Σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας περιοχές της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου

 






Νεότερα στοιχεία για την πορεία των συνθηκών ξηρασίας από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, για το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου
Νεότερα στοιχεία για την πορεία των συνθηκών ξηρασίας στην ΝΑ Μεσόγειο και την Ελλάδα δίνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας για το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με αυτά, σε κατάσταση συναγερμού (Alert) βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με το σοβαρότερο πρόβλημα στον Έβρο να εντοπίζεται στο νότιο και κεντρικό τμήμα του, σε κατά τόπους τμήματα της Χαλκιδικής, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Ανατολικής Πελ/σου, των νησιών του Β και Ν Αιγαίου και της Κρήτης, όπου η βλάστηση βρίσκεται σε κατάσταση στρες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Κατάσταση προειδοποίησης (Warning) παρατηρείται κυρίως σε τμήματα της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Αν. Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου, όπου καταγράφεται έλλειμμα στην υγρασία του εδάφους λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές.
Πρόσκαιρη ανάκαμψη ή ανάκαμψη παρατηρείται κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου λόγω των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν εκείνη τη χρονική περίοδο.

Σημαντική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων
Μακροχρόνια είναι η πτωτική πορεία των αποθεμάτων νερού στην περιοχή μας, ενώ και οι δείκτες παραγωγικότητας της βλάστησης βαίνουν μειούμενοι τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά πέντε περιοχές της χώρας είναι αντιμέτωπες με την έλλειψη νερού και την ξηρασία
Σήμα κινδύνου εξαιτίας της λειψυδρίας εκπέμπουν αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θράκη, όπου τα τελευταία χρόνια τα υδάτινα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ ούτε ο φετινός χειμώνας έδωσε τις βροχές που χρειαζόμαστε. Μετά την πρωτοφανή ξηρασία που επικράτησε το 2022 στην Ευρώπη, ο κίνδυνος για καταστροφική εκδήλωση του φαινομένου παραμένει ορατός και φέτος, με το Eurasia Group να προειδοποιεί πρόσφατα πως η λειψυδρία θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία το 2023.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ τα Νέα, οι προβλέψεις για λειψυδρία στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.
Σοβαρή ανομβρία βιώνουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή που συνοδεύτηκαν και από σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS