Δρ. Γεώργιος Φαράντος *
Το πολιτικό πρόγραμμα ως μοχλός εξόδου από την οικονομική κρίση
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, κατέδειξαν την ύπαρξη μεγάλης αποχής αλλά και το προσωρινό αλλά όχι αυτοδύναμο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Το εκλογικό αποτέλεσμα χρήζει αναλύσεως και προκαλεί τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν περισσότερο γνωστά τα πολιτικά προγράμματα τους στους πολίτες και ιδιαίτερα τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής οικονομική κατάσταση που έχει προκύψει. Αυτό μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η δυσμενής αυτή οικονομική κατάστα[ση δημιουργήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος και αιτία για κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας.
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και περιγράφουν ανάγλυφα την πραγματικότητα στη χώρα μας: Επτά στους δέκα καταθέτες αποταμιεύουν λιγότερα από 1.000 ευρώ, ενώ το 0,7% έχει καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Η ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έχει πλήξει όχι μόνο τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, αλλά και όλη τη μεσαία τάξη. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ένα ρεκόρ κερδών εικοσαετίας εμφανίστηκε για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στα μεγάλα συμφέροντα και που ενισχύονται από τις πολιτικές που ωφελούν τους λίγους εναντίον των πολλών.
Τι λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη φορολογία και την οικονομική ανάκαμψη; Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περιλαμβάνει μια σειρά φοροελαφρύνσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στην μείωση των έμμεσων φόρων - που πλήττουν περισσότερο τα αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά.
Πιο συγκεκριμένα:
Μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Στα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές) ο ΦΠΑ θα γίνει 0%.
Θεσπίζει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.
Καταργεί το τέλος επιτηδεύματος.
Φορολογεί άμεσα τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ και θα διατεθούν σε κοινωνικές πολιτικές.
Αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%.
Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα παρόμοια με μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ανακάμψουν από τις οικονομικές συνέπειες που ακολούθησαν την υγειονομική κρίση. Οι χώρες αυτές είδαν την οικονομική κατάσταση να καλυτερεύει, την κατανάλωση να αυξάνεται και την ανάπτυξη να μπαίνει σε μια νέα τροχιά, ωφελώντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα, την εργασία αλλά και την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Οι πολίτες καλούνται να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται με βάση τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και να πραγματοποιήσουν στις ερχόμενες εκλογές μια επιλογή που να βασίζεται στην προστασία της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των νέων, στην απόδοση στους ίδιους τους πολίτες των αγαθών που δικαιούνται και όλων αυτών για τα οποία κοπιάζουν καθημερινά.
Ψηφίζουμε και επιλέγουμε το σχέδιο στήριξης των εργαζομένων και της κοινωνίας
Τρίπολη, 03-06-2023
Γεώργιος Ι. Φαράντος
* Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Δημοσίευση σχολίου