Το Σεχι στην Τρίπολη και η ιστορία του


Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ.....ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ                                
 ΧΩΡΙΟΝ  ΣΕΧΙ   
Το προάστιο Σέχι  βρίσκεται  βορειοδυτικά της Τρίπολης. Λέγεται ότι  δημιουργήθηκε το 17ο αιώνα από τον τότε θρησκευτικό αρχηγό των Τούρκων της Τριπολιτσάς  Σείχ  Πασά  και ίσως από εκεί έχει πάρει και το όνομά  Σέχι . 
Αρχικά οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Ρουμελιώτες, Αθίγγανοι  και εγκαταστάθηκαν   στους πρόποδες του όρους Μαινάλου στη θέση της  Ανάληψης και  του  Αγίου Δημητράκου, σε μικρά σπιτάκια και καλύβες.
Σιγά σιγά  με την  πάροδο των χρόνων κατέβηκαν στην περιοχή που είναι σήμερα το Σέχι. Το 1836 το χωριό Σέχι συγχωνεύτηκε  με το Δήμο Τρίπολης.
Ήταν ένα όμορφο γραφικό χωριό που μάγευε κατοίκους και περαστικούς, ένα από τα καλύτερα προάστια της Τρίπολης.
Η  περιοχή  αρχικά δεν είχε νερό  και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν πηγάδια  για να τις  ανάγκες των οικογενειών αλλά και των ζώων τους. Πηγάδια άνοιξαν κοινοτικά (6) αλλά και ιδιωτικά (26)  που υπάρχουν και σήμερα και αργότερα υδροδοτήθηκε από το Δήμο Τρίπολης.
 Φωτισμός δεν υπήρχε ,και φωτίζονταν με λυχνάρια και  λάμπες πετρελαίου.
Στην Τρίπολη υπήρχε ιδιωτική εταιρεία Ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά λόγω του μεγάλου κόστους μόνο λίγες οικογένειες  επιφανών και ευκατάστατων  είχαν ρεύμα στα σπίτια τους.
Ο Δήμος Τρίπολης  γύρω στο 1900 έβαλε    το πρώτο στύλο ηλεκτρισμού  στο Σέχι, στην οδό Επαμεινώνδα στην  όχθη του ρέματος, λίγο αργότερα άλλον ένα στην πλατεία και  μετά την κατοχή κάποιοι Σεχιώτες άρχισαν να βάζουν και στα σπίτια τους. Μόλις   δημιουργήθηκε η ΔΕΗ  σιγά σιγά έβαλαν και οι υπόλοιποι ρεύμα.
Τα σπιτάκια φτιαγμένα από πέτρα, με ξύλινα μπαλκόνια ,κεραμίδια και χτισμένα σε όμορφα μικρά σοκάκια. Οι κάτοικοί του ασχολήθηκαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς και με το επάγγελμα του καροτσέρη.
Τεχνίτες άριστοι σε κάρα ,σούστες, αραμπάδες που έσερναν άλογα  και έκαναν μεταφορές στα χωριά γύρω από την Τρίπολη, αλλά και στις άλλες γειτονικές πόλεις, τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και τραίνα.
Δεν ήταν λίγες όμως και οι ταβέρνες του Σεχιού, αφού οι  Σεχιώτες , άνθρωποι του μεροκάματου αλλά και του γλεντιού,  μετά την κούραση της μέρας μαζεύονταν εκεί  για να πουν τα συμβάντα της μέρας ,τα καλαμπούρια τους , αλλά και να τραγουδήσουν τον πόνο και τα  βάσανά τους.
Γνωστό το Σέχι και για το μεγάλο αποκριάτικο γλέντι του γινόταν την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και μάζευε κόσμο απ όλες τις γειτονιές της Τρίπολης αλλά και από τα γύρω χωριά. 
 Μεγάλη γιορτή επίσης   της γειτονιάς  η  Δευτέρα του Πάσχα και του  Αγίου Πνεύματος αφού το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας πανηγύριζε και  ήταν υπό την προστασία του Συλλόγου.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την ενασχόληση των παλιών Σεχιωτών με τον αθλητισμό αλλά και  ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο που εκείνα τα δύσκολα χρόνια ήταν η διασκέδασή τους . Ομάδα γνωστή και  ισάξια με της άλλες ομάδες της πόλης ο Πανσεχιωτικός .Αξίζει να σημειωθεί ότι το γήπεδό του  φτιάχτηκε με προσωπική  εργασία των κατοίκων.

 ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Το εξωκλήσι της Αγίας  Τριάδας είναι βόρεια του προαστίου Σέχι σε απόσταση 1800 μέτρων από την πλατεία του και πάνω στο λόφο του Μαινάλου. Για να  πας εκεί παίρνεις τη κεντρική οδό Καραϊσκάκη και στα 1300 μ υπάρχει  δρόμος ασφαλτοστρωμένος πλάτους 5- 6  μέτρων και μήκους  500 μέτρων. Το δρόμο αυτό τον έφτιαξε ο Γεωργικός Σύλλογος Σεχιού όταν απαγόρευσε τη διέλευση από το παλιό δρόμο(που έγινε πεδίο βολής) ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος πεζικού μετά την απαλλοτρίωσή του.
Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας  χτίστηκε το 1905 ,σε Βυζαντινό ρυθμό ,με προσωπική εργασία των παλιών Σεχιωτών.
 

Η  ΠΑΛΙΑ  ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Το παλιό εξωκκλήσι της Αγία Τριάδας  βρίσκεται στα βόρεια της νέας Εκκλησίας, χρονολογείται από Τουρκοκρατίας  και λειτουργούσε  και σαν κρυφό σχολειό. Κάθε Δευτέρα του Πάσχα κατέβαινε ένας καλόγερος από την Επάνω Χρέπα και έκανε την Ανάσταση.
Είναι ένα πολύ μικρό εκκλησάκι και πλέον ανήκει στο στρατό από τότε εντάχθηκε στο πεδίο βολής. Η κατάστασή του  εξωτερικά ,όχι ιδιαίτερα καλή αφού η ανατολική  και η βόρεια πλευρά έχουν τα σημάδια από της βολές των στρατιωτών.
Εσωτερικά στη δυτική και βόρεια  πλευρά έχει ξύλινο προσκυνητάρι με την εικόνα της Αγίας Τριάδας. Τέμπλο που χωρίζει το Ναό με το Ιερό δεν υπάρχει αλλά στην ανατολική πλευρά υπάρχουν δύο οριζόντια τσιμεντένια  ράφια που δημιουργούν την Αγία Τράπεζα.
Η σκεπή του με  κεραμοσκεπή από την οποία παλιά  κρέμονταν έξι καντήλια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ  «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ»  ΣΕΧΙΟΥ

Ιδρύθηκε το 1920 και λειτουργεί μέχρι σήμερα .Σκοπός η φροντίδα και ο εξωραϊσμός του εξωκλησιού  της Αγίας Τριάδας η παροχή βοήθειας  στα μέλη-κατοίκους Σεχίου ,ιατρικής περίθαλψης, φαρμακευτικής, επιδομάτων ανικανότητας,  ασθένειας, θανάτου  και παντός τύπου βοήθειας σε άπορους, καθώς και  επιβράβευση αριστούχων μαθητών .
Στην πρώτη Διοίκηση  του Συλλόγου ήταν  Σπύρος Ψαρράς, Γεώργιος Δελής ,Στεφανής Αρδούνης, Ιωάννης Χλέπας, Βασίλειος Σεχιώτης ,Ιωάννης Νικολόπουλος και Χαρίλαος Αλεξόπουλος. Κατά τη διάρκεια των χρόνων ακολούθησαν οι Πρόεδροι,Σιέττας Γεώργιος,Χλέπας Γεώργιος, Νικόλαος Τούτουνας, Επαμεινώνδας Μανδρώνης ,Ευάγγελος Ζαραβίνος και μέλη Κούρος Σπύρος,Τάγκαλος Αθανάσιος, Κουτσούκος Δημητριος , Χλέπας Σωτήριος, Κανάκης Νίκος  και προηγούμενο ΔΣ Πρόεδρος  η Βασιλική Καλοθέου, με αντιπρόεδρο Κυριακόπουλο Ιωάννη, Γραμματέα   Τσάτσου Ευγενία ,ταμία Ασσιούρα Καλλιόπη  και μέλη Κοντογιάννη  Νικόλαο και  Σίδερη Δημήτριο. Μέλη : Κυριακόπουλος Παναγιώτης, Μπίρης  Σωτήριος , Περεντές Κωνσταντίνος ,Κατσίγιαννη Σούλα.
Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου είναι :
Πρόεδρος: Κοντογιάννης Νίκος, Αντιπρόεδρος:Σίδερης Δημήτρης ,
Γραμματέας :Ζαχαρόπουλος Δημήτρης,
Ταμίας : Περεντές Κωνσταντίνος και 
Μέλη: Δελής Θοδωρής,Τασούλής Θοδωρής,Βασιλόπουλος Δήμος,Αλεξανδρής Γιώργος.
Αμέριστη  τη συμπαράστασή  τους και την αγάπη τους προσφέρουν όλα τα χρόνια οι ιερείς της Αγίας Βαρβάρας   και οι ψάλτες που σε κάθε γιορτή δίνουν  πάντα το παρόν  και  είναι πάντα δίπλα στους Σεχιώτες.
Κάθε δυό χρόνια ο Σύλλογος διοργανώνει αντάμωμα των απανταχού Σεχιωτών με γλέντι μεγάλο  στην Αγία Τριάδα μας.

Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν με πληροφορίες και μνήμες από την ζωή στη γειτονιά μας. 
   
ΠΗΓΕΣ : 
Βιβλίο του Γεωργίου Καλμούκη "Το Παλιό ΣΕΧΙ"
Πρόεδροι και ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου
Μνήμες και φωτογραφίες  κατοίκων Σεχίου.

Aspasia Birbili

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS