Μήλα ΠΟΠ Πιλαφά: Δίνουν καλή τιμή παραγωγού αν και δεν τα ξέρουν οι καταναλωτές

 





Τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως (ΠΟΠ) πήραν το όνομα τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά, καταγόμενο από την κοινότητα Κερασιά της Σκυρίτιδας του νομού Αρκαδίας. 

Όπως αναφέρουν μηλοκαλλιεργητές στον ΑγροΤύπο έχουν καλή τιμή αλλά και ζήτηση λόγω της όμορφης γεύσης τους. Πρόβλημα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ο χρωματισμός που δεν είναι ελκυστικός για τον καταναλωτή, η έλλειψη ομοιογένειας στην ποιότητα και κυρίως ο περιορισμένος όγκος παραγωγής. 

Ο κ. Γεώργιος Κυριακούλης, από την εταιρεία TeGaia Κτήμα Κυριακούλη, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με το ίδιο μεράκι και την αγάπη που είχε ο Πιλαφάς για την καλλιέργεια αυτή, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία των μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.

Η συνεργασία του Ηλία Πιλαφά με την οικογένεια Κυριακούλη ξεκινά από το 1945, τότε προμήθευσε της πρώτες παρτίδες δέντρων αυτής της ποικιλίας στον προπάππου μας Ανδρέα Κυριακούλη.

Από το 1994 τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Είναι τραγανά, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα μπανάνας, ενώ η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφέ φακίδες. Χάρη στη συμπαγή του σάρκα διατηρείται μέρες έως μήνες εντός και εκτός ψυγείου. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου.

Καλλιεργούνται σε ορεινές περιοχές σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Τα χωράφια είναι αρδευόμενα. Η παραγωγή τους σε όλη την ζώνη κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 τόνους ετησίως, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τις αποδόσεις.

Δηλαδή μιλάμε για μικρές ποσότητες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Τα συγκεκριμένα μίλα είναι γνωστά κυρίως στη νότια Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι όταν τα δοκιμάσει ο καταναλωτής πρώτη φορά γίνεται φανατικός θαυμαστής τους γιατί έχουν μια ξεχωριστή γεύση. Το αρνητικό είναι ότι χρωματικά δεν είναι τόσο ελκυστικά. 

Έχουν καλή μετασυλλεκτική συμπεριφορά, αφού αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους από τον οκτώβριο μέχρι αρχές Απριλίου. 

Αυτή την περίοδο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί φέτος πούλησαν από 50 έως 60 λεπτά. Δηλαδή έχουν μια καλή τιμή παραγωγού σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται κάποια στρέμματα λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας. 

Εμείς όμως επειδή θέλουμε να μείνει «ζωντανή» αυτή η ποικιλία προχωρήσαμε πέρυσι σε νέες φυτεύσεις, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων (3.500 δέντρα). Οι νέες φυτεύσεις γίνονται με παλμέτα. Από τα 100 στρέμματα καλλιέργειας μηλοειδών που έχουμε τα 60 είναι της συγκεκριμένης ποικιλίας. 

Στη ζώνη ΠΟΠ καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα συνολικά με τα μήλα της ποικιλίας Πιλαφά. Μιλάμε για περίπου 100.000 δέντρα. Μια μέση απόδοση για το κάθε δέντρο είναι 30 κιλά.

Το ΠΟΠ έδωσε μια ταυτότητα στα συγκεκριμένα μήλα. Αυτό που χρειάζεται το προϊόν είναι ένα πρόγραμμα προώθησης. Εμείς συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ της Αθήνας και την Κεντρική Λαχαναγορά. Όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να ενημερωθούν που θα μπορούν να βρουν αυτά τα μήλα. Πάντως πιο βόρεια από την Αττική η συγκεκριμένη ποικιλία είναι άγνωστη. Πιστεύουμε σε αυτή την ποικιλία ότι έχει καλές προοπτικές».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης της Αρκαφρόζ, μια οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολείται με την παράγωγη, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση φρούτων και άλλων τροφίμων από το 1969, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα μήλα Πιλαφά πωλούνται μόνο στην εγχώρια αγορά. Τα εύφορα οροπέδια γύρω από την Τρίπολη Αρκαδίας είναι ο µοναδικός χώρος στον οποία καλλιεργούνται τα Ντελίσιους Πιλαφά (ΠΟΠ). Ωστόσο δεν τα γνωρίζουν καθόλου οι καταναλωτές στην βόρεια Ελλάδα.

Έχουν μια πολύ καλή γεύση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσοι το δοκιμάζουν τους αρέσει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια αµερικάνικη ποικιλία που ακούει στο όνοµα Golden Russet, µοιάζει αρκετά µε τα Μήλα Πιλαφά και είναι σήµερα δυσεύρετη, ενώ οι γνώστες Αµερικανοί τα αναζητούν µετά µανίας.

Τα μήλα Πιλαφά δίνουν πάντα μια καλή τιμή στον παραγωγό. Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μήλα το 2022 είχαν μια μέση τιμή παραγωγού γύρω στα 20 έως 30 λεπτά το κιλό, τα Πιλαφά έδωσαν μια τιμή στα 55 λεπτά.

Πολλοί λίγοι παραγωγοί αυτής της ποικιλίας καλλιεργούν πάνω από 10 στρέμματα. Προσωπικά καλλιεργώ 42 στρέμματα και έχω 6.500 δέντρα. Βγάζω μια παραγωγή που ανέρχεται στους 500 τόνους ετησίως.

Τα παλαιά δέντρα είναι σε ελεύθερη καλλιέργεια. Τα τελευταία τις νέες φυτεύσεις τις κάνω σε Μονόκλωνο Γραμμικό. Έτσι τους καρπούς τους βλέπει περισσότερο ο ήλιος και αποκτούν ένα καλύτερο χρωματισμό που αρέσει στους καταναλωτές. Γενικότερα όμως ο χρωματισμός της ποικιλίας είναι προβληματικός.

Αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι αγρότες θέλουν να έχουν ένα άμεσο εισόδημα. Είναι δύσκολο να κάνουν μια επένδυση σε φύτευση νέων δέντρων και να περιμένουν ένα εισόδημα σε 3 χρόνια (καλλιέργεια μονόκλωνο).

Για αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής στρέφονται στην καλλιέργεια κηπευτικών και ειδικότερα υπαίθριας ντομάτας, αφού το υψόμετρο και οι καιρικές συνθήκες δεν δημιουργούν προβλήματα από την τούτα. Όσοι όμως παραμένουν στην καλλιέργεια βλέπουν τα συγκεκριμένα μήλα να έχουν μια καλή εμπορική πορεία».    

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS