαινόµενα ανοµβρίας αντιµετωπίζει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, µε την στάθµη της λίµνης Πλαστήρα να βρίσκεται πλέον σχεδόν 2 µέτρα κάτω σε σχέση µε πέρυσι. Σοβαρή ανοµβρία βιώνουν επίσης, η Μακεδονία και η Θράκη ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο µέχρι σήµερα καταγράφεται ο µεγαλύτερος αριθµός ηµερών µε θερµοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή που συνοδεύτηκαν και από σηµαντική έλλειψη βροχοπτώσεων.
(Γιάννης Ρούπας - agronews.gr)
giorgoskatsadonis.blogspot.com/
Δημοσίευση σχολίου