ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΕΤΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Ο Γεώργιος Π. Σπετσερόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κανδρέβα (μετέπειτα Ασέα) κοντά στην Τρίπολη το 1861. Πολύ μικρός έμεινε ορφανός, γι΄ αυτό και η εκπαίδευση του δεν ήταν πλήρης, αφού μάλιστα σε ηλικία 9 ετών η μητέρα του τον έβαλε να εργαστεί στο μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα της εποχής, το κατάστημα υφασμάτων του Βασιλείου στην Τρίπολη. Εκεί εργάστηκε για 10 χρόνια και όχι μόνο συνεισέφερε υπέρ της μητέρας και των αδελφών του Δημητρίου, Παναγιώτας και Αγγελικής, αλλά κατάφερε να αποταμιεύσει μικρό κεφάλαιο, στο οποίο στηρίχθηκε για να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο το 1880.
Εκεί προσλήφθηκε υπάλληλος σε κάποιο κατάστημα, αλλά ήταν τέτοια η δύναμη, το πείσμα και η εργατικότητα του που σε ένα χρόνο έγινε καταστηματάρχης. Στα πρώτα όμως στάδια αυτής του της προσπάθειας έγινε η επανάσταση του Οράμπι το 1882 που έσπειρε την καταστροφή και στη δική του περιουσία. Διασώθηκε μονάχα με την αποζημίωση 1.000 εικοσοφράγκων που του έδωσε η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση. Από την εποχή εκείνη σημειώνονται τα πρώτα βήματα της αλματώδους προόδου του. Αφού μετέβη στο Κάιρο συνεταιρίστηκε με τον Ηλία Ιατρού, εκμισθώνοντας το ¨New Bar¨. Μετά λίγα χρόνια, επειδή ο Ιατρού αποχώρησε, παρέμεινε μόνος κύριος του καταστήματος, το οποίο μεγάλωσε και καλλώπισε, καθιστώντας το βαθμιαία το αριστοκρατικότερο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε γι΄ αυτόν αξιοσημείωτη πηγή πλουτισμού.
Το 1903 οι εργασίες του επεκτάθηκαν σε ευρύτερο κύκλο και υπενοικίασε κι άλλο περικαλλές κατάστημα, το ¨Splendid Bar¨, τη διεύθυνση του οποίου ανέλαβε ο νεώτερος αδελφός του Δημήτριος. Και τα δύο μπαρ που βρισκόντουσαν στην αριστοκρατικότερη και κεντρικότερη οδό της Εζμπεκίας του Καΐρου, διοργανωθέντα κατ΄ ευρωπαϊκό σύστημα, απέφεραν μεγάλα κέρδη. Στα μαγαζιά του δε, εργάζονταν πάνω από 40 νέοι, οι περισσότεροι από την Τρίπολη. Λίγα χρόνια μετά έγινε ιδιοκτήτης του μεγάλου ακινήτου στο οποίο βρισκόταν του ¨New Bar¨, με αποτέλεσμα όταν επήλθε η καταπληκτική ύψωση των τιμών των ακινήτων, να διπλασιάσει τα εισοδήματα απ΄ αυτό.
Τότε ίδρυσε με τον μηχανικό Κορεσίου τη μεγάλη ατμοπλοϊκή εταιρεία ¨The Nile Transport Co Ltd¨ με μεγάλα κεφάλαια. Με την απόσυρση του Κορεσίου, ανέλαβε μόνος τη διεύθυνση της εταιρίας με ιδιαίτερη επιτυχία, παρέχοντας εργασία σε πολλούς ομογενείς νέους. Ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αιγυπτιακού Επιμελητηρίου Ποταμοπλοΐας και θεωρείται πως οργάνωσε τον σχετικό κλάδο μεταφοράς εμπορευμάτων, αφού το 1923 με πρωτοβουλία του οι 4 σχετικές εταιρίες οι οποίες μέχρι τότε ανταγωνίζονταν, συγχωνεύτηκαν σε μία ανώνυμη εταιρία με κεφάλαιο 120.000 λίρες υπό την επωνυμία ¨The United Egyptian Nile Transport Co¨, της οποίας ο Γ. Σπετσερόπουλος υπήρξε ο πληρεξούσιος διαχειριστής.
Ας σημειωθεί πως από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, η οποία του απέφερε μεγάλα κέρδη ιδίως την περίοδο του Α΄ π.π., απέκτησε και μεγάλη κτηματική περιουσία.
Παντρεύτηκε κόρη ΜΑΛΟΥΧΟΥ (την ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΟΥΧΟΥ), μιας των εγκριτοτέρων οικογενειών της Τρίπολης.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Αδελφότητος, ενώ ως μέλος της Κοινοτικής Επιτροπής υπηρέτησε από τη ίδρυση της το 1904 την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ως το θάνατο του. Ήταν δε μέλος και της επιτροπής που συνέταξε τον πρώτο κανονισμό της.
Προσέφερε μεγάλα ποσά στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και στο Δήμο Τριπόλεως. Με δαπάνες του ύψους 35.000 χρυσών λιρών ιδρύθηκε στην Ηλιούπολη Καΐρου το Σπετσεροπούλειο Ορφανοτροφείο, το οποίο και προίκισε με κεφάλαιο 25.000 λιρών (περιελάμβανε 500 κλίνες με ετήσιες δαπάνες 3.000 λιρών). Με τον αδελφό του Δημήτρη έδωσαν 1.220.000 δρχ. στον έρανο για τη δημιουργία του ¨Σανατορίου της Μάνας¨ που ίδρυσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα Παπαδοπούλου στην Κορφοξυλιά, κοντά στον οικισμό Μαγουλιανα της Γορτυνίας, το οποίο τελικά κτίστηκε το 1937.
Για τον ίδιο σκοπό διάφοροι άλλοι Αιγυπτιώτες προσέφεραν 1.833.121 δρχ. Σε πρωτοβουλία και στήριξη του οφείλεται η ίδρυση της Φιλαρμονικής Τριπόλεως, την οποία εξακολουθούσαν να στηρίζουν οι κληρονόμοι του. Επίσης, με τον αδελφό του Δημήτρη έδωσαν 1.000 λίρες για τον εξωραϊσμό του μητροπολιτικού ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως (αγιογράφηση τρούλου και κατακόσμηση ναού). Είχε ακόμη προσφέρει αρκετά χρήματα υπέρ του Ταμείου του Εθνικού Στόλου, όπως επίσης στη Φιλόπτωχο Εταιρεία, στο Σύλλογο Φιλοδένδρων για την αγορά χιλιάδων δενδρυλλίων στην Ασέα, ενώ παραχώρησε γήπεδο για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου.
Με τη διαθήκη του άφησε 1.000 λίρες για ανέγερση Στέγης Παιδικών Εξοχών στα βουνά της Τρίπολης, κάνει λόγο για προίκες σε ορφανές κόρες από την πατρίδα του χωρίς να ξεχνά τα φτωχά παιδιά κάθε εθνικότητας, αφήνοντας για το σκοπό αυτό το μισό του ετήσιου εισοδήματος από 400 μετοχές στον Έλληνα πρόξενο του Μονάχου. Επίσης, αποφασίζει την ίδρυση Σπετσεροπουλείου Τράπεζας στη Νέα Υόρκη για διευκόλυνση των εν Αμερική Αρκάδων, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ ίδρυσε και τον Ι.Ν. Αγίου Μάρκου για τους απόδημους Έλληνες της Αιθιοπίας. Το υπόλοιπο της περιουσίας του άφησε στην Κοινότητα Κανδρέβας, στη Σπετσεροπούλειο Επαγγελματική Σχολή Τριπόλεως που προέβλεπε να ιδρυθεί, στο Σπετσεροπούλειο Άσυλο Απόρων Καλλιτεχνών Αθήνας που προέβλεπε να ιδρυθεί, στο Σπετσεροπούλειο Ορφανοτροφείο Ηλιουπόλεως, κ.ά.
Ο Γ. Σπετσερόπουλος πέθανε στο Κάιρο στις 4/2/1929 και στις 25/3/1929 η σορός του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγή ΑΝ kon
Δημοσίευση σχολίου