Αρκαδία: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

 

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρώτο πρόγραμμα στη χώρα μας για την επιδότηση ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας στους τομείς αιχμής της ενεργειακής μετάβασης. Ο λόγος για τη δράση «Produc-E Green», η οποία με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει να στηρίξει τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας σε κλάδους από όλο το φάσμα της «πράσινης» οικονομίας, ώστε ένα μέρος του σχετικού εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα, αντί να εισάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο Οδηγός του προγράμματος πρόκειται να δημοσιευθεί από το ΥΠΕΝ το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη και η οποία αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες.

Αρχικά μέσω της δράσης προβλεπόταν η στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, όπως π.χ. για την παραγωγή φορτιστών ή εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων. Ωστόσο, πλέον η ενίσχυση έχει διευρυνθεί, ώστε να καλύψει παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν σχεδόν στο σύνολο των τομέων της «πράσινης» μετάβασης.

Τομείς «πράσινης» οικονομίας

Επομένως, στο «Produc-E Green» θα μπορούν πλέον να ενταχθούν επίσης επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή προϊόντων που εμπίπτουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως Συστημάτων Κεντρικού Ελέγχου και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων (BEMS) ή προηγμένων αντλίες θερμότητας (και εξαρτημάτων τους). Επιλέξιμες θα είναι επιπλέον επενδύσεις για την παραγωγή καινοτόμων πτερυγίων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάνελ ή ηλιοθερμικών συστημάτων.

Παράλληλα, στήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούν να διεκδικήσουν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή εξοπλισμού βιομεθανίου ή «πράσινου» υδρογόνου, όπως και εξοπλισμός που σχετίζεται με τη μείωση των ρύπων της ναυτιλίας.

Μεταξύ άλλων, ο Οδηγός θα καθορίζει τη διάρκεια του προγράμματος, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το ύψος των ενισχύσεων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησής τους. Μέσω του «Produc-E Green» προβλέπεται να ενισχυθούν άνω των 10 παραγωγικών εγκαταστάσεων, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, θα υπάρξει πριμοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, στο πλαίσιο στήριξης της αναπτυξιακής μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών.

«Κλειδί» η καινοτομία

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι επιλέξιμες παραγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει υποχρεωτικά να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.

Επίσης, για να μπορεί μία επένδυση να λάβει στήριξη μέσω του «Produc-E Green», θα πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ή τη διαφοροποίηση μιας υφιστάμενης μονάδας, για την κατασκευή προϊόντων και υπηρεσιών που δεν παράγονταν πριν.

Παράλληλα, μία επένδυση θα μπορεί να λάβει στήριξη αν προβλέπει τη θεμελιώδη αλλαγή της διαδικασίας παραγωγής της συνολικά, ή την απόκτηση όλων των εγκαταστάσεων που ανήκουν σε κάποια κλειστή επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης της δεν σχετίζεται με τον πωλητή.

Πλέγμα κινήτρων

Στην περιγραφή της δράσης, επισημαίνεται επιπλέον πως η στήριξη θα αποτελεί έναν συνδυασμό κινήτρων και δανειοδοτήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στα κίνητρα περιλαμβάνεται η απαλλαγή από το πλήρες εργατικό κόστος για κάθε εργαζόμενο, κατά τη διάρκεια κατασκευής της βιομηχανικής μονάδας και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα, για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις θα ισχύσει μειωμένος φορολογικός συντελεστής 5% για 5 κερδοφόρες οικονομικές χρήσεις, ενώ η απόσβεση των κεφαλαιουχικών δαπανών θα είναι 15%.

Επίσης, θα επιταχύνεται η απόσβεσης κεφαλαίου για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο, με αυξημένο τον σχετικό συντελεστή συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ο συντελεστής θα είναι 33,3% και η περίοδος απόσβεσης 3 έτη.

Παράλληλα, θα προβλέπει fast-track αδειοδότηση των εγκαταστάσεων, με την επίσπευση των διαδικασιών και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Έτσι, θα παρασχεθεί στους επενδυτές η εγγύηση για άμεση απόκριση του κρατικού μηχανισμού στην αδειοδότηση υλοποίησης των μονάδων.

www.insider.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS