Tην Παρασκευή 28/4 στην Κοινότητα Αγίου Πέτρου στην Αρκαδία, ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου «Καινοτόμος χρήση των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drone) στη Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων - Πιλοτική εφαρμογή στο κινδυνεύον Juniperus drupacea Labill». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), με συντονίστρια την Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Δρ. Ευαγγελία Ν. Δασκαλάκου
Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου συμβάλουν σημαντικά στην περιορισμένη γνώση σε θέματα οικολογίας και βιοποικιλότητας του δενδρόκεδρου, καθώς και στη λήψη των μελλοντικών διαχειριστικών μέτρων για την προστασία και διατήρησή του.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κ. Γιάννης Μητσόπουλος, στην παρουσίαση του με θέμα «Εκτίμηση υγρασίας ξηρής καύσιμης ύλης σε συστάδες δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea) στον Πάρνωνα», τόνισε το ρόλο της υγρασίας στη ξηρή δασική καύσιμη ύλη, όπου μέσω αυτής καθορίζεται η ευφλεκτικότητά της, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα πιάσει φωτιά. Συγκεκριμένα, είναι δυνατό ακόμα και στη διάρκεια μίας ή δύο ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας το ποσοστό της υγρασίας να μειωθεί και η διάδοση της φωτιάς να είναι πιο γρήγορη. Επίσης, ενώ στα πράσινα φύλλα το ποσοστό της υγρασίας είναι σχεδόν σταθερό, στην ξηρή καύσιμη ύλη η υγρασία έχει μεγάλη αλληλεπίδραση με τους μετεωρολογικούς παράγοντες, π.χ. βροχόπτωση.
Το ιστορικό ίδρυσης και οι νέες περιοχές αρμοδιότητας της Μονάδας Διαχείρισης παρουσιάστηκαν επιγραμματικά από τον προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης κ. Δήμο Αναστόπουλο. Επίσης, γνωστοποίησε και τις διαχειριστικές δράσεις που πραγματοποιούνται για την προστασία και διατήρηση των ειδών και οικοτόπων της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Η περιοχή του Αγίου Πέτρου και ειδικότερα η περιοχή περιμετρικά της Ι.Μ. Μαλεβής, ο δενδρόκεδρος εμφανίζεται ως κυρίαρχο είδος. Στην Ευρώπη τα δάση δενδρόκεδρου απαντώνται αποκλειστικά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Ν. Πελοπόννησο στον κεντρικό ορεινό όγκο της οροσειράς του Πάρνωνα, όπου σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον. Λόγω της μοναδικότητάς του, οι πληθυσμοί του είδους εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 (Όρος Πάρνωνας και περιοχή Μαλεβής GR 2520006), ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Δίκαιο η περιοχή έχει κηρυχθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και η ευρύτερη περιοχή ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης.
Δημοσίευση σχολίου