Σειρά εκδηλώσεων τον Μάρτιο με επίκεντρο την Τρίπολη | Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”

 


Δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα τον μήνα Μάρτιο στην Πελοπόννησο, Καλάβρυτα, Ολυμπία και Τρίπολη, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese!  Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD. Πιο συγκεκριμένα:

 

Το έργο

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese!  Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης και υλοποίησης.  Συντονιστή εταίρος είναι η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από  Μολδαβία.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιτόπου διάθεση τυροκομικών προϊόντων, με τελικούς ωφελούμενους τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Πελοποννήσου.

Μέσω του Σχεδίου Συνεργασίας γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των «Δρόμων του τυριού» στην Πελοπόννησο, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές του επισκέψιμου τυροκομείου, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

Ιστορικό του έργου

H πολύ ενδιαφέρουσα διακρατική συνεργασία με τίτλο «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”» έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίησή της, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία, ύψους 234.841,04€, για τις ελληνικές ΟΤΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD.

Στο Σχέδιο συμμετέχουν συνολικά 14 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ):

  • 3 ΟΤΔ από την Ελλάδα: Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. (συντονιστής εταίρος), Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., Αναπτυξιακή Ολυμπίας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.
  • 4 ΟΤΔ από την Βουλγαρία,
  • 4 ΟΤΔ από την Ρουμανία,
  • 3 ΟΤΔ από την Μολδαβία ως παρατηρητές.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο στη Βουλγαρία για το μέλλον της προσέγγισης LEADER 2020+ στις 13 Ιουνίου 2018 από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, η οποία προσκλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας και τον επικεφαλής του τμήματος LEADER κ. Stefan Spasov. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις με τους εταίρους του σχεδίου.

Η επόμενη παρουσίαση του σχεδίου έγινε στο ευρωπαϊκό συνέδριο “EU-Moldova LEADER Conference” στο Κισινάου της Μολδαβίας, στις 2-4 Απρίλη 2019. Γενικός συντονιστής του συνεδρίου και τεχνικός σύμβουλος της Μολδαβικής κυβέρνησης για το Leader και την αγροτική ανάπτυξη της Μολδαβίας ήταν ο Παναγιώτης Πάτρας, πρώην γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων.

Η παρουσίαση του σχεδίου, την οποία έκανε ο εμπνευστής του Σωτήρης Μπόλης, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό, προσελκύοντας κι άλλους εταίρους. Ακολούθησε η πανηγυρική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, κατόπιν της συνεργασίας όλων των εταίρων που παρέστησαν στο συνέδριο. Από την Ελλάδα παρέστησαν και υπέγραψαν ο Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και συντονιστής του διακρατικού σχεδίου, η Ηρώ Τσιμπρή, Γενική διευθύντρια της Αχαΐα Α.Ε. και ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, ενώ παρέστησαν και ο Σπύρος Φλώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Πρόεδρος της ΕΔΠ LEADER/CLLD και η Έλενα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη συνεργασιών της Αχαΐα Α.Ε.

 

Στόχος του έργου

Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese routes”, μιας κοινής ταυτότητας για τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων και την κουλτούρα της γαλακτοκομίας, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.

Ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου των ελληνικών ΟΤΔ της Πελοποννήσου δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο, μέσα από την δημιουργία κοινών στόχων από την συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής καθώς και η δημιουργία των δρόμων του τυριού στην γεωγραφική Πελοπόννησο.

Η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες για τις περιοχές του Πάρνωνα και της Τρίπολης, της ορεινής Ηλείας και της Αχαΐας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό τον σκοπό.

 

 

Σημείωση. Η ελληνική αποστολή στο περιθώριο του Συνεδρίου επισκέφτηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού, όπου ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Σοφρώνη Παραδεισόπουλο. Στεγάζεται στην οικία του Γρηγορίου Μαρασλή, του επί 16ετία δημάρχου της Οδησσού κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτήριο, στο οποίο προεπαναστατικά συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πλέον λειτουργεί από το 1994 ως Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

 

Για να δείτε ή να κατεβάσετε το πρόγραμμα των διακρατικών συναντήσεων σε pdf μορφή, πατήστε εδώ.

 

Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού στην Τρίπολη 29, 30 & 31 Μαρτίου 2023, Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Τετάρτη 29-03-2023 Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίου: - κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου - κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας - κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων - κ. Διονύσιος Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Συντονισμός συνεδρίου: κ. Ιωάννης Πανάγος, Διευθυντής και εκδότης της Agrenda 09:00 ■ 09:20| Προσέλευση συμμετεχόντων 09:00 ■ 09:20|Ανοιγμα του Συνεδρίου και παρουσίαση των στόχων του : Μαρίνης Μπερέτσος Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα . 09:30| Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη 09:30 ■ 11:00| Χαιρετισμοί προσκεκλημένων / Τοποθετήσεις (10′): • Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας • Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς • Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη • Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης • Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Νικόλαος Καλιακούδας • Προέδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς • κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ • κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ 11.00 ■ 11:30 | Coffee break 11:30 ■ 14:30| Εισηγήσεις προσκεκλημένων (20’): • Prof. Domenica Farinella (University of Messina, Italy) • «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση και τη γαστρονομία», Αθανάσιος Ράγκος /Γεωπόνος - Γεωργοοικονομολόγος MSc., Ph.D., Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ • «Πιστοποίηση και ισχυρισμοί υγείας ελληνικής φέτας», κ. Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας • «Προθυμία πληρωμής καταναλωτών για βιώσιμες πρακτικές στη φέτα», Δρ. Γεωργία Παπουτσή, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στον τομέα Μάρκετινγκ Τροφίμων στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ • «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την τυροκομία», κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. • «Παραδοσιακή Τυροκομία: από τον υλικό πολιτισμό στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά», κ. Ιωάννης Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού • «Η συμβολή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ανάπτυξη και συγκράτηση, ιδιαίτερα των νέων στην ύπαιθρο», κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) • κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης • Dr. Antonello Franca, CNR-ISPAAM (Sassari, Italy) • Mrs. Maria Remedios Carrasco, Veterinerian, Food safety specialist (Spain) • κα Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου • κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών 14:30 ■ 15:00| Σύνοψη συνεδρίου-συμπεράσματα 15:00| Lunch break 17:30 | Έναρξη του φεστιβάλ τυριού- έκθεση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Πέμπτη 30-03-2023 10:00 ■ 15:00| Ολοκλήρωση του συνεδρίου με βιωματική επίσκεψη στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων 18:00|Εκδήλωση γευσιγνωσίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ- γευστικά ταιριάσματα τυριών και οίνων στο «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη/ μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ιστορικών Καφέ του Συμβουλίου της Ευρώπης - Χαιρετισμοί εκπροσώπων Αναπτυξιακών Εταιρειών Πάρνωνα, Αχαΐας και Ολυμπίας - Παρουσίαση του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, κ. Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων 19:00| Μουσικό Σεργιάνι σε κεντρικά σημεία της πόλης και επιστροφή στο «Μεγάλο Καφενείο» Παρασκευή 31-03-2023 Ανάδειξη δρόμων τυριού του Πάρνωνα 10:00 ■ 18:00| Δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (διαδρομή: Τρίπολη- Άργος- Ναύπλιο- Τραχειά) Ολοκλήρωση του φεστιβάλ τυριού Το παρόν υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese» του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014 – 202



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS