Μετά την αποφασισθείσα από την κυβέρνηση της ΝΔ βίαιη απολιγνιτοποίηση (παρά την προσωρινή αναστολή της), χωρίς σχέδιο και εντός «ανύπαρκτου» χρονικού διαστήματος για την προετοιμασία της «μεταλιγνιτικής εποχής», η ζωή και οι δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης ήδη έχουν επηραστεί αρνητικά και φθίνουν. Αυτό αποτυπώνεται παντού, στη λαϊκή αγορά και τα καταστήματα, αφού το εισοδημα και η αγοραστική δύναμη ων πολιτών μειώνονται συνεχώς.
Τα «φοβερά και τρομερά» μέτρα και οι πόροι «με τη σέσουλα» που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» υποβαθμίζονται και περιορίζονται στην πράξη συνεχώς και πάντως δεν υλοποιούνται και δεν διοχετεύονται αντίστοιχα στην περιοχή.
Επιβάλλεται, να υπάρξει σαφής αναπτυξιακός προσανατολισμός για τη μεταλιγνιτική εποχή, βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των αναγκών της περιοχής, ώστε και συγκεκριμένα μέτρα να ληφθούν και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορεις της περιοχής να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο, βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας για τους νέους της Μεγαλόπολης, ώστε να μην εγκαταλείπουν την περιοχή.
Η Μεγαλόπολη χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή έργων υποδομής που να διευκολύνουν την πρόσβαση, τις επικοινωνίες, την υποδοχή επενδύσεων.
Και βέβαια, τη σύνδεσή τους με τον τομέα της ενέργειας στον οποίο υπάρχει τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και μακρά παράδοση, με την πρωτογενή παραγωγή και με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και μυθολογικών σημείων αναφοράς, όπως το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης,.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, που να στηρίζεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τρόπο που αυτές να μην αποκλείονται από την ένταξη σε προγράμματα και τη δανειοδότηση, όπως γίνεται σήμερα.
Μόνον έτσι η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή θα επιβιώσουν και θα έχουν μέλλον.
Το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης λειτουργεί και αυτό, όπως όλες οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χάρη στο «φιλότιμο», την υπέρβαση δυνάμεων και τον επαγγελματισμό του προσωπικού.
Οι «επικουρικοί» εργαζόμενοι και βέβαια δεν αποτελούν λύση, αφού ελλείπει η σταθερότητα στην εργασία και η συνέχεια.
Δημοσίευση σχολίου