Ενίσχυση επιχειρήσεων αγροτών της Αρκαδίας για εκσυγχρονισμό της παραγωγής







Αγρότες © Eurokinissi




Το δίμηνο από 14 Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ.

Το έργο, σύμφωνα με την «Απογευματινή», στοχεύει στην αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.


Παράλληλα, στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.



Ουσιαστικά, το πρόγραμμα κινείται σε δύο άξονες: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων από τη μια μεριά και από την άλλη τη δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:



Remaining Time-0:00
Fullscreen
MuteΚατασκευή ή εκσυγχρονισμό ακινήτων.
Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
Οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές πρώτων υλών και προϊόντων εντός του χώρου της μονάδας. Επιλέξιμα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2 και τα οχήματα που εκπέμπουν CO2 μικρότερο των 50g/km.
Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης (όπως αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών, συστημάτων ασφάλειας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων κ.λπ.).
Δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.
Άυλες δαπάνες, όπως απόκτηση λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων κ.λπ. Επιπλέον, επιλέξιμα είναι η απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC GlobalStandards, IFS FoodStandard κ.λπ.).
Συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους. Οι εν λόγω υπηρεσίες δεν πρέπει να αποτελούν συνεχή ή περιοδική δραστηριότητα, ούτε να συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, όπως τακτικές υπηρεσίες παροχής φορολογικών και νομικών συμβουλών ή διαφημιστικές υπηρεσίες.
Συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις.
Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Κατανομή ποσών

Όπως ανακοινώθηκε, η ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 και κατανέμεται ως εξής:
Ποσό 28.000.000 ευρώ (ποσοστό 80%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς, υπάρχοντες ή υπό σύσταση.
Ποσό 7.000.000 ευρώ (ποσοστό 20%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες, υπάρχουσες ή υπό σύσταση.

Οι ενισχύσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανάλογα με την Περιφέρεια, κυμαίνονται στο 15%-40%, ενώ για τις μικρές και μεσαίες στο 40%-50%. Αναλυτικά, στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Εύβοιας και Αρκαδίας, οι μεγάλες επενδύσεις θα ενισχυθούν με 40%, ενώ οι μικρές και οι μεσαίες με 50%.

Στην Κρήτη, στα Ιόνια, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο για τις μεγάλες επενδύσεις η ενίσχυση ανέρχεται στο 35%, στη Θεσσαλία 45%, ενώ στο Νότιο Αιγαίο, στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική το ποσοστό κυμαίνεται στο 15%-30%. Στις παραπάνω περιοχές για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η χρηματοδότηση κυμαίνεται στο 40%-50%.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα αρχίσει στις 16 Αυγούστου 2023 και θα ολοκληρωθεί την 29η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

www.powergame.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS