Δεν υπάρχουν οχιές στην Αρκαδία- Δείτε τα ακίνδυνα φίδια που κατέγραψαν












Στο προσκήνιο επανέρχονται και φέτος από τις αρχές της άνοιξης και μετά οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο δάγκωμα φιδιών που αρχίζουν να βγαίνουν στην ύπαιθρο αλλά και μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων.

Πριν λίγες μέρες μια 39χρονη εθελόντρια έπαθε σοβαρό αλλεργικό σοκ και διασωληνώθηκε όταν την δάγκωσε οχιά που επιχείρησε να απομακρύνει από γυμνάσιο στην Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό επανέρχονται σημαντικά ερωτήματα όπως το πόσο πιθανά κινδυνεύουμε από τις οχιές; Σημαντικότερος είναι ο κίνδυνος για την ζωή μας από το δηλητήριο της οχιάς ή από αναφυλακτικό σοκ; Τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση δαγκώματος από οχιά; Πού συνήθως ελλοχεύει, πώς την ξεχωρίζουμε, πότε επιτίθεται και τι κάνουμε για να την αποφύγουμε;

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα απαντά ο Λέκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα Γιώργος Μήτσαινας.

Μειώνεται ο πληθυσμός

Σύμφωνα με τον Λέκτορα του Τμήματος Βιολογίας «στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες είδη φιδιών στην πλειονότητά τους ακίνδυνα πλην της οικογένειας των Viperidae δηλ. των ιοβόλων φιδιών στην οποία ανήκουν και τα πέντε είδη Εχιδνών (οχιών) που ενδημούν στην ελληνική φύση. Συγκεκριμένα συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά, μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών. Κάποιες εκ των πέντε ειδών που είναι οι λιγότερες σε αριθμό βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και άλλες απαντώνται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα. Το σύνηθες είδος είναι η κοινή οχιά, την οποία συναντάμε στην ηπειρωτική χώρα και σε κάποια νησιά, είναι εύκολα αναγνωρίσιμη καθότι πρόκειται για ένα κοντόχοντρο φίδι μήκους περίπου μισού μέτρου με τριγωνικό κεφάλι και μια φολίδα που προεξέχει σαν κέρατο. Βρίσκεται σε όλα τα φυσικά περιβάλλοντα αλλά φθίνει σε πληθυσμό αισθητά λόγω της μεθοδικής εξόντωσης της. Να σημειωθεί ότι με 35 φοιτητές περιοδεύσαμε στα ορεινά Αχαΐας και Αρκαδίας για την καταγραφή της πανίδας δεν συναντήσαμε καμιά οχιά, ενώ συλλέξαμε σαΐτες δενδρογαλιές και σπιτόφιδα, τα τελευταία ιδιαίτερα ωφέλημα γιατί τρέφονται με αρουραίους και βεβαίως τα συγκεκριμένα είδη είναι πλήρως ακίνδυνα.

www.thebest.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS